ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Καμιά πειθαρχία και καμιά υπακοή

Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ σημειώνει πως «συμβατότητα» και «νομιμότητα» για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι να πουλιέται η σοδειά τους όσο στοιχίζει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα λογικό κέρδος

Παρεμβαίνοντας στον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της χειρίζονται τα οξύτατα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών και γενικότερων των αγροτών, η ΠΑΣΥ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, τονίζει:

Η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του υπουργού της κ. Μπασιάκου, αρνείται κατηγορηματικά να δώσει λύσεις ακόμη και στα πιο οξυμένα προβλήματα των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Η επιχειρηματολογία είναι γνωστή και περιστρέφεται γύρω από τη «συμβατότητα» και «νομιμότητα» των αιτημάτων της αγροτιάς, με τις συνθήκες και συμφωνίες της χώρας μας με την ΕΕ.

Ομως για ποια «συμβατότητα» και «νομιμότητα» μιλά, όταν τα σιτάρια μένουν απούλητα στις αποθήκες ή αγοράζονται εκβιαστικά και σε τιμές εξευτελιστικές;

Οταν τα σταφύλια έμειναν απούλητα στα κούτσουρα, ενώ οι εισαγωγές μούστου σε παγοκολόνες, αλλά και κρασιά αμφίβολης ποιότητας συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό;

Οταν το βαμβάκι αγοράστηκε 100 δρχ./κιλό φθηνότερα από πέρυσι και πολλές ποσότητες μένουν επίσης απούλητες στις αποθήκες και στις αλάνες των παραγωγών;

Οταν το ίδιο συμβαίνει με το ρύζι - τα μήλα - την πατάτα - τα κρεμμύδια - τα πορτοκάλια και σχεδόν το σύνολο των καλλιεργειών που παράγεται στη χώρα μας;

Οταν ο ΕΛΓΑ ακόμα δεν πλήρωσε τις αποζημιώσεις από τον παγετό του 2001 σε μια σειρά δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και σε άλλες καταστροφές από θεομηνίες;

Τελικά, τι σημαίνει «συμβατότητα» και «νομιμότητα»; Η πράξη λέει πως σημαίνει δραστικό περιορισμό - συρρίκνωση και τελικά φτώχεια και ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Αυτό που συμβαίνει φέτος δεν είναι μια κακή χρονιά. Είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν για γρήγορες και βαθιές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, με στόχο τη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων «βιώσιμων» στο διεθνή ανταγωνισμό. Σ' αυτή την «πρέσα» δε χωράνε οι μικροί και μεσαίοι αγρότες γι' αυτό πρέπει να φύγουν από τη μέση με όρους οικονομικούς που η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ θέτουν και εφαρμόζουν.

Η ΠΑΣΥ λέει καθαρά στους αγρότες: «Συμβατότητα» και «νομιμότητα» για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι να πουλιέται η σοδειά τους όσο στοιχίζει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα λογικό κέρδος.

Να αγοράζονται τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια σε χαμηλές τιμές και όχι πανάκριβα όπως γίνεται σήμερα, έτσι που να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Να καλλιεργείται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς και πρόστιμα ό,τι μπορεί να παράγει αυτός ο τόπος και έχει ανάγκη ο λαός μας, για να τραφεί και να ντυθεί.

Να γίνουν σοβαρές μελετημένες και σχεδιασμένες επενδύσεις σε έργα υποδομής, επιστημονικής και τεχνικής στήριξης του αγροτικού τομέα με στόχο τη συνολική ανάπτυξή του.

Να μπει φραγμός στην ασύδοτη δράση των πολυεθνικών εταιριών, που λυμαίνονται αγρότες και λαό στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας και που εισάγουν διοξίνες - σαλμονέλες - τρελές αγελάδες - μεταλλαγμένα και αγνώστου είδους άλλα δηλητήρια.

«Συμβατότητα» και «νομιμότητα» είναι το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων, της μικρομεσαίας αγροτιάς όλου του εργαζόμενου λαού και όχι οι συμφωνίες και οι νόμοι που τον εξαθλιώνουν, ενώ, από την άλλη, γιγαντώνουν τα κέρδη των τραπεζιτών - των βιομηχάνων - των πολυεθνικών - της πλουτοκρατίας.

Οι νόμοι και οι «παράνομοι» κρίνονται στο πεδίο της ταξικής πάλης και στους συσχετισμούς δύναμης και η ΠΑΣΥ θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να «πάρει κεφάλι» το αγροτικό κίνημα που δρα ανατρεπτικά και σε συντονισμό με το εργατικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα.

Καμιά πειθαρχία και καμιά υπακοή δε θα δείξει αυτό το κίνημα στη «συμβατότητα» και «νομιμότητα» αυτής της τάξης πραγμάτων.

Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ)

ΕΒΡΟΣ
Σε αποκλεισμό το τελωνείο

Συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους

Τα τρακτέρ σε παράταξη στις Καστανιές
Τα τρακτέρ σε παράταξη στις Καστανιές
Το τελωνείο στις Καστανιές απέκλεισαν χτες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2μ.μ. με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Εβρου που είχαν συγκεντρωθεί στο συνοριακό σταθμό από τη Δευτέρα, μέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ. Επίσης, άλλοι αγρότες που βρίσκονταν στο τελωνείο των Κήπων από τη Δευτέρα προχώρησαν χτες σε αποκλεισμό του για μια ώρα περίπου.

Οι αγρότες του Εβρου ζήτησαν, να αγοράζονται έγκαιρα από τους παραγωγούς τα αγροτικά προϊόντα, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Επίσης, να λαμβάνονται μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, κατάργηση των ποσοστώσεων, μείωση του κόστους παραγωγής, ΑΤΕ κρατική, πλήρη ασφάλιση παραγωγής σε αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό, η αγροτική οικονομία να στηριχτεί στους αγροτικούς συνεταιρισμούς κλπ.

Μετά το τέλος των δύο αυτών κινητοποιήσεων, οι αγρότες δήλωσαν ότι οι εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών αποτελούν μόνο την αρχή του αγώνα, προκειμένου να αναδειχτεί το συνολικό αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας, οι αιτίες για την καταστροφική πορεία της αγροτικής μας οικονομίας, τους ενόχους αλλά και τις λύσεις που προτείνει η ΠΑΣΥ. Με δεδομένη και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης που έχει εξοργίσει τους μικρομεσαίους αγρότες, οι παραγωγοί του Εβρου δήλωσαν ότι σύντομα θα ξαναβγούν στους δρόμους, αφού τα προβλήματά τους παραμένουν ανοιχτά.

Στην... «ποδιά» της ΠΑΣΕΓΕΣ

Στην πρασινογάλαζη ποδιά της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, σφάζονται «παλικάρια»...

Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να «ενισχύσει» την εικόνα επίδειξης του υποκριτικού φιλοαγροτικού του ενδιαφέροντος... Φαίνεται πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήλεψε... και έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την ΠΑΣΕΓΕΣ έγινε με πολύ καθυστέρηση. Δηλαδή τι, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καλύτερη επειδή είδε την ΠΑΣΕΓΕΣ νωρίτερα;..

Το κακό της υπόθεσης είναι πως οι υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, είναι αρεστές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επειδή χρησιμοποιούνται, ως δούρειος ίππος, ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις και για να περάσουν οι αντιαγροτικές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων. Γι' αυτό και όλοι οι πραγματικοί αγρότες έχουν αυτές τις οργανώσεις σε πολύ μεγάλη εκτίμηση...

ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ
Η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη

Ποινική δίωξη σε βάρος δέκα αγροτών (ιδιοκτήτες οχημάτων που πραγματοποίησαν μπλόκο στις 11/12/2001) άσκησε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Καλαμάτας με την... κλασική πια κατηγορία της «παρακώλυσης των συγκοινωνιών» και προφανή στόχο την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύει με την πολιτική της πρακτική πως συνεχίζει στα χνάρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σέρνει με τη σειρά της αγρότες στα δικαστήρια παρά το γεγονός ότι όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση καλούσε την κυβέρνηση να παύσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών. Μάλιστα, το κλητήριο θέσπισμα επιδόθηκε στους αγρότες, λίγες μέρες πριν την κινητοποίηση που οργάνωσε η ΠΑΣΥ, προχτές Δευτέρα 31 Γενάρη, ενάντια στο σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που εξοβελίζει από τα χωράφια τους τη μικρομεσαία αγροτιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο, οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, όπως και όλης της χώρας, βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (2001) να περικόψει τις επιδοτήσεις μέσω του μηχανισμού των «ζωνών». Με αυτό τον τρόπο, οι αγρότες εκβιάζονταν ουσιαστικά, καθώς προκειμένου να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου κρινόταν απαραίτητο να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία έπρεπε να αποδεχτούν ως ανώτερη απόδοση αυτή που ορίζει η ζώνη και όχι την πραγματική που παρήγαγε το χωράφι, δηλαδή να παραδεχτούν με την υπογραφή τους ότι πήγαν να εξαπατήσουν το ελληνικό δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ