Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Θησαυρίζουν σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης

Αύξηση 2,4% εμφανίζει στο 12μηνο του 2004 ο δείκτης τιμών χονδρικής

Στο κύκλωμα του χονδρεμπορίου πραγματώνεται το κύμα της ακρίβειας, το οποίο στη συνέχεια μέσω του μηχανισμού της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς μετακυλίεται και πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τα λαϊκά εισοδήματα. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), οι χονδρέμποροι τιμολογούν τα προϊόντα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την ντόπια κατανάλωση ή για εξαγωγές, επιδιδόμενοι σε ένα όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος της ντόπιας λαϊκής κατανάλωσης. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν στο 12μηνο Γενάρη-Δεκέμβρη του 2004 σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο μέσος «δείκτης τιμών χονδρικής τελικών προϊόντων» παρουσίασε αύξηση 2,4%, έναντι αύξησης 2,9% που εμφανίζει στην ίδια περίοδο ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Εάν μη τι άλλο το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων «παράγεται» στο χώρο του χονδρεμπορίου και στην προγενέστερη φάση της παραγωγής των προϊόντων από τους βιομηχάνους.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα εξαγόμενα προϊόντα «πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής» εμφανίζουν αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 5,3% για τα τελικά προϊόντα (πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής) που προορίζονται για την εσωτερική κατανάλωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ