ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντεργατικό μπαράζ

Στο στόχαστρο χρόνος εργασίας και κοινωνική ασφάλιση

Την όξυνση της επίθεσης που εξελίσσεται ενάντια στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στα πλαίσια των επιταγών της Λισαβόνας, επιβεβαίωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, μετά από συνάντηση που είχαν. Η μείωση του κόστους των υπερωριών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και η γενίκευση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ξεκίνησε από τις τράπεζες, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισαν στις δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί.

Ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό «ακανθώδη προβλήματα», για τα οποία «χρειάζεται να γίνει ο διάλογος, να είμαστε όλοι καλύτερα πληροφορημένοι για το ποιες είναι οι παράμετροι αυτών των προβλημάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και να "χτίσουμε" μια κοινωνική συναίνεση γύρω από το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε».

Ετσι, ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση αρνούνταν ότι υπάρχει θέμα Ασφαλιστικού πέρα από εκείνο των τραπεζών, χτες αποκάλυψε ότι επί της ουσίας το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ποτέ δεν έκλεισε και ετοιμάζεται να ανοίξει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη συναίνεσή για τις αλλαγές που ετοιμάζει και οι οποίες ήδη περιγράφονται στις κατευθύνσεις που συνδιαμόρφωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και συρρίκνωση των υπηρεσιών πρόνοιας.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος έθεσε ανοιχτά το ζήτημα της αύξησης των ωρών εργασίας, της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της μείωσης του κόστους των υπερωριών, ξεκαθαρίζοντας ότι «το θέμα των υπερωριών και του κόστους των υπερωριών είναι θέμα που αφορά και το χρόνο εργασίας». Ενώ πρόσθεσε ότι «ο νόμος Γιαννίτση 2874 (σ.σ. πρόκειται για το νόμο που ορίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το καθεστώς των υπερωριών) κατά κοινή ομολογία απέτυχε στην πράξη» και χρειάζεται «βελτίωση του πλαισίου». Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της έχει ήδη δεσμευτεί να εξετάσει το καθεστώς των υπερωριών, με πρώτο βήμα την αποδοχή της επέκτασης της «ιδιόρρυθμης υπερωρίας» κατά δυο επιπλέον ώρες, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για τη διαπραγμάτευση και του κόστους των υπερωριών. Στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η κυβέρνηση σπεύδει να συγχρονιστεί με όσα συναποφάσισε στην ΕΕ για επέκταση των ορίων του χρόνου εργασίας και την ετήσια διευθέτησή του.

Οι δυο υπουργοί προανήγγειλαν ότι Εργασιακό και Ασφαλιστικό θα τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, που στην προκειμένη περίπτωση θα «στρωθεί» στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. Υπό το πρίσμα πάντα της συναπόφασης των Ευρωπαίων ηγετών να επιταχύνουν τη διαδικασία επίτευξης των στόχων της Λισαβόνας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Οσον αφορά στην εισοδηματική πολιτική, αν και οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ήδη γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρατήσει ούτε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ειδικότερα για το ΕΚΑΣ, η αύξηση θα περιοριστεί στο διπλάσιο του πληθωρισμού. Που σημαίνει ότι για φέτος η πρώτη κατηγορία των δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα λάβουν αύξηση μέχρι 8,5 ευρώ το μήνα. Και αυτό, όταν η προεκλογική δέσμευση ήταν για 22,5 ευρώ το χρόνο. Ετσι ώστε στο τέλος της τετραετίας τα 141 ευρώ του 2004 να ανέβουν στα 230 ευρώ...


Διαπιστευτήρια στους τραπεζίτες

Ανέστειλε την απεργία της Δευτέρας η ΟΤΟΕ

Την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης των τραπεζοϋπαλλήλων την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 Φλεβάρη, αποφάσισε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας, δίνοντας για άλλη μια φορά διαπιστευτήρια συναίνεσης και υποταγής στις επιλογές της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, που μέρα με τη μέρα εντείνουν την επίθεσή τους στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ η απόφαση λήφθηκε «σε ένδειξη καλής θέλησης» προκειμένου να «εργαστεί δημιουργικά» η Επιτροπή διαλόγου τραπεζιτών και ΟΤΟΕ για την προώθηση μιας «ενιαίας λύσης». «Λύση» που, όπως καταγγέλλουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Τραπεζών, εξυπηρετεί τα σχέδια τραπεζιτών και κυβέρνησης για παραπέρα αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμβάλλει στη μείωση της αμοιβής εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και «φορτώνει» τις υποχρεώσεις των τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ. Ταυτόχρονα, αποβλέπει στην αναζήτηση φόρμουλας για τη λειτουργία του «δεύτερου πυλώνα» (επικουρικό) και του «τρίτου πυλώνα» (επαγγελματικό ταμείο). Η δημιουργία της Επιτροπής συμφωνήθηκε στην προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη και της ΟΤΟΕ, ύστερα από πρόταση της τελευταίας. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για αναστολή της συγκεκριμένης απεργιακής κινητοποίησης - συνολικά έχουν προγραμματιστεί τέσσερις για κάθε Δευτέρα του Φλεβάρη - είναι ενταγμένη και σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των αντιδράσεων των εργαζομένων καθώς την ίδια μέρα πραγματοποιούν απεργία και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου. Τέλος, την απόφαση για αναστολή πήραν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΑΣΚΕ με τις ΔΑΚΕ και Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) να διαχωρίζουν τη θέση τους χωρίς όμως να διαφωνούν επί της ουσίας καθώς συμφωνούν και με την τακτική του διαλόγου όσο και με την προώθηση της συγκεκριμένης «ενιαίας λύσης».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Οι κοινωνικοί εταίροι ενδιαφέρονται»!

«Οι κοινωνικοί εταίροι και όχι η κυβέρνηση επείγονται να ξεκινήσει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό»(!). Αυτό περίπου ισχυρίστηκε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την παταγώδη κατάρρευση των αντίθετων «δεσμεύσεων» από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του Κ. Καραμανλή. Ωστόσο, ο Ευ. Αντώναρος δεν έκανε καμία προσπάθεια αυτή τη φορά να πείσει ότι το «Ασφαλιστικό δεν ανοίγει». Αντίθετα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο διάλογος ξεκίνησε με κάθε επισημότητα.

«Οι εταίροι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να διερευνήσουν και να επανασυζητήσουν λύσεις για ορισμένα θέματα (σ.σ. για το Ασφαλιστικό). Η κυβέρνηση δε θα εμποδίσει σε καμία περίπτωση υποβολή προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους», ήταν η απάντηση που έδωσε αρχικά, αλλά στη συνέχεια ήταν περισσότερο σαφής για τις «προοπτικές» του «διαλόγου»: «Οταν συζητήσουν και βρουν κοινές συνισταμένες, τότε θα έρθουν στην κυβέρνηση και θα υποβάλουν ενδεχομένως αυτά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών τους», πρόσθεσε, αφήνοντας να φανεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε ρόλο «διαιτητή». Ελάχιστα πειστική ήταν η απάντηση που έδωσε για το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Για τα όρια ηλικίας ισχύουν αυτά που έχουμε πει», περιορίστηκε να δηλώσει όταν ρωτήθηκε από το «Ρ». Το ζήτημα είναι ότι στις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» κανένας εργαζόμενος πλέον δε δίνει βάση, απλά γιατί μέχρι προχτές δεσμευόταν ότι δε θα ανοίξουν καν το Ασφαλιστικό σε αυτή την τετραετία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ