Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγρήγορση και συσπείρωση ενάντια στα φαινόμενα αυταρχισμού στα σχολεία

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Από τη συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τα κρούσματα αυταρχισμού που παρουσιάζονται μαζικά σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και την εγκατάσταση κυκλωμάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, χτες το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θέτοντας συνολικότερα το πλέγμα της καταστολής και του αυταρχισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική ζωή της χώρας (Συνθήκη Σένγκεν, «τρομονόμος», «ευρωτρομονόμος», «μαθητοδικεία», «αγροτοδικεία», ποινικοποίηση εργατικών αγώνων, κλπ.). Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Ν. Αγαθαγγέλου, πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο Β. Θεοδωρακόπουλος, γραμματέας της Δ΄ ΕΛΜΕ, ο Σπ. Ράλλης, γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ο Γ. Νοτάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, και ο Σ. Ζαριανόπουλος, από το ΠΑΜΕ, γενικός γραμματέας του ΕΚΘ.

Την εισήγηση έκανε ο Στ. Βαλανάς, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα αυταρχισμού συνδέονται με τη γενικότερη αυταρχική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στα κρούσματα αυταρχισμού που παρατηρήθηκαν στα σχολεία της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα, αλλά και στα κρούσματα αντικομμουνισμού από καθηγητές και διευθυντές σχολείων. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», σημείωσε, έχει ξεκινήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας σε σχολεία, χρειάζεται όμως εγρήγορση και κινητοποίηση των φορέων, ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά, και σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της «Συσπείρωσης» θα έχουν συνέχεια και θα ανακοινωθούν.

Στη συνέχεια ο Μ. Κωνσταντινίδης απαρίθμησε συγκεκριμένα περιστατικά, τονίζοντας ότι στόχο έχουν την καθυπόταξη των συνειδήσεων και τον εθισμό στην παρακολούθηση και στην καταστολή. Ο Σπ. Ράλλης έκανε αναφορά στην εμπειρία του κλάδου από τα φαινόμενα αυταρχισμού και την ποινικοποίηση των αγώνων, τονίζοντας ότι το σπάσιμο του αυταρχισμού στα σχολεία είναι υπόθεση συνολικά του λαϊκού κινήματος. Ο Β. Θεοδωρακόπουλος μετέφερε την αντίθεση της Δ΄ ΕΛΜΕ (όπου ανήκει το ΕΛ Θέρμης στο οποίο τοποθετήθηκαν οι κάμερες) στην τοποθέτηση καμερών και αποκάλυψε ότι έχουν τοποθετηθεί και σε σχολεία σε Μενεμένη, Κορδελιό. Ο Ν. Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι η Α΄ και η Γ΄ ΕΛΜΕ καταδικάζουν επίσης τη λειτουργία κάμερας στον αύλειο χώρο του σχολείου. Τέλος, ο Γ. Νοτάκης υπογράμμισε ότι η κρίση στην κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική των κατασταλτικών μέτρων και της αστυνόμευσης και ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν βάση της Παιδαγωγικής (κάγκελα, κάμερες, σεκιούριτι, σωματικός έλεγχος των μαθητών). Υπάρχει άλλωστε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται ανάλογο μοντέλο που δείχνει ότι η κρίση της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζεται έτσι αλλά βαθαίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ