ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΣΕΠ
Κόντρα ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για το ποιος είναι ο χειρότερος...

Σε... κοκορομαχία για το ποιος εφάρμοσε τη... χειρότερη πολιτική στο δημόσιο τομέα, επιδόθηκαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του Γ. Παπανδρέου και του Αλ. Παπαδόπουλο στα γραφεία του ΑΣΕΠ.

Δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο ΑΣΕΠ, εμφανίστηκε θιασώτης της αξιοκρατίας στο δημόσιο και υπερασπιστής της ορθής λειτουργίας των θεσμών. «Το ΠΑΣΟΚ, είπε - σε μια επίδειξη προκλητικής αμνησίας αναφορικά με το τι έχει πράξει ως κυβέρνηση το κόμμα στο οποίο ηγείται - αγωνίζεται για την αξιοπιστία των θεσμών, των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας και παλεύει για τη σωστή λειτουργία τους, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την αξιοκρατία, να υπηρετήσουν τον πολίτη της χώρας, με διαφάνεια και με αποτελεσματικότητα». Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τη ΝΔ για απαξίωση των θεσμών, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της προσωπικής συνέντευξης ως κριτήριο για τους διορισμούς στο δημόσιο, δήλωσε: «Εμείς έχουμε ιδιαίτερο φόβο ότι αυτό το άρθρο θα είναι ο Δούρειος Ιππος για την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τη λειτουργία πελατειακών σχέσεων, που μας πάνε σε παλιά χρόνια και, βεβαίως, δε συνάδουν με μια σύγχρονη εποχή». Ξέχασε, βέβαια, να πει ότι τις συνεντεύξεις ως κριτήριο για τις προσλήψεις στο δημόσιο τις νομοθέτησε πρώτο το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η ΝΔ να αναδεικνύεται σε άξιο συνεχιστή της πολιτικής του.

Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος τον κατηγόρησε ότι «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια!». Και πρόσθεσε: «Ολοι γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν, για χρόνια ολόκληρα, ο "δούρειος ίππος" της αναξιοκρατίας και του κομματισμού στο δημόσιο τομέα. Και μέσα σ' αυτόν το "δούρειο ίππο" περίοπτη θέση κατείχε πάντοτε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, που ως μέλος των κυβερνήσεων αυτών, βεβαίως και συμμετείχε σε αυτά τα οποία έκαναν!».

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Μακραίνει ο κατάλογος των επίορκων δικαστών

Νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για επίορκους δικαστές και απ' ό,τι φαίνεται ο κατάλογος των εμπλεκόμενων στα δικαστικά παρακυκλώματα θα συνεχίσει να διευρύνεται για αρκετό ακόμη καιρό.

Ο έλεγχος συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Νέα επιβαρυντικά στοιχεία προστέθηκαν χτες για τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λ. Στάθη, για τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν σε προσωπικό του λογαριασμό τέσσερα ύποπτα εμβάσματα, εκ των οποίων τα δύο προέρχονται από δικηγόρους.

Επίσης, συμπληρώθηκε το κατηγορητήριο εναντίον του Λ. Στάθη για δωροδοκία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός αξίωσε πιεστικά να του κατατεθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό από δικηγόρο 5.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει μεροληπτική απόφαση για υπόθεση που εκκρεμούσε.

Καταγγελίες έχουν γίνει και για χρηματισμό εφέτη επαρχιακού δικαστηρίου, που όταν υπηρετούσε στην επαρχία φέρεται να παρενέβη στην ανάκριση, προκειμένου να αποφυλακιστεί έμπορος ναρκωτικών.

Τέλος, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ. Παπαγγελόπουλο, έχει έρθει το μαγνητοφωνημένο υλικό του ραδιοσταθμού «Φλας», που αφορά καταγγελίες για δικαστικό λειτουργό του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως και χτες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Κάππος, επανέλαβε ότι θα προχωρήσει στην κάθαρση της Δικαιοσύνης. «Δεν αισθάνομαι κανένα πόνο για το πόσοι δικαστικοί λειτουργοί θα τιμωρηθούν, είπε, αλλά το μόνο που θέλω είναι η κάθαρση».

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά. Χτες το πρωί ο αρχιμανδρίτης ζήτησε και έλαβε νέα 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, από την 7η ανακρίτρια Πειραιά. Ετσι, θα προσέλθει εκ νέου στην ανακρίτρια αύριο Παρασκευή. Ο αρχιμανδρίτης προσήλθε νωρίς το πρωί στο δικαστικό μέγαρο με ιδιαίτερα βελτιωμένη συμπεριφορά προς τους δημοσιογράφους, σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Το όνομα του αρχιμανδρίτη έχει εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλωμα και σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα. Οσον αφορά τη νέα προθεσμία που ζήτησε, δήλωσε πως μόλις χτες (προχτές) όρισε συνηγόρους υπεράσπισης και θέλουν χρόνο για να ενημερωθούν.

Στον ανακριτή για εκβιασμούς

Στον 5ο τακτικό ανακριτή του Πειραιά οδηγήθηκαν χτες 10 άτομα σε βάρος των οποίων η Ασφάλεια Αττικής έχει σχηματίσει δικογραφίες για εκβιάσεις καταστηματαρχών. Ο ανακριτής διέταξε την κράτησή τους και αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή.

Για τις εκβιάσεις καταστηματαρχών του Πειραιά, καθώς και των νότιων και νοτιοανατολικών προαστίων της Αθήνας έχουν σχηματιστεί 38 δικογραφίες. Αφορούν κυκλώματα της νύχτας που πουλάν «προστασία» με τιμολόγιο 300 έως 3.000 ευρώ. Αυτές οι περιοχές «ελέγχονται» από τέσσερις συμμορίες. Τον Απρίλη του 2003 άγνωστοι δράστες είχαν τραυματίσει έναν Αλβανό έξω από κατάστημα στη λεωφόρο Συγγρού. Από τότε οι διωκτικές αρχές άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση. Ακολούθησαν κι άλλα περιστατικά, όπως τραυματισμός ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου πέρσι στη Ν. Σμύρνη.

Εκτος από τα δέκα άτομα που οδηγήθηκαν στον ανακριτή, αναζητούνται άλλα εφτά άτομα γι' αυτή την υπόθεση.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι κάτοικοι

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι φορείς και οι κάτοικοι των Δήμων Αμυνταίου και Φιλώτα στη Φλώρινα που διεκδικούν την άμεση λειτουργία του έργου της τηλεθέρμανσης με χαμηλό κοστολόγιο.

Το έργο, ύψους 16 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και ένα μήνα μετά, ολοκληρώθηκε και η δοκιμαστική λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Από τότε μέχρι και σήμερα η παροχή θερμικής ενέργειας έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας της απόφασης της ΔΕΗ να αυξήσει το τιμολόγιο, παραβιάζοντας το συμφωνηθέν πρακτικό καθορισμού προσωρινού τιμολογίου που είχε υπογράψει με τους Δήμους Αμυνταίου και Φιλώτα το 1998. Οπως καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι, με το νέο τιμολόγιο που όρισε η ΔΕΗ το κόστος αγγίζει την τιμή του πετρελαίου.

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ. Παράλληλα, καταγγέλλει την πολιτική της Διοίκησης της ΔΕΗ σημειώνοντας πως «αυτό που πρυτανεύει δεν είναι η παροχή φτηνής ενέργειας στο λαό, αλλά η εξασφάλιση υπερκερδών για το χρηματιστικό κεφάλαιο που ελέγχει τις μετοχές της. Κέρδη που μέσα σε τρία χρόνια αυξήθηκαν από 66 εκ. ευρώ το 2000 σε 720 εκ. ευρώ το 2003».

Και καλεί το λαό της περιοχής να συστρατευτεί στον αγώνα, ώστε ο τομέας της ενέργειας να είναι λαϊκή περιουσία, πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης σε όφελος του τόπου και του λαού, που θα παρέχει φτηνή ενέργεια στο λαό.

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούσε το Προεδρικό Διάταγμα 164/04 για τους συμβασιούχους. Η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί εισήγηση για υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών. Οπως είναι γνωστό, ο εισηγητής είχε ετοιμάσει την εισήγησή του και σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με αποτέλεσμα χιλιάδες συμβασιούχοι να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Δημοσίου.

Φεστιβάλ για τη δίκη του ΕΛΑ

Διήμερο εκδηλώσεων με την επωνυμία «Αντιτρομοκρατικό φεστιβάλ» διοργανώνουν το Σάββατο και την Κυριακή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι Κινήσεις Αλληλεγγύης στους κατηγορούμενους για την υπόθεση του ΕΛΑ, Χρ. Τσιγαρίδα, Κ. Αγαπίου, Αγ. Κανά, Ειρ. Αθανασάκη, Μ. Κασίμη και Γ. Σερίφη, ενόψει της νέας δίκης που αρχίζει στις 7 Φλεβάρη. Σε ανακοίνωσή τους οι Κινήσεις Αλληλεγγύης αναφέρουν ότι η νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ συνιστά σκάνδαλο από νομική και πολιτική άποψη, καθώς στην ουσία αποτελεί τρεις δίκες στη συσκευασία της μιας και επιχειρείται να δικαστούν εκ νέου με την εφαρμογή της ναζιστικής έμπνευσης αρχής της συλλογικής ευθύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ