Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες εκκλήσεις ενότητας

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα, δεν αναγνωρίζουμε ως νόμιμη τη νέα Βουλή» διαμηνύουν οι σουνίτες

Οι κατοχικοί πεζοναύτες θάβουν τους νεκρούς τους

Associated Press

Οι κατοχικοί πεζοναύτες θάβουν τους νεκρούς τους
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μετά από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας, οι αντικατοχικές επιθέσεις ξανάρχισαν στο Ιράκ, τη στιγμή που η δοτή κυβέρνηση συγκαλούσε σύσκεψη των ισχυρότερων πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στις εκλογές. Από την άλλη, το ανώτατο θρησκευτικό όργανο των σουνιτών, η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, που μποϊκοτάρισε τις εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί όσους επέλεξαν να ψηφίσουν, τονίζοντας, όμως, ότι η νέα Βουλή και η κυβέρνηση «δεν είναι νόμιμες».

«Σεβόμαστε όσους Ιρακινούς επέλεξαν να ψηφίσουν, αλλά αμφισβητούμε τη νομιμότητα της επόμενης κυβέρνησης, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού μποϊκοτάρισε τις εκλογές. Κατά συνέπεια, η Βουλή και η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν έχει τη δικαιοδοσία να συντάξει Σύνταγμα ή να προχωρήσει σε οικονομικές συμφωνίες ή συμφωνίες ασφαλείας. Σεβόμενοι, όμως, τους υπόλοιπους Ιρακινούς, θα θεωρήσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι περιορισμένων αρμοδιοτήτων».

Αυτό ανακοίνωσε, χτες, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, εκπροσωπώντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι της σουνιτικής κοινότητας. Καλούνται ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα «να μη νομιμοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών γιατί ενέχεται ο κίνδυνος να ανοίξουν τις πύλες του κακού και τα πρώτα θύματα θα είναι οι ίδιοι».

Την ίδια ώρα, ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι συνεδρίαζε με εκπροσώπους των 16 μεγαλύτερων πολιτικών παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές, προκειμένου να καταλήξουν «σε μια στάση ενότητας». Ενωτικός εμφανίστηκε και ο ηγέτης της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράκ, που συμμετείχε και στο ενωτικό ψηφοδέλτιο των σιιτών, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει και τις περισσότερες ψήφους, καλώντας τους σουνίτες σε συνεργασία.

Πιέζει η Ουάσιγκτον, νέες επιθέσεις

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε ένα νέο διπλωματικό μαραθώνιο, με στόχο να πετύχει τη δέσμευση όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών «στις προσπάθειες στήριξης της νέας κυβέρνησης του Ιράκ». Ο Τζορτζ Μπους, μετά από το Ρώσο ομόλογό του, το ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Μεξικού, συνομίλησε, χτες, τηλεφωνικώς για το θέμα με τις ηγεσίες της Ιταλίας, του Καναδά και του Ελ Σαλβαδόρ. Σήμερα αναμένεται νέος τηλεφωνικός γύρος.

Παραλλήλως, η ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα ως προτεραιότητα στις συνομιλίες που θα έχει με ευρωπαϊκές ηγεσίες, στα τέλη της εβδομάδας, οπότε αρχίζει την περιοδεία της στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Η Ράις απέκλεισε κάθε συζήτηση περί «στρατηγικής εξόδου» των ΗΠΑ από το Ιράκ. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, πάντως, θα κληθεί, προφανώς, να δώσει και συγκεκριμένες εξηγήσεις στην τουρκική ηγεσία, η οποία, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διά στόματος του ΥΠΕΞ επαναδιατύπωσε τις «έντονες ανησυχίες της για τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και τις αξιώσεις των Κούρδων», κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «δεν έχουν κάνει αρκετά για το θέμα».

Τέλος, χτες, από δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Σαμάρα σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί, ενώ λίγο έξω από την πόλη αντάρτες ανατίναξαν έναν από τους 8 αγωγούς που συνδέει τα διυλιστήρια της Ντούρα με του Μπαϊτζί. Ο αγωγός, που μεταφέρει 7.000 βαρέλια ημερησίως, τέθηκε εκτός λειτουργίας καθώς προκλήθηκε πυρκαγιά. Επίσης, στη Βαγδάτη σημειώθηκαν 3 βομβιστικές επιθέσεις, χωρίς να προκληθούν θύματα, ενώ στη Μοσούλη ο κυβερνήτης έδωσε διορία 2 εβδομάδων στους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα τους, αλλιώς «θα ακολουθήσει επιχείρηση εκκαθάρισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ