ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Ζητά, με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατσιλινάκος

Να σταματήσει την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η οποία θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος, τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου μέσω Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία 91/440. Το ΠΔ συνοδεύεται από το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΣΕ 2005-2007, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση νέων θυγατρικών και τη μείωση του προσωπικού. Η ίδρυση ανωνύμων εταιριών που θα αναλάβουν τη διαχείριση και εκμετάλλευση της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής ανοίγει το δρόμο για παράδοση στους ιδιώτες της υποδομής και των μεταφορικών υπηρεσιών επιβατών και εμπορευμάτων. Επιπλέον, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 1.200 άτομα, με τη μη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται τα επόμενα χρόνια, παρότι η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής σε πολλά τμήματα, όπως το εργοστάσιο συντήρησης τροχαίου υλικού, τα συνεργεία συντήρησης γραμμών, το προσωπικό εκμετάλλευσης (σταθμάρχες, κλειδούχοι μηχανοδηγοί και προσωπικό κίνησης), κ.ά.

Μια τέτοια εξέλιξη - υπογραμμίζει ο Γ. Πατσιλινάκος - θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για το λαό, ο οποίος θα επιβαρυνθεί μέσα από την αύξηση των κομίστρων, το κλείσιμο γραμμών που δε θεωρούνται κερδοφόρες, καθώς και με τη μείωση της ασφάλειας των μεταφορών, αλλά και για τους εργαζόμενους, αφού θα υπάρξει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΣΕ.

Δεδομένου ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν κύρια τα λαϊκά στρώματα, αλλά είναι και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, ο Γ. Πατσιλινάκος ρωτά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών εάν θα σταματήσει τη θυγατρικοποίηση-ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
«Μουδιασμένη» η αγορά την πρώτη μέρα

Αρχισαν επίσημα χτες οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 του Φλεβάρη. Πάντως, την πρώτη μέρα οι καταναλωτές εμφανίζονταν «μουδιασμένοι» παρά τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονταν στις βιτρίνες των καταστημάτων και σε ορισμένα είδη έφταναν και το 50%. Την ίδια στιγμή και οι έμποροι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το κατά πόσο ο τζίρος που θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των εκπτώσεων θα είναι αρκετός ώστε να καλύψει ένα μέρος έστω των απωλειών που έχουν όλα τα τελευταία χρόνια που καταγράφεται κατακόρυφη πτώση του εισοδήματός τους εξαιτίας της όλο και πιο περιορισμένη δυνατότητας των λαϊκών νοικοκυριών να διαθέσουν μέρος του εισοδήματός τους για την κάλυψη ακόμα και των απαραίτητων.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης συνιστά στους καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων να πραγματοποιούν αγορές με βάση πάντα τον προγραμματισμό που έχει προηγηθεί στο σπίτι και έχοντας επίγνωση των οικονομικών τους δυνατοτήτων, χωρίς, δηλαδή, να παρασύρονται από τα ποσοστά των εκπτώσεων σε ορισμένα προϊόντα, τα οποία μπορεί μεν να είναι δελεαστικά, ωστόσο να μην είναι είδη απαραίτητα. Επίσης, συνιστά οι καταναλωτές να ελέγχουν προσεκτικά την ποιότητα των ειδών που αγοράζουν και επισημαίνει ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται ελάττωμα ο καταναλωτής έχει δικαίωμα επιστροφής ή αντικατάστασης. Δικαιολογίες του τύπου «είναι προσφορά» ή «αλλαγές δε γίνονται στις εκπτώσεις» δεν είναι δεκτές σε περίπτωση ελαττωματικών προϊόντων. Τέλος, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις οδηγίες χρήσης και στην εγγύηση που πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα.

ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Θέλουν τη σύνταξη του ΟΣΔΕ

Την κόντρα τους με την ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανάληψη του έργου σύνταξης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) βρήκαν την ευκαιρία να εκθέσουν χτες οι ιδιώτες γεωτεχνικοί, για μία ακόμη χρονιά, με τη διαφορά ότι φέτος στο πλάι τους ήταν και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ, Ν. Αντώνογλου, παίρνοντας την αφορμή από την εντυπωσιοθηρική ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περί 17.500 «παράνομων» βαμβακοκαλλιεργητών, υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν το έργο σύνταξης του ΟΣΔΕ δεν είχε ανατεθεί στους συνεταιρισμούς αλλά στους ιδιώτες γεωτεχνικούς, τότε δε θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα των «πανωγραψιμάτων»... Ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο «νερό στο μύλο» της κυβέρνησης και έχοντας πάντα κατά νου το πώς οι ιδιώτες γεωτεχνικοί θα πετάξουν έξω την ΠΑΣΕΓΕΣ από αυτό το υψηλού κόστους έργο, το οποίο εντελώς παράνομα πληρώνουν από την τσέπη τους οι παραγωγοί, που θα έπρεπε να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και ακόμη την ευθύνη σύνταξής του να έχουν οι ίδιες οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

ΤΑΧΙS
«Αναβάθμιση» για πάσα χρήση

Τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του πληροφορικού συστήματος της Εφορίας (ΤΑΧΙS) και της ανάθεσης των εργασιών σε ιδιωτικές εταιρίες συζήτησαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) Δ. Αναγνωστόπουλος. Στόχος η υλοποίηση των προγραμμάτων για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και της αναβάθμισης των δυνατοτήτων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων στις φορολογικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας, ακόμη και αμελητέας αξίας καλούνται να υποβάλουν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις και τα ειδικά έντυπα Ε9. Η λεγόμενη «απορροφητικότητα» των πόρων του Γ' ΚΠΣ του προγράμματος «κοινωνία της πληροφορίας» συζητήθηκε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες στον υπουργό Οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (πρώην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) Ν. Χαριτάκης. Στην επιστολή παραίτησης ο Ν. Χαριτάκης αναφέρει ότι θα εκθέσει τους λόγους της παραίτησής του «εν ευθέτω χρόνο». Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι σκοπός της είναι να συνεχιστεί το έργο του ξεπουλήματος της δημόσιας τουριστικής περιουσίας από την ΕΤΑ, όπως ακριβώς και επί ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι θα επικρατήσει η ...«διαφάνεια». Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η δραστηριότητα της εταιρίας σε σχέση με νέες συμβάσεις, παραχωρήσεις και μεταβιβάσεις ήταν περιορισμένη.

Πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ουσιαστική αποπομπή του Ν. Χαριτάκη, ο οποίος μάλιστα υποτίθεται ότι είχε προειδοποιηθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Τουρισμού για την εξέλιξη αυτή. Η κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη για την καθυστέρηση παραγωγής έργου από την πλευρά του παραιτηθέντος στελέχους. Ωστόσο περιορισμένο είναι συνολικά και το έργο του υπουργείου Τουρισμού, με εξαίρεση την αύξηση των κονδυλίων τουριστικής προβολής της χώρας. Σε κάθε περίπτωση το όποιο έργο έχει παραχθεί από το υπουργείο μέχρι στιγμής είναι αυστηρά προσηλωμένο στην εξυπηρέτηση του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου στο χώρο του τουρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ