Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κινητοποίηση με αιτήματα ζωής!

Ο «Καιρός» δε σταμάτησε τους αγρότες, που πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις τους

Τα τρακτέρ του Εβρου στο τελωνείο Καστανιών
Τα τρακτέρ του Εβρου στο τελωνείο Καστανιών
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Γραφείο ανταποκριτών του «Ρ»).--

Παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αγροτών σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας και Θράκης, στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ.

Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν λύσεις τόσο στα άμεσα προβλήματά τους όσο και στο ίδιο τους το μέλλον, που - όπως τόνισαν - εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής διαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό. Το πρόβλημα για τους μικρομεσαίους αγρότες - τόνισαν - υπάρχει ανεξάρτητα από τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούν ή τα κτηνοτροφικά προϊόντα, εξαιτίας των κανονισμών της ΕΕ και της υιοθέτησής τους από τις κυβερνήσεις.

Στη Νέα Χαλκηδόνα αγρότες από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Ημαθίας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, άκουσαν τους ομιλητές και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα προς την έξοδο της πόλης και για μία ώρα απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ Γιάννης Κιουρπεκίδης, Νίκος Χριστάκης και Γιώργος Ρίσκος, ενώ χαιρέτισε από μέρους του ΠΑΜΕ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ. Δεκάδες φορείς της Θεσσαλονίκης, σωματεία, σύλλογοι, επιτροπές ειρήνης, ενώσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κλπ απέστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ.

Αποψη από τη συγκέντρωση στη Χαλκηδόνα

Motion Team

Αποψη από τη συγκέντρωση στη Χαλκηδόνα
Οπως τόνισαν οι ομιλητές, στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος του συνεπούς αγροτικού κινήματος, της ΠΑΣΥ, για αναζωογόνηση του συνεταιριστικού κινήματος σε παραγωγική βάση βρίσκει αντικείμενο στην υπόθεση της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών που διαλύεται, ξεπουλώντας την περιουσία της, για να ξεπληρώσει δάνεια, για να διώξει και τους τελευταίους εργαζόμενους, ανοίγοντας το δρόμο του ιδιωτικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση της αγροτιάς.

Στο Κιλκίς

Στο Κιλκίς παραγωγοί του νομού συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους μπροστά στη Νομαρχία και με τα συνθήματά τους δήλωσαν ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος για την επιβίωση της αγροτιάς. Εκ μέρους της ΠΑΣΥ μίλησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές Γ. Σοφιανίδης, Λ. Ανδρεανίδης, Θ. Ιωαννίδης και Ηλ. Σαχινίδης, που στάθηκαν ιδιαίτερα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σιτοπαραγωγοί με τους 100.000 τόνους σταριού που παραμένουν αδιάθετοι στις αποθήκες. Πριν να διαλυθούν οι αγρότες του Κιλκίς εξέλεξαν επιτροπή αγώνα και αποφάσισαν τις επόμενες μέρες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Κομοτηνή οι καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου μίλησε εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Χαρτοματζίδης.

Στον Εβρο αγροτικές συγκεντρώσεις διοργάνωσε η ΠΑΣΥ στο Διδυμότειχο και το Σουφλί, ενώ αγρότες από την περιοχή Ορεστιάδας με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν προς το συνοριακό σταθμό Καστανιές και παρέμεναν μέχρι το βράδυ. Σήμερα αναμένεται μετά την προσέλευση αγροτών και από άλλες περιοχές να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών έστειλαν η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ροδόπης - Εβρου, η Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Αλεξανδρούπολης κ.ά.

Επίσης οι αγρότες της Δράμας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Φωτολίβος, όπου τις τελευταίες μέρες στην πλατεία του χωριού οι παραγωγοί της περιοχής έχουν παρατάξει τα μηχανήματά τους.

Εξόρμηση στο μπλόκο του Προμαχώνα πραγματοποίησαν αγρότες των Σερρών ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Στην Κοζάνη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της Κοζάνης στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από αύριο στα μπλόκα (2014-02-02 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (2009-01-14 00:00:00.0)
Από σήμερα με τα τρακτέρ στους δρόμους (2007-02-03 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ της αγανάκτησης (2005-01-26 00:00:00.0)
Στις 31 Γενάρη το ραντεβού (2005-01-21 00:00:00.0)
Στο κοινό ραντεβού της Δευτέρας (2001-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ