Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εσπασε τα κοντέρ... ο αριθμός των ανέργων

Νέο ρεκόρ ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων έφτασε επίσημα τους 5.037.000 ή το 12,1 του ενεργού εργασιακά πληθυσμού

Associated Press

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Θυμάται πια κανείς πώς ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατόρθωσε να εκθρονίσει από την πολιτική εξουσία το «δεινόσαυρο» της γερμανικής πολιτικής, χριστιανοδημοκράτη Χέλμουτ Κολ; Εξαιτίας της ανεργίας... Οχτώ χρόνια πέρασαν. Λύση-γιατρικό για το καρκίνωμα που τρώει τα σωθικά της γερμανικής κοινωνίας φυσικά και δε βρέθηκε. Και όχι μόνο. Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία έφθασε στους 5.037.000, που είναι ο μεγαλύτερος από το 1933, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Ολοι γνωρίζουν τι ακολούθησε μετά το 1933... Η άνοδος στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 572.900, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να φθάσει στο 12,1%, σε σύγκριση πάντα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της εφημερίδας «Die Welt» τον περασμένο Γενάρη, σύμφωνα με τα οποία το Δεκέμβρη οι άνεργοι ήταν 4.464.000. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων στην ιστορία της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν πρόκειται να λυθεί ούτε με μέτρα, ούτε με τρικ, ούτε με αλλαγή του τρόπου «απεικόνισής» της... Είναι απλά σύμφυτη με το σύστημα.

Ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας, η «ατμομηχανή της Ευρώπης» ήδη έχει μεταμορφωθεί σε «Αργεντινή». Οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, τα συνδικάτα τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται επισήμως. Αντιστοίχως και οι φτωχοί πολλαπλασιάζονται αφού η συντριπτική πλειοψηφία των γερμανικών νοικοκυριών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα καθώς είναι υπερχρεωμένα...

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη «Φολκσβάγκεν»

Associated Press

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη «Φολκσβάγκεν»
Τι θα μπορούσαν να πουν οι ειδικοί για να ανακουφίσουν; Τίποτα. Κενολογίες... Οπως ότι η εφαρμογή των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του αριθμού των ανέργων εξ ου και η αύξηση. Σε αυτό το μήκος κύματος άπαντες.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Ενριχ Αλτ, μέλος της Υπηρεσίας Εργασίας, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ανέργων μπορεί να αυξηθεί και άλλο και μία περαιτέρω αύξηση μπορεί να φανεί όταν θα ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία για το μήνα Φλεβάρη.

Αναλόγως και ο υπουργός Οικονομικών και Απασχόλησης, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι αναμένεται νέα αύξηση της ανεργίας το Φλεβάρη, αλλά «προέβλεψε» βελτίωση της κατάστασης το Μάρτη. Τόνισε ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δε δικαιολογούν πανικό και φυσικά απέδωσε την αύξηση του ποσοστού των ανέργων σε «εποχικούς παράγοντες» σχετιζόμενους με τη χειμερινή περίοδο και τις νέες στατιστικές μεθόδους που εφαρμόζονται για τον υπολογισμό της ανεργίας.

Σε απόλυτη σύμπνοια και οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ανεργία, Φρανς-Γιούργκεν Βάισε, ο οποίος τόνισε ότι η άνοδος της ανεργίας δεν οφείλεται μόνο σε εποχιακούς λόγους, αλλά και στη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας της κυβέρνησης Σρέντερ:

«Η υπηρεσία μας παρουσιάζει σήμερα για πρώτη φορά στοιχεία για την ανεργία μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προβλέπουν στην ουσία τη συγχώνευση του επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας με το επίδομα ανεργίας. Κατά συνέπεια, στη στατιστική για την ανεργία στη Γερμανία εντάσσονται πλέον και τα άτομα που λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα. Ετσι εξηγείται το ότι οι άνεργοι ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια και η ανεργία έφθασε στο 12,1%».

Θα «εξαφανιστούν» οι άνεργοι;

Οι νέοι αριθμοί για την ανεργία δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους ειδικούς. Τονίζεται ωστόσο ότι με τον αριθμό 5.000.000 ξεπεράστηκε ένα ψυχολογικό όριο που προκαλεί επιπρόσθετη ανασφάλεια και άγχη για τις θέσεις εργασίας τους στους Γερμανούς. Ο Μπερτ Ρίρουπ, ειδικός σε οικονομικά ζητήματα και πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις εξελίξεις στην οικονομία, πιστεύει ότι παρά τα προβλήματα οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου:

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για τη μείωση της ανεργίας. Πιστεύω ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σωστά. Απαιτείται χρόνος για να αποδώσουν. Το καρκίνωμα της αnνεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο νέος αριθμός των ανέργων δεν είναι σε θέση, κατά τη γνώμη μου, να βλάψει τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ωστόσο μια προειδοποίηση να μην εγκαταλειφθεί ο σωστός δρόμος στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση».

Και εάν τελικά φταίει ο νόμος για τους ανέργους, «Χαρτζ-4» («Hartz IV»), που σηματοδοτεί την τελευταία φάση των αλλαγών του γερμανικού «κοινωνικού κράτους», αξίζει κανείς να υπενθυμίσει ότι ο απάνθρωπος νόμος που εφαρμόζεται πλέον από την 1η του Γενάρη προβλέπει μείωση των παροχών που θα οδηγήσει - κατά την κυβέρνηση - τους ανέργους να αναζητήσουν εργασία «πιο ενεργά». Δηλαδή, να αποδεχτούν οποιαδήποτε εργασία, όσο χαμηλές και εάν είναι οι αμοιβές, προκειμένου να μην περιθωριοποιηθούν οριστικά.

Το μέτρο αφορά σχεδόν το σύνολο των 5.037.000 ανέργων πια ή το 12,1 του ενεργού εργασιακά πληθυσμού και φυσικά τις οικογένειές τους. Επίσης, ανάμεσα στις άλλες παραμέτρους του «Hartz ΙV» είναι τα διάφορα προγράμματα εργασιακής επανένταξης, που ουσιαστικά ωθούν σε εργασιακή σκλαβιά, αφού - παραδείγματος χάριν - αν οι λαμβάνοντες και αυτό το μηδαμινό πλέον επίδομα «αποτύχουν» να βρουν εργασία, θα εξαναγκάζονται, σύμφωνα πάντα με την «Deutsche Welle», να απασχολούνται σε ειδικά κρατικά προγράμματα, που απαιτούν πολύ λίγα εργασιακά προσόντα: Στα προγράμματα «εργασίες ενός ευρώ»!.. `Η ακόμα και στους οίκους ανοχής!

Κατά την κυβέρνηση η πολιτική αυτή έχει σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων, και φάνηκε! Οσο για τη μείωση που θα έρθει αργότερα, όπως υποστηρίζουν πάντα οι «γνωστοί αναλυτές», μάλλον οι άνεργοι θα εξαφανιστούν από τις λίστες καθώς οι πρώτοι που νιώθουν τις σφοδρές συνέπειες του νόμου «Hartz IV», σύμφωνα με την «Deutsche Welle», είναι οι μακροχρόνια άνεργοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ