Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Απέκλεισαν συμβολικά τους δρόμους

Συγκεντρώσεις σε Αχα?α, Ηλεία, Μεσσηνία και Αργολίδα

ΠΑΤΡΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων σε τέσσερα σημεία της Πελοποννήσου, μηχανοκίνητες πορείες και άδειασμα αγροτικών προϊόντων (πορτοκάλια, γάλα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους απάντησαν χτες, σε πρώτη φάση, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και Αργολίδα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που συρρικνώνει χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους και τους ξεκληρίζει προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών στην αγροτική οικονομία.

Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, στα πλαίσια των πανελλαδικών, παναγροτικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων που καλούσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) μαζί με Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικούς Συλλόγους, βγήκαν στους δρόμους του αγώνα - παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς επικρατούσε χιονιάς σε ολόκληρη την Πελοπόννησο - για να διεκδικήσουν λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους αλλά κι ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στα μπλόκα του αγώνα εκφράστηκε η θέληση των αγωνιζόμενων αγροτών για κλιμάκωση του αγώνα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, με προοπτική την ανατροπή αυτής της πολιτικής που φέρνει σε αδιέξοδο τη συντριπτική πλειοψηφία των ξωμάχων. Στα πλαίσια αυτά, θα ακολουθήσουν περιοδείες και συσκέψεις στην ύπαιθρο, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και αποτελεσματικότητα των επερχόμενων αγώνων. Οπως τόνισε και ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου και στέλεχος της ΠΑΣΥ, «αυτό που μας κατέβασε στο δρόμο είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει. Αν δεν αλλάξει ριζικά αυτή η πολιτική, ο δρόμος του αγώνα είναι αναπόφευκτος κι επιβεβλημένος. Οι αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν, γιατί κι ετούτη η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο που να μας ικανοποιεί. Μόνη ελπίδα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας, είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη».

To χρονικό των κινητοποιήσεων

Στην Αχαΐα, οι αγρότες χτύπησαν σε δύο «μέτωπα» με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Συγκεκριμένα, αγρότες στη Δυτική Αχαΐα, στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής, προχώρησαν σε μπλόκο της νέας εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και στη συνέχεια απέκλεισαν και την παλαιά για πέντε ώρες περίπου. Στην Αιγιάλεια, αγρότες της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στην Παναιγιάλεια Ενωση και από εκεί με πορεία έφτασαν στη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, και την απέκλεισαν για περισσότερο από τρεις ώρες.

Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού συγκεντρώθηκαν στον Πύργο κι απέκλεισαν συμβολικά με τρακτέρ κι αυτοκίνητα, για μια ώρα περίπου, την είσοδο της πόλης, στον κόμβο της Φιλοθέης. Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων στον Πύργο, εξέφρασε τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα τους.

Στην Μεσσηνία, μικρομεσαίοι αγρότες ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία από την Πυλία για να καταλήξουν στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα έξω από τη Νομαρχία όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στην Αργολίδα, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην πλ. Αγίου Πέτρου στο Αργος κι αφού άδειασαν δοχεία με γάλα και κλούβες με πορτοκάλια, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για τις εξευτελιστικές τιμές που αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους στους μεγαλεμπόρους του γάλακτος και των εσπεριδοειδών, στη συνέχεια επιβιβαζόμενοι στα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κινήθηκαν προς τη γέφυρα του Ξυριά, στην είσοδο της πόλης, και την απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες περίπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ