Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μία απ' τα ίδια η «συνταγή» της Ομάδας Επαφής

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναμάσημα των γνωστών συνταγών για την ανύπαρκτη «ειρήνη» και «ευημερία» στο Κοσσυφοπέδιο έκαναν χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, οι διπλωμάτες από τις έξι χώρες που συγκροτούν τη λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Δηλαδή, συστάσεις αφ' ενός προς τους Κοσσοβάρους Αλβανούς... προκειμένου να «σεβαστούν τα μειονοτικά δικαιώματα και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού», αφ' ετέρου πιέσεις στη σερβική μειονότητα για συμμετοχή της στην κυβέρνηση και στους λοιπούς «θεσμούς» που τους μποϊκοτάρει (στο μεγαλύτερο μέρος της) εδώ και καιρό... Στην κοινή ανακοίνωση της Ομάδας Επαφής υπάρχει και «είδηση», αφού χαιρετίζεται η «προθυμία του Βελιγραδίου να αρχίσει (άγνωστο πότε και πού) διάλογο με τους εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου» σε θέματα «ήσσονος πολιτικής, όπως ζητήματα ενέργειας και η τύχη 3.000 Κοσσοβάρων» που αγνοούνται από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999...

Ολα αυτά θα πρέπει κατά τους αξιωματούχους της Ομάδας Επαφής να έχουν «ρυθμιστεί» έως ότου αρχίσει τον ερχόμενο Ιούνη η εξέταση του ζητήματος καθορισμού ή όχι του «στάτους κβο» του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στις αλλαγές συνόρων

Με το Κοσσυφοπέδιο δεν ασχολήθηκαν χτες μόνον οι διπλωμάτες των χωρών της εξαμερούς «Ομάδας Επαφής», αλλά και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, που δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει αλλάξει σε τίποτε την πολιτική της όσον αφορά σε Βαλκάνια και ειδικότερα στο Κοσσυφοπέδιο». Ο Μπάουτσερ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «αντιτίθενται σε οποιασδήποτε συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια»

Αφορμή για τις δηλώσεις Μπάουτσερ θεωρείται πως έδωσαν αφ' ενός το νέο άρθρο του ε.α. ΝΑΤΟικού στρατηγού Γούεσλεϊ Κλαρκ στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» (που προέβλεπε τα χείριστα για το Κοσσυφοπέδιο εάν δεν καθορίσει η «διεθνής κοινότητα» άμεσα το «στάτους κβο» του προτεκτοράτου, το οποίο «θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο, να μη διχοτομηθεί και να μην ενωθεί με την Αλβανία»...), αφ' ετέρου κύκλος συζητήσεων στην Ουάσιγκτον για το τελικό «στάτους κβο» του προτεκτοράτου, που οργάνωσε το «Ιδρυμα για την Ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ