ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΡΑΜΠΟ» ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ!

Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, τη γνωστή ΟΠΚΕ, που απ' ό,τι φαίνεται έχει αναλάβει να τρομοκρατεί τους πολίτες, εκδηλώθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 6.30 το απόγευμα ένστολοι της συγκεκριμένης ομάδας σταμάτησαν στην οδό Δεληγιάννη το μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Αλέκο Χαλβατζή. Τον περικύκλωσαν και απαιτούσαν με απειλητικές διαθέσεις την ταυτότητά του, καθώς και να ψάξουν την τσάντα του. Ο Αλ. Χαλβατζής επέδειξε την ταυτότητα και γνωστοποίησε την ιδιότητά του, ζήτησε διευκρινίσεις και ξεκαθάρισε ότι δε δικαιούνται να ψάξουν την τσάντα του, παρά μόνο στο αστυνομικό τμήμα.

Οι «Ράμπο», μη δίνοντας κανένα χρονικό περιθώριο, κατέληξαν στο συμπέρασμα «αντίσταση κατά της αρχής», άρα βίαια προσαγωγή. Δεν του επέτρεψαν να τηλεφωνήσει και τον έδεσαν πισθάγκωνα με χειροπέδες. Ο Αλ. Χαλβατζής ζήτησε να μπει στο τζιπ που έφερε διακριτικά της Αστυνομίας και όχι στο μαύρο κλειστό βαν με αριθμό ΥΜΥ 8756, αφού αυτό δεν είχε κανένα διακριτικό. Ομως, οι αστυνομικοί τον «τσουβάλιασαν» στο βαν. Εκεί, συνέχισαν να φωνάζουν και να τον προκαλούν με φράσεις όπως «είσαι προκλητικός», «επιβαρύνεις τη θέση σου». Ο οδηγός μάλιστα σφύριξε στους πίσω χαμηλόφωνα «χτύπα λίγο».

Αμέσως μετά, τον οδήγησαν στο δεύτερο όροφο του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων όπου βρίσκεται η Ασφάλεια. Εκεί, οι 4 της ΟΠΚΕ, αλλά και ακόμα ένας ασφαλίτης, τον απειλούσαν με φωνές και φράσεις όπως «δε σας τα μάθανε καλά», «ο αστυνομικός κάνει ό,τι θέλει», «δεν έχεις δικαιώματα», «να πάτε εκεί που έχετε ασυλία» και επέμεναν να ψάξουν την τσάντα. Ο Αλ. Χαλβατζής το αρνήθηκε, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε τηλεφωνήσει ούτε είχε τυπικά προσαχθεί. Στη συνέχεια, του είπαν ότι θα πάει Αυτόφωρο και τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο του ισογείου. Ολη αυτή την ώρα αρνούνταν να του δηλώσουν ποιος είναι ο επικεφαλής τους και ποιο είναι το όνομά του, αντίθετα του απέσπασαν την τσάντα, αλλά επειδή δεν τους επέτρεψε να την ανοίξουν, τον οδήγησαν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος, ονόματι Δημήτρης Μιχαλόπουλος.

Στο γραφείο του αξιωματικού - είχαν περάσει ήδη 45 λεπτά - του επετράπη να κάνει το τηλεφώνημα. Την ίδια στιγμή, ο αξιωματικός πήρε την τσάντα και την έλεγξε. Λίγο αργότερα, στις 7.15 μ.μ. περίπου και αφού προηγουμένως ο δικηγόρος του επικοινώνησε με τον αξιωματικό υπηρεσίας, ο Αλ. Χαλβατζής αφέθη ελεύθερος.

Το θέμα που προκύπτει με αφορμή και αυτό το περιστατικό είναι η ασύδοτη δράση της Αστυνομίας και ειδικά του συγκεκριμένου σώματος με την κάλυψη της κυβέρνησης.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος εργαζόμενης

Τα όρια της παράβασης καθήκοντος, της αυθαιρεσίας και της λογοκρισίας αγγίζει η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων του Αστυνομικού Τμήματος Σιάτιστας Κοζάνης. Από τη μία σέρνουν στο αστυνομικό τμήμα εργαζόμενη γυναίκα επειδή εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του παιδιού της για χρέη προς το ΤΕΒΕ και την αναγκάζουν να υπογράψει κείμενο - δέσμευση πως σε 10 ημέρες θα εξοφλήσει την οφειλή και από την άλλη απειλούν με κυρώσεις τους δημοσιογράφους που τόλμησαν να δημοσιοποιήσουν τη σχετική - ανακοίνωση καταγγελία που εξέδωσε η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ.

Ξεπερνά τα όρια του «υπερβάλλοντος ζήλου» η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων που προφανώς λειτούργησαν κατόπιν εντολών του διοικητή του Α.Τ. Π. Σιαφαρίκα και του υποδιοικητή Ν. Μυλωνά. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ, το πρωί της Παρασκευής 28 Γενάρη, άνδρες του Α.Τ. Σιάτιστας μπήκαν στο εργαστήριο γουναρικών όπου εργαζόταν η μητέρα (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) και απαιτούσαν να τους γνωστοποιήσει τη διεύθυνση κατοικίας του παιδιού της ώστε να το εντοπίσουν και να το συλλάβουν. Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση - εκδόθηκε ερήμην - ποινής φυλάκισης 6 μηνών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΤΕΒΕ.

Το παιδί (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) διατηρούσε μικροεπιχείρηση γουναρικών την οποία έκλεισε λόγω της κρίσης που τα τελευταία χρόνια πλήττει ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους γουνοποιούς και τους γουνεργάτες. Οταν η μητέρα δήλωσε ότι δε γνώριζε τη διεύθυνση, την οδήγησαν στο Α.Τ. όπου την ανάγκασαν, παραβαίνοντας τα καθήκοντά τους, να υπογράψει έγγραφο με το οποίο βεβαιώνει ότι σε 10 ημέρες θα εξοφλήσει την οφειλή.

Στη συνέχεια, όταν η συμπεριφορά τους καταγγέλθηκε δημόσια, άρχισαν να απειλούν με διώξεις τους δημοσιογράφους που δημοσιοποίησαν το κείμενο - καταγγελία της ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ και να ζητούν να τους προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο.

Οπως καταγγέλλει η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ, «ο νόμος και τα όργανά του έρχονται να επιβάλλουν την τάξη συλλαμβάνοντας τα θύματα μιας κρίσης, που το ίδιο το σύστημα και οι κυβερνήσεις του (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δημιούργησαν. Ανεργία και ανέχεια πλήττει μεγάλο μέρος των κατοίκων της Σιάτιστας. Πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ούτε τα αναγκαία για να θρέψουν τις οικογένειές τους». Καλεί τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να πατάξουν «πρώτα τις πραγματικές απειλές για την κοινωνία και να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους ανήμπορους μικρογουνοποιούς και γουνεργάτες για τα χρέη τους».

Και απευθυνόμενη στον εργαζόμενο λαό της περιοχής η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ σημειώνει πως «η μόνη λύση που απομένει είναι να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους φορείς και τα συνδικάτα τους για τη δουλιά και το ψωμί τους. Να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που τους οδήγησε στην ανεργία, την εξαθλίωση και τη φτώχεια».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντίθετη στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, σχετικά με την αποστολή νέων ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ. Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνονται τα παρακάτω:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, η κυβέρνηση προτίθεται να αποστείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ενισχύοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες εκεί.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, που τάχθηκε κατά της επέμβασης και της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

- Με δεδομένο ότι πρόσφατα έγιναν εκλογές στο Αφγανιστάν που υποτίθεται ότι ανέδειξαν νέα κυβέρνηση, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε μια υποτιθέμενη κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα;

- Ποιο είναι το συνολικό κόστος για τον ελληνικό λαό της αποστολής ελληνικού στρατιωτικού σώματος στο Αφγανιστάν και μέχρι πότε θα παραμείνει εκεί;».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 3», η νέα ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του «902». Μιάμιση ώρα, με όλες τις εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Ολοκληρωμένη καταγραφή της επικαιρότητας, από τη σκοπιά των εργαζομένων. Με άποψη και εγκυρότητα.
  • Στις 20.15, στα πλαίσια της εκπομπής «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ», μια συζήτηση για τη στεφανιαία νόσο, την εξέλιξή της και την αντιμετώπισή της. Η Πόπη Καπετανοπούλου φιλοξενεί τον Βασίλη Νικολάου, καρδιολόγο, αναπληρωτή διευθυντή στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και υπεύθυνο του λιπιδαιμικού ιατρείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ