ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγρήγορση και συσπείρωση ενάντια στα φαινόμενα αυταρχισμού στα σχολεία

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Από τη συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τα κρούσματα αυταρχισμού που παρουσιάζονται μαζικά σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και την εγκατάσταση κυκλωμάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, χτες το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θέτοντας συνολικότερα το πλέγμα της καταστολής και του αυταρχισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική ζωή της χώρας (Συνθήκη Σένγκεν, «τρομονόμος», «ευρωτρομονόμος», «μαθητοδικεία», «αγροτοδικεία», ποινικοποίηση εργατικών αγώνων, κλπ.). Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Ν. Αγαθαγγέλου, πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο Β. Θεοδωρακόπουλος, γραμματέας της Δ΄ ΕΛΜΕ, ο Σπ. Ράλλης, γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ο Γ. Νοτάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, και ο Σ. Ζαριανόπουλος, από το ΠΑΜΕ, γενικός γραμματέας του ΕΚΘ.

Την εισήγηση έκανε ο Στ. Βαλανάς, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα αυταρχισμού συνδέονται με τη γενικότερη αυταρχική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στα κρούσματα αυταρχισμού που παρατηρήθηκαν στα σχολεία της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα, αλλά και στα κρούσματα αντικομμουνισμού από καθηγητές και διευθυντές σχολείων. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», σημείωσε, έχει ξεκινήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας σε σχολεία, χρειάζεται όμως εγρήγορση και κινητοποίηση των φορέων, ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά, και σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της «Συσπείρωσης» θα έχουν συνέχεια και θα ανακοινωθούν.

Στη συνέχεια ο Μ. Κωνσταντινίδης απαρίθμησε συγκεκριμένα περιστατικά, τονίζοντας ότι στόχο έχουν την καθυπόταξη των συνειδήσεων και τον εθισμό στην παρακολούθηση και στην καταστολή. Ο Σπ. Ράλλης έκανε αναφορά στην εμπειρία του κλάδου από τα φαινόμενα αυταρχισμού και την ποινικοποίηση των αγώνων, τονίζοντας ότι το σπάσιμο του αυταρχισμού στα σχολεία είναι υπόθεση συνολικά του λαϊκού κινήματος. Ο Β. Θεοδωρακόπουλος μετέφερε την αντίθεση της Δ΄ ΕΛΜΕ (όπου ανήκει το ΕΛ Θέρμης στο οποίο τοποθετήθηκαν οι κάμερες) στην τοποθέτηση καμερών και αποκάλυψε ότι έχουν τοποθετηθεί και σε σχολεία σε Μενεμένη, Κορδελιό. Ο Ν. Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι η Α΄ και η Γ΄ ΕΛΜΕ καταδικάζουν επίσης τη λειτουργία κάμερας στον αύλειο χώρο του σχολείου. Τέλος, ο Γ. Νοτάκης υπογράμμισε ότι η κρίση στην κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική των κατασταλτικών μέτρων και της αστυνόμευσης και ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν βάση της Παιδαγωγικής (κάγκελα, κάμερες, σεκιούριτι, σωματικός έλεγχος των μαθητών). Υπάρχει άλλωστε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται ανάλογο μοντέλο που δείχνει ότι η κρίση της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζεται έτσι αλλά βαθαίνει.

Επιβάλλεται να δοθεί απάντηση στον αυταρχισμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τον εντεινόμενο κρατικό αυταρχισμό, με αφορμή την αδικαιολόγητη «βίαια προσαγωγή» του Αλέκου Χαλβατζή, μέλους του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, προχτές το απόγευμα στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι προχτές, λίγο πριν τις 6.30 μ.μ., ένστολοι της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) σταμάτησαν τον Α. Χαλβατζή στην οδό Δεληγιάννη, απαιτώντας να ελέγξουν την ταυτότητά του και την τσάντα του. Ο Αλ. Χαλβατζής επέδειξε την ταυτότητα, γνωστοποίησε την ιδιότητά του και ξεκαθάρισε ότι δε δικαιούνται να ψάξουν την τσάντα του, παρά μόνο στο αστυνομικό τμήμα. Το αποτέλεσμα ήταν να προσαχθεί βίαια στο Τμήμα, δεχόμενος απειλές, δεμένος με χειροπέδες, λόγω «αντίστασης κατά της αρχής»... Στο ΑΤ Εξαρχείων οι απειλές κι προκλήσεις συνεχίστηκαν, ενώ δεν του επέτρεπαν να τηλεφωνήσει και αρνούνταν να τον ενημερώσουν ποιος ήταν ο επικεφαλής τους. Τελικά, μετά από 45 λεπτά τον οδήγησαν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, όπου του επετράπη να κάνει ένα τηλεφώνημα, ο αξιωματικός έλεγξε την τσάντα του και λίγο αργότερα - αφού προηγουμένως ο δικηγόρος του επικοινώνησε με τον αξιωματικό υπηρεσίας - αφέθηκε ελεύθερος.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι από αυτό το περιστατικό προκύπτουν «μια σειρά σοβαρά πολιτικά ερωτήματα:

  • Με ποιο δικαίωμα τα όργανα της τάξης λειτουργούν με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο απέναντι "σε όποιον θεωρούν ύποπτο", απειλώντας παράλληλα ότι θα τον "τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί";
  • Με ποιο δικαίωμα αστυνομικοί και αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφέρονται στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ λέγοντας "αν δε σας αρέσει να πάτε αλλού, εκεί που έχετε ασυλία" ή "όλο ζητήματα δημιουργείτε, δεν αφήνετε την αστυνομία να κάνει τη δουλιά της", "γελοιοποιείτε τον εαυτό σας" και τι ακριβώς εννοούν;
  • Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την ασυδοσία της ΟΠΚΕ, της οποίας οι εκπρόσωποι καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία παραβιάζουν ακόμα και το υπάρχον αντιδραστικό νομικό πλαίσιο;».

«Η ΚΝΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - στο πλάι του Κόμματος θα απαιτήσει απαντήσεις και μέτρα από τους πολιτικά υπεύθυνους για τα παραπάνω. Δε θα μείνουμε όμως μόνο σε αυτό. Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό (ας μην ξεχνάμε τις εκκρεμείς δίκες εναντίον αγωνιστών μαθητών, άλλες για αφισοκόλληση ή "παρακώλυση συγκοινωνιών", τις κάμερες που μπαίνουν ακόμα και σε σχολεία, τις συχνές αδικαιολόγητες προσαγωγές). Ο αυταρχισμός που εντείνεται και παίρνει μαζικές διαστάσεις αφορά πέρα από τους κομμουνιστές κάθε νέο, κάθε λαϊκό άνθρωπο».

Ετσι, το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ επισημαίνει ότι επιβάλλεται «να δοθεί απάντηση μαζική και οργανωμένη από το νεολαιίστικο κίνημα και τους φορείς του στο πλάι του λαϊκού κινήματος, ώστε:

  • Να αποκρούονται - ακυρώνονται τα αντιδραστικά μέτρα και πρακτικές.
  • Εμπρακτα να περιφρουρούνται οι αγώνες και άλλες δραστηριότητες.
  • Να εκφράζεται άμεσα και δυναμικά η αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές και η καταδίκη προς τους (φυσικούς και ηθικούς) διώκτες.
  • Να υπάρχει ανοιχτό και ασίγαστο μέτωπο ενάντια στην προσπάθεια εθισμού του λαού και της νεολαίας στην επικίνδυνη λογική της περιστολής ελευθεριών δήθεν "για το καλό όλων μας".

Σε κάθε περίπτωση, ας είναι όλοι σίγουροι ότι - και στις μέρες μας - οι κομμουνιστές ούτε τρομοκρατούνται, ούτε "πιάνονται στον ύπνο" εύκολα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Σιωπή» από το υπουργείο

Προφανώς για την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας, τέτοιου είδους συμβάντα θεωρούνται καθημερινή ρουτίνα. Γι' αυτό, παρά τις καταγγελίες, αλλά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρξε καμιά επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απομακρυνθούν οι κάμερες από τα σχολεία

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τις κάμερες παρακολούθησης που τοποθετούνται σε σχολεία με το πρόσχημα της αποφυγής βανδαλισμών, αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Στον αύλιο χώρο του 1ου Ενιαίου Λυκείου Θέρμης τοποθετήθηκε, πρόσφατα, από το Δήμαρχο (με απόφαση της πλειοψηφίας), κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, με το αιτιολογικό της αποφυγής βανδαλισμών. Αντίθετη όμως στην ενέργεια αυτή είναι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, τόσο του σχολείου (σύλλογος διδασκόντων, μαθητές, γονείς) όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής (Δ΄ ΕΛΜΕ)», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η ενέργεια αυτή ουσιαστικά αποτελεί μέτρο αυταρχισμού και αστυνόμευσης μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αποσκοπεί στο να τους εθίσει στο χαφιεδισμό και να βάλει φραγμό στην ελευθερία κινήσεων, λόγου και κριτικής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και να εμποδίσει τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Κάμερες επίσης έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα σχολεία (2ο Λύκειο Κορδελιού, Λύκειο και Γυμνάσιο Μενεμένης, Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ κ.α.). Επειδή η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης αποτελεί μέτρο της γενικότερης κατασταλτικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι εντείνουν τους αγώνες τους εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», καταλήγει η Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει την υπουργό Παιδείας:

  • Αν θα παρέμβει άμεσα ώστε να απομακρυνθούν τα παραπάνω μέσα παρακολούθησης.
  • Αν θα προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ασφάλειας των σχολείων και να μη χρειάζεται η ανάθεση της φύλαξής τους σε ιδιωτικές εταιρίες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ