ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΟΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ
«Η Κούβα έχει μάθει να ζει και χωρίς εσάς»

Ο Φ. Κάστρο

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο
ΑΒΑΝΑ.--

«Κύριοι, πρέπει να σας πω εντίμως ότι η Κούβα δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ, η Κούβα δεν έχει ανάγκη την Ευρώπη. Είναι τόσο ευχάριστο να μπορούμε να το πούμε, η Κούβα έχει μάθει να ζει και χωρίς εσάς», τόνισε ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, στη διάρκεια ομιλίας του κατά την 7η Παιδαγωγική Συνάντηση και το 1ο Συνέδριο Κατά του Αναλφαβητισμού, διαμηνύοντας ταυτοχρόνως σε όσους έχουν ώτα να ακούν πως η Κούβα δεν έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ενωση, στον απόηχο της ανακοίνωσης της απόφασης των «25» να αναστείλουν τις διπλωματικές κυρώσεις εις βάρος της Αβάνας για «ολόκληρους έξι μήνες»...

«Θα μας συγχωρήσουν, για ποιο έγκλημα, για ποια αμαρτία;», αναρωτήθηκε εν συνεχεία ο Φιντέλ, προσθέτοντας: «Τώρα ορισμένοι θέλουν να μας συγχωρήσουν για λίγους μήνες, μέχρι τον Ιούνιο»... «όμως η Κούβα έχει μάθει να ζει και χωρίς εσάς».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των «25» αποφάσισαν τη Δευτέρα να αναστείλουν τις κυρώσεις που επέβαλαν τον Ιούνιο του 2003 κατά της Αβάνας, ύστερα από το «κύμα διώξεων που εξαπέλυσε το καθεστώς του Κάστρο κατά των διαφωνούντων», όπως αναφερόταν στην τότε ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ που συνέχιζε: «Με αποκορύφωμα την καταδίκη 75 εξ αυτών σε ποινές κάθειρξης 6 έως 28 ετών και την εκτέλεση τριών Κουβανών που αποπειράθηκαν να διαφύγουν στις ΗΠΑ». Εννοώντας, φυσικά, την εξάρθρωση του δικτύου πρακτόρων που είχαν ως στόχο την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας.

Η αναστολή των διπλωματικών κυρώσεων είχε ουσιαστικά δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό, ειδικά μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία στις εκλογές του Μάρτη του 2004 και την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Τελικά, η επίσημη απόφαση ανακοινώθηκε και δόθηκε και η «δικαιολογία»: «Κατόπιν της απελευθέρωσης αρκετών διαφωνούντων από το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο, καθώς και μετά τις κινήσεις αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με την Αβάνα στις οποίες προχώρησαν προσφάτως οκτώ ευρωπαϊκά κράτη». Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει έως τον Ιούλιο εάν θα παρατείνει ή όχι την αναστολή των κυρώσεων.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ
Η «βοήθεια» δε φτάνει στους πληγέντες...

ΚΟΛΟΜΠΟ - ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το συντριπτικό ποσοστό των πληγέντων στη Σρι Λάνκα από το τσουνάμι, το 70% κατά τη χτεσινή παραδοχή επίσημης πηγής, δεν έχουν λάβει καμιά βοήθεια πέντε βδομάδες μετά την καταστροφή!.. Το δήλωσε ο καθ' ύλην αρμόδιος Τιλάκ Ραναβιρατζάχ, επικεφαλής της επιτροπής που συνέστησε η Πρόεδρος Καμαρατούνγκα για το... «συντονισμό των σωστικών επιχειρήσεων», ο οποίος σχολίασε ότι το γεγονός αυτό «δεν είναι ικανοποιητικό» (ναι...), και αποδίδοντας την εγκληματική καθυστέρηση «στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά»... Την ίδια ώρα, διάφορες κατασκευαστικές διαγ(κ)ωνίζονται για το 1,5 δισ. που θα δοθεί για την «ανοικοδόμηση».

Στην Ινδονησία εξακολουθούσαν χτες να προστίθενται εκατοντάδες νεκροί στον απολογισμό των θυμάτων - πράγμα που συμβαίνει καθημερινά. Αλλος ένας σεισμός της λεγόμενης «μετασεισμικής ακολουθίας», μεγέθους 5,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, προκάλεσε χτες ζημιές σε κτίρια και ξύπνησε ξανά τον πανικό στους κατοίκους της Ινδονησίας, αυτή τη φορά στην ανατολική Ιάβα.

Ο επίσημος απολογισμός του σεισμού των 9 Ρίχτερ και των τσουνάμι που προκάλεσε την 26η Δεκέμβρη - απολογισμός εξαιρετικά «υποτιμημένος» από τις κατά χώρες κυβερνήσεις - βρισκόταν χτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στα 290.332 θύματα. Εξ αυτών, 237.071 νεκροί και αγνοούμενοι στην Ινδονησία, 5.393 νεκροί και 3.071 αγνοούμενοι στην Ταϊλάνδη, 30.957 νεκροί και 5.637 αγνοούμενοι στη Σρι Λάνκα, 16.389 νεκροί και αγνοούμενοι στην Ινδία, 298 νεκροί στη Σομαλία, 82 στις Μαλδίβες, 68 στη Μαλαισία, 61 στη Βιρμανία, 10 στην Τανζανία, 2 στο Μπανγκλαντές, 1 στην Κένια.

Κατά τα λοιπά, αργά την Τρίτη «επισημοποιήθηκε» ο διορισμός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στη θέση του «ειδικού απεσταλμένου» του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις πληγείσες χώρες. Σώθηκαν οι πληγέντες...

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Πιέσεις και «προτάσεις» για τα πυρηνικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι νέες «αποκαλύψεις» των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και της «Ουάσιγκτον Ποστ» πως η ΛΔ Κορέας «φαίνεται πως κατά 90% είχε πουλήσει» ουράνιο στη Λιβύη δε σχολιάστηκαν χτες από τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ισως, γιατί σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι «καλό» να αιωρούνται οι «υποψίες» και οι ανεπιβεβαίωτες «πληροφορίες έγκυρων» ΜΜΕ. Ωστόσο, οι Ρίτσαρντ Μπάουτσερ (εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και Σκοτ Μακλίλαν (εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου) συνδύασαν τα «φιλικά πυρά» πιέζοντας τη ΛΔ Κορέας να «συμμετάσχει τάχιστα» στις εξαμερείς, περιφερειακές συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, επειδή αυτό «θα απαντήσει στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και θα θέσει τέρμα στη διεθνή απομόνωσή της». Ο Μακλίλαν ειδικότερα δεν παρέλειψε να προσθέσει πως οι «προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει στο παρελθόν και έως σήμερα πυρηνικό πρόγραμμα και πυρηνικά όπλα είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη». Σε άλλο σημείο, ο ίδιος είπε πως η Ουάσιγκτον «προωθεί μία πρόταση... που θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών... στην κατεύθυνση ειρηνικής, διπλωματικής λύσης».

Πληροφορίες από το Λευκό Οίκο αναφέρουν πως σήμερα τα ξημερώματα στη διάρκεια της ομιλίας για την «Κατάσταση του Εθνους» που θα εκφωνήσει ο Τζ. Ου. Μπους, θα αναφερθεί και στην πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της ΛΔ Κορέας...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μία απ' τα ίδια η «συνταγή» της Ομάδας Επαφής

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναμάσημα των γνωστών συνταγών για την ανύπαρκτη «ειρήνη» και «ευημερία» στο Κοσσυφοπέδιο έκαναν χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, οι διπλωμάτες από τις έξι χώρες που συγκροτούν τη λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Δηλαδή, συστάσεις αφ' ενός προς τους Κοσσοβάρους Αλβανούς... προκειμένου να «σεβαστούν τα μειονοτικά δικαιώματα και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού», αφ' ετέρου πιέσεις στη σερβική μειονότητα για συμμετοχή της στην κυβέρνηση και στους λοιπούς «θεσμούς» που τους μποϊκοτάρει (στο μεγαλύτερο μέρος της) εδώ και καιρό... Στην κοινή ανακοίνωση της Ομάδας Επαφής υπάρχει και «είδηση», αφού χαιρετίζεται η «προθυμία του Βελιγραδίου να αρχίσει (άγνωστο πότε και πού) διάλογο με τους εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου» σε θέματα «ήσσονος πολιτικής, όπως ζητήματα ενέργειας και η τύχη 3.000 Κοσσοβάρων» που αγνοούνται από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999...

Ολα αυτά θα πρέπει κατά τους αξιωματούχους της Ομάδας Επαφής να έχουν «ρυθμιστεί» έως ότου αρχίσει τον ερχόμενο Ιούνη η εξέταση του ζητήματος καθορισμού ή όχι του «στάτους κβο» του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στις αλλαγές συνόρων

Με το Κοσσυφοπέδιο δεν ασχολήθηκαν χτες μόνον οι διπλωμάτες των χωρών της εξαμερούς «Ομάδας Επαφής», αλλά και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, που δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει αλλάξει σε τίποτε την πολιτική της όσον αφορά σε Βαλκάνια και ειδικότερα στο Κοσσυφοπέδιο». Ο Μπάουτσερ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «αντιτίθενται σε οποιασδήποτε συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια»

Αφορμή για τις δηλώσεις Μπάουτσερ θεωρείται πως έδωσαν αφ' ενός το νέο άρθρο του ε.α. ΝΑΤΟικού στρατηγού Γούεσλεϊ Κλαρκ στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» (που προέβλεπε τα χείριστα για το Κοσσυφοπέδιο εάν δεν καθορίσει η «διεθνής κοινότητα» άμεσα το «στάτους κβο» του προτεκτοράτου, το οποίο «θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο, να μη διχοτομηθεί και να μην ενωθεί με την Αλβανία»...), αφ' ετέρου κύκλος συζητήσεων στην Ουάσιγκτον για το τελικό «στάτους κβο» του προτεκτοράτου, που οργάνωσε το «Ιδρυμα για την Ειρήνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ