ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Βλέπει τετράδα

Ραντεβού με την Ιστορία έχει σήμερα το ελληνικό χάντμπολ, αφού με νίκη επί της Τσεχίας περνάει στους «4» του κόσμου

Ετοιμη για το μεγάλο άλμα είναι σήμερα η Εθνική ομάδα χάντμπολ

Sportidea

Ετοιμη για το μεγάλο άλμα είναι σήμερα η Εθνική ομάδα χάντμπολ
Ενα από τα πιο σημαντικά ραντεβού του έχει σήμερα το ελληνικό χάντμπολ, αφού η Εθνική ανδρών, που συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Τυνησία, καλείται να αντιμετωπίσει την Τσεχία (17.15 ΝΟΒΑ) με στόχο την πρόκριση στην τετράδα του κόσμου. Με νίκη το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σφραγίζει το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, κάτι που αναμφίβολα θα αποτελέσει την πιο σημαντική διάκριση στο χώρο του αθλήματος για την Ελλάδα. Η σπουδαία νίκη επί μιας από τις λεγόμενες σπουδαίες δυνάμεις του αθλήματος, όπως είναι η Ρωσία, με 29-24 άνοιξε την πόρτα της πρόκρισης για τους διεθνείς. Με αυτήν τη σπουδαία επικράτηση ρέφαραν την αναπάντεχη ήττα από τη Σλοβενία που λίγο έλειψε να στοιχίσει και να αναπτερώσει τις ελπίδες τους. Αλλα δεν είναι μόνο αυτό. Η επικράτηση επί των παγκόσμιων πρωταθλητών και δυο φορές χρυσών ολυμπιονικών (και ασημένιων στην Αθήνα) ήταν το επιστέγασμα (τουλάχιστον μέχρις στιγμής) της σπουδαίας πορείας που κάνει η Εθνική σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μάλιστα ιδιαίτερα θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι οι παίκτες του Ουλφ Σέφερτ έδειξαν χαρακτήρα τόσο μετά το σοκ της ήττας από τη Σλοβενία, όσο και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τους Ρώσους, όπου μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν πίσω στο σκορ.

Με ανεβασμένη ψυχολογία πλέον σήμερα ετοιμάζονται για τη μεγάλη πρόκληση απέναντι στους Τσέχους, που ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί... Παρ' όλα αυτά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ επέστησε την προσοχή στους παίκτες να μην παρασυρθούν και να δείξουν το ίδιο πάθος, όπως και κόντρα στη Ρωσία. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού της Εθνικής, Νίκου Γραμματικού, ο οποίος τόνισε ότι θα ήταν «αυτοκτονία αν μετά από τέτοιες εμφανίσεις η ομάδα αποκλειστεί».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ντέρμπι πρόκρισης

Η πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού δεν είναι το μόνο «στοίχημα» σήμερα στη «Λεωφόρο» (19.00, ΝΕΤ), για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Ιδίως για τους γηπεδούχους υπάρχουν και άλλες παράμετροι με σημασία. Μετά από τις τελευταίες αποτυχημένες εμφανίσεις και τ' αποτελέσματα, οι «πράσινοι» αναζητούν το εφαλτήριο που θα τους οδηγήσει στην... επόμενη σελίδα. Υπήρξαν αρκετές μεταθέσεις και μετά το στραπάτσο στην Ξάνθη, επαναπροσδιορίστηκε ως τέτοιο η σημερινή αναμέτρηση. Καλή εμφάνιση, νίκη και πρόκριση είναι το τρίπτυχο που θα επιστρέψει τα χαμόγελα. Αν κάποιο από αυτά δεν εφαρμοστεί - και ιδίως το τρίτο - τότε η «βαρυχειμωνιά» θα επιφέρει «καταιγίδα» εξελίξεων. Και όχι μόνο για τον Σκάζνι. Αναφορικά με την αρχική 11άδα, ο Τσέχος προπονητής αναμένεται να κάνει πάλι κάποιες αλλαγές. Δεν υπολογίζει - εκτός απροόπτου - τον Μινχ.

Στην αντίπερα όχθη, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Στην ΑΕΚ δεν παραγνωρίζουν ότι έχουν βραχύ μειονέκτημα, λόγω του 1 - 1 και φυσικά του γεγονότος ότι αγωνίζονται εκτός έδρας. Επιπλέον ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στον καταρτισμό της καλύτερης δυνατής 11άδας, λόγω τραυματισμών. Πάντως δεν το βάζουν κάτω. «Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα ανεξάρτητα από τα προβλήματα που έχει κι εμείς πρέπει να ασχολούμαστε με τη δική μας ομάδα» ανέφερε ο Χιώτης και πρόσθεσε για το γκολ - δώρο, στην πρώτη αναμέτρηση: «Εγινε ένα λάθος. Ηταν μια άσχημη στιγμή. Δε θα μείνω σε αυτό αλλά θα κοιτάξω στο μέλλον να δουλέψω περισσότερο για να διορθωθώ». Ενώ ο Σοάρες, είπε: «Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι. Πιστεύω πως θα προκριθούμε». Οσο για τον Σάντος «πονοκεφαλιάζει», από τους τραυματισμούς, ώστε να βρει το καλύτερο δυνατό σχήμα. Δεν υπολογίζει τους Κωστένογλου, Ασουνσάο, ενώ πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει ο Ζούλιο Σέζαρ.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - ΟΦΗ 0-0
Ποντιακό γλέντι

Την πρόκρισή του στα προημιτελικά του Κυπέλλου πανηγυρίζει ο Απόλλων Καλαμαριάς. Οι «Πόντιοι» κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες αναδείχτηκαν ισόπαλοι 0-0 με τον ΟΦΗ και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση χάρη στο εκτός έδρας γκολ του πρώτου παιχνιδιού. Οι Κρητικοί προσπάθησαν να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ, αλλά στις λίγες καλές ευκαιρίες που δημιούργησαν δε στάθηκαν τυχεροί. Το χιόνι που έπεφτε από το πρωί στη Θεσσαλονίκη στάθηκε ανασταλτικός παράγοντας ούτως ώστε οι δύο ομάδες να παίξουν ποδόσφαιρο υψηλών αξιώσεων. Πάντως ευκαιρίες χάθηκαν εκατέρωθεν, τόσο στο πρώτο μέρος για τους γηπεδούχους όσο και στην επανάληψη για τους φιλοξενούμενους.

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΛΑΡΙΣΑ 1-0
Γλυκιά ήττα

Στιγμές από το ένδοξο παρελθόν ζει από χτες η Λάρισα, που φιγουράρει πλέον στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι Θεσσαλοί μπορεί να ηττήθηκαν στον επαναληπτικό από τη Χαλκηδόνα με 1-0, ωστόσο μόνο γλυκιά μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η ήττα. Και αυτό γιατί η νίκη με 3-1 στο πρώτο παιχνίδι στάθηκε ικανή να δώσει στους «βυσσινί» το εισιτήριο της πρόκρισης. Αντίθετα οι «κίτρινοι» της Χαλκηδόνας το μόνο που κατάφεραν ήταν να σώσουν τα προσχήματα παίρνοντας τη νίκη γοήτρου χάρις σε ένα γκολ του Μόγιο στις καθυστερήσεις (95'). Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που στάθηκαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, τόσο στο πρώτο μέρος, όπου έχασαν και κάποιες καλές ευκαιρίες (Κυπαρίσσης, Σίσιτς) όσο και στην επανάληψη που δεν κινδύνεψαν ιδιαίτερα. Στην επόμενη φάση η Λάρισα θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Ξάνθης - Αιγάλεω (οι δυο ομάδες θα παίξουν το Σάββατο).

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Μονόδρομος η νίκη

«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε». Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με μια φράση έδωσε το στίγμα της αποστολής του Παναθηναϊκού στο σημερινό παιχνίδι με την Ουλκέρ στο ΟΑΚΑ (21.40), όπου έχει αποκτήσει πλέον οριακή σημασία. Με νίκη και με δεδομένο ότι θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία τη Δευτέρα να κερδίσουν τη Φρανκφούρτη (στο εξ αναβολής παιχνίδι), οι «πράσινοι» θα αποκτήσουν τον πρώτο λόγο για την κατάληψη της δεύτερης θέσης στον Γ' όμιλο της Ευρωλίγκα. Αν όμως χάσουν, τότε τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και αυτή η θέση τους στη φάση των «16», έστω κι αν για να αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να συμβούν πολλά...

  • Παίκτης του Παναθηναϊκού θα είναι ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι μέχρι το τέλος της σεζόν, καθώς ο μάνατζέρ του ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2-0
Υπόθεση... Ριβάλντο

Αυτό που ήθελε αυτό πέτυχε χτες ο Ολυμπιακός στο «Καραϊσκάκη», που χωρίς να πιάσει σπουδαία απόδοση πέρασε τελικά στα προημιτελικά του φετινού Κυπέλλου, επικρατώντας του Ηρακλή με 2-0. Ετσι οι «ερυθρόλευκοι» έσβησαν την ήττα τους με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι της Θεσσαλονίκης και ήταν αυτοί που χαμογέλασαν τελευταίοι. Αντίθετα ο «γηραιός» φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων, καθώς δεν μπόρεσε να απειλήσει στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού τους γηπεδούχους. Στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά χρειάστηκε τη βοήθεια της τύχης για να προηγηθεί. Το σουτ του Καστίγιο στο 26' βρήκε αρχικά το οριζόντιο δοκάρι, αλλά στην επιστροφή η μπάλα χτύπησε στο σώμα του Αμπάρη που κατέληξε στα δίχτυα. Αν και ουσιαστικά η υπόθεση - πρόκριση ξανάρχιζε από την αρχή, καμία από τις δυο ομάδες μέχρι την ανάπαυλα δεν έδειξε διάθεση για κάτι παραπάνω. Σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε και η επανάληψη αλλά... σωτήρια για την ομάδα του Μπάγεβιτς αποδείχτηκε η είσοδος του Ριβάλντο στο παιχνίδι. Ο Βραζιλιάνος στο 85' εκμεταλλεύτηκε τη λάθος απόφαση του διαιτητή Σωμαρακάκη να χρεώσει με ανύπαρκτο φάουλ τον Ηρακλή έξω από την περιοχή και με εύστοχη εκτέλεση έβαλε τις βάσεις της πρόκρισης, γράφοντας το 2-0. Οι «κυανόλευκοι» προσπάθησαν να ανατρέψουν τα διαγραφόμενα χάνοντας μια σπουδαία ευκαιρία με κεφαλιά του Σεγκιρί.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Κωστούλας, Γεωργάτος, Οκκάς (55' Ριβάλντο), Στολτίδης, Καφές, Καστίγιο (82' Τζόρτζεβιτς), Ζιοβάνι (89' Βάλλας), Γεωργιάδης. ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Δρούγας, Σνάουτσερ, Παπαζαχαρίας, Σεγκιρί, Πουρσανίδης (71' Κατσιαμπής), Ιωάννου (89' Παπαποστόλου), Λαγός, Π. Καπετάνος, Μπακιρτζίογλου (40' Διαμαντίδης), Επαλέ.

ΑΕΚ-ΣΚΑΒΟΛΙΝΙ 78-72
Πέταξε στους «16»

Φορτσάροντας στο τελευταίο δεκάλεπτο η ΑΕΚ αν και καρδιοχτύπησε εντούτοις κατάφερε χτες στο Γαλάτσι να νικήσει τη Σκαβολίνι με 78-72 και να εξασφαλίσει ουσιαστικά την πρόκριση στη φάση των «16» της φετινής Ευρωλίγκας. Το άγχος για τη νίκη εμπόδισε τους «κιτρινόμαυρους» να επιβάλουν το ρυθμό τους στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος η ιταλική ομάδα να έχει το πάνω χέρι από την αρχή. Η Ενωση βρέθηκε να χάνει μέχρι και με 13 πόντους στο πρώτο μέρος, αλλά με κορυφαίο τον Μπέιλι κατάφερε να ανακάμψει και να προηγηθεί με 39-37 στο ημίχρονο. Στο ξεκίνημα της επανάληψης όμως τα πράγματα πάλι άλλαξαν για τους γηπεδούχους, με αποτέλεσμα η Σκαβολίνι με καλύτερους τους Πεν και Μότολα να διατηρήσει το προβάδισμα στο σκορ (53-57). Το ενδεχόμενο της ήττας «ξύπνησε» τους παίκτες του Φώτη Κατσικάρη και με μπροστάρη τον Νικολαΐδη έφθασαν στη νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ