ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Με τα τρακτέρ τους βρίσκονται από την Τετάρτη στους δρόμους των Σερρών οι πατατοπαραγωγοί της Βροντούς και Ορεινής, διαμαρτυρόμενοι γιατί το σύνολο της παραγωγής τους είναι απούλητο και κινδυνεύει να σαπίσει στις αποθήκες.

Οι αγρότες που παρέταξαν χτες τα γεωργικά τους μηχανήματα μπροστά στη Νομαρχία, παρέδωσαν επιστολή στο νομάρχη Σερρών που απευθύνεται στον πρωθυπουργό και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, αν προηγούμενα δε λάβουν ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους. Ζητούν ενίσχυση κατά 15 λεπτά το κιλό για την κάλυψη του κόστους της καλλιέργειας, ώστε να επιβιώσουν, καθώς είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Προσθέτουν ότι οι συνεχείς καταστροφές της παραγωγής τους, για τις οποίες δεν αποζημιώθηκαν, τους οδήγησαν στις τράπεζες για να μπορέσουν με δάνεια να αγοράσουν εφόδια. «Είμαστε σε απόγνωση. Δε θέλουμε να πιέσουμε κανέναν, αλλά δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Το μόνο που μας μένει είναι ή να αυτοκτονήσουμε ή να απεργήσουμε». Με αυτόν το δραματικό τρόπο καταλήγουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι πατατοπαραγωγοί των Σερρών.

Στα δύο χωριά Ανω Βροντού και Ορεινή οι κάτοικοι είναι μονοκαλλιεργητές πατάτας, καθώς είναι η μόνη καλλιέργεια που ευδοκιμεί στην παραμεθόρια ορεινή περιοχή τους. Πέρσι η συγκομισθείσα παραγωγή στα δύο χωριά έφτασε τους 10.000 τόνους και από αυτή την ποσότητα δεν έχει πουληθεί ούτε κιλό, καθώς οι έμποροι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αγορά. Μάλιστα, η παραγωγή αντέχει ένα ακόμη μήνα και μετά θα σαπίσει. Το κόστος της παραγωγής σύμφωνα με τους έγγραφους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Γεωργίας ανέρχεται σε 27 λεπτά το κιλό και πάλι με αυτή την τιμή δεν μπορούν να πουλήσουν οι αγρότες των Σερρών. Την ίδια ώρα, ο καταναλωτής αγοράζει την πατάτα 50 και 60 λεπτά στην αγορά. Αλλά και το 2003 η τιμή πώλησης ήταν 35 λεπτά, με αποτέλεσμα από τη μικρή τιμή που εισέπραξαν οι παραγωγοί να μην μπορέσουν να εξοφλήσουν στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

ΕΦΕΤ
Δεν ελέγχουν την ασυδοσία των κερδοσκόπων

Στο φόντο της πλήρους παράδοσης της ασφάλειας των τροφίμων και των συμφερόντων των καταναλωτών στην ασυδοσία μικρότερων ή μεγαλύτερων κερδοσκόπων και της ανεπάρκειας των μηχανισμών ελέγχου, αρχής γενομένης από το θεσμικό πλαίσιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της «ελεύθερης αγοράς», το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) το 2004. Οι έλεγχοι συνίστανται σε 10.315 επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων και 2.102 δειγματοληψίες με προτεραιότητα στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και στο λιανικό εμπόριο. Από τις επιθεωρήσεις διαπιστώθηκαν 825 παραβάσεις, ποσοστό 8%, που στάλθηκαν στον εισαγγελέα. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως μη ασφαλή τρόφιμα, μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και προβλήματα στην επισήμανση και παρουσίαση των τροφίμων. Οσο για τις δειγματοληψίες, στο σύνολο των 2.102 δειγμάτων, ποσοστό 6,09% βρέθηκε με παράβαση. Οι παραβάσεις αφορούσαν από μικροβιακή επιμόλυνση μέχρι «λάθος» επισημάνσεις.

Στο μεταξύ χτες η αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ Δ. Βασιλειάδου, η οποία φέρεται να έχει υποβάλει για πολλοστή φορά αίτηση παραίτησης από την ηγεσία του Φορέα, απέστειλε επιστολή προς τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, με την οποία εμφανίζεται τυπικά να σχολιάζει πρόσφατη επιστολή τριών κλαδικών δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων (γεωτεχνικών, γεωπόνων και κτηνιάτρων) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ζητούν να μεταφερθεί σ' αυτό διοικητικά ο ΕΦΕΤ. Επί της ουσίας, για λόγους δευτερεύουσας σημασίας για τους καταναλωτές, η αντιπρόεδρος του Φορέα αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της δράσης του Φορέα ακόμα και στο πλαίσιο του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αξιώνουν εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής

Να επισπεύσει την πολιτική της «που κινείται σε σωστή κατεύθυνση» καλεί την κυβέρνηση η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής(ΕΞΑ), η οποία υποστηρίζει ότι οι τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων της Αθήνας είναι χαμηλότερες και από αυτές της Κωνσταντινούπολης. Η ΕΞΑ επικαλείται στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με την κάμψη στις πληρότητες περιορίζουν την απόδοση των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί για την ανακαίνιση των ξενοδοχείων της Αθήνας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ειδικότερα, το τελευταίο τρίμηνο του 2004 οι πληρότητες στην Αθήνα για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων ήταν 56,5% έναντι 69,7% του αντίστοιχου τριμήνου του 2003. Σύμφωνα πάντα με την ΕΞΑ η μέση τιμή των δωματίων είναι 2% υψηλότερη από το τελευταίο τρίμηνο του 2003, ενώ η μέση τιμή της Αθήνας είναι χαμηλότερη κατά 10 ευρώ από του Βερολίνου και 100 ευρώ από της Ρώμης, που είναι και η υψηλότερη.

Τα στοιχεία αυτά δε δείχνουν βεβαίως την πραγματική οικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση φροντίζουν να «πληρώσουν» οι εργαζόμενοι σε αυτές τα όποια προβλήματα, υπαρκτά ή μη, αντιμετωπίζουν τόσο με το ύψος των αμοιβών που είναι ιδιαίτερα χαμηλό, όσο και με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που επιβάλλουν.

Αυτό που ζητούν είναι προβολή της Αττικής ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού, δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, προσαρμογή των ωραρίων των Μουσείων, μείωση των επιβαρύνσεων στο αεροδρόμιο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ
Φοροδιαφυγή ύψους 60 εκατ. ευρώ

Συνεχίζονται οι διασταυρώσεις στοιχείων για τα εισοδήματα του 2004

Γερή μπάζα φαίνεται πως έκανε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός με τη διαπίστωση εκτεταμένης απόκρυψης εισοδημάτων από επιχειρηματική αμοιβή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή (απώλεια εσόδων για το Δημόσιο) φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η ΓΓΠΣ θα αποστείλει καταστάσεις φορολογουμένων με τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες ΔΟΥ για περαιτέρω εξατομικευμένο έλεγχο. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διασταυρώσεις και άλλων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων του 2004.

Από τις διασταυρώσεις των στοιχείων για την επιχειρηματική αμοιβή μετόχων προσωπικών εταιριών (ΟΕ, ΕΠΕ κ.ά.) του έτους 2004, σύμφωνα πάντα με τη ΓΓΠΣ, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • 128.751 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) φέρονται να έχουν πάρει επιχειρηματική αμοιβή.
  • Το συνολικό ποσό όπως δηλώθηκε από τις επιχειρήσεις φτάνει σε 1,39 εκατ. ευρώ.
  • Το συνολικό ποσό της επιχειρηματικής αμοιβής που δηλώθηκε στα προσωπικά εισοδήματα ήταν 1,16 εκατ. ευρώ.
  • Τα εισοδήματα που δε δηλώθηκαν φτάνουν σε 228,7 εκατ. ευρώ και η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή στα 60 εκατ. ευρώ.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Στην Αλεξανδρούπολη η συνάντηση των υπουργών

Στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί στις 4 του Μάρτη η υπουργική συνάντηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία αναμένεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, να υιοθετήσει Κοινή Δήλωση «για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή». Η συγκεκριμένη συνάντηση προστίθεται στις διεργασίες στις οποίες πρωτοστατεί η κυβέρνηση για την ενεργειακή αγορά στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου η Ελλάδα και ειδικότερα οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες να έχουν ρόλο στα επιχειρηματικά παιχνίδια του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή και στον τομέα της ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού μέχρι τον Απρίλη και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας προσκάλεσε στη συνάντηση τους υπουργούς των Αζερμπαϊτζάν, Αλβανίας, Αρμενίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Σερβίας - Μαυροβουνίου και Τουρκίας. Παράλληλα προσκάλεσε τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, τον ομόλογό του υπουργό του Λουξεμβούργου (το οποίο έχει την προεδρία της ΕΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ