Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Με τα τρακτέρ τους βρίσκονται από την Τετάρτη στους δρόμους των Σερρών οι πατατοπαραγωγοί της Βροντούς και Ορεινής, διαμαρτυρόμενοι γιατί το σύνολο της παραγωγής τους είναι απούλητο και κινδυνεύει να σαπίσει στις αποθήκες.

Οι αγρότες που παρέταξαν χτες τα γεωργικά τους μηχανήματα μπροστά στη Νομαρχία, παρέδωσαν επιστολή στο νομάρχη Σερρών που απευθύνεται στον πρωθυπουργό και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, αν προηγούμενα δε λάβουν ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους. Ζητούν ενίσχυση κατά 15 λεπτά το κιλό για την κάλυψη του κόστους της καλλιέργειας, ώστε να επιβιώσουν, καθώς είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Προσθέτουν ότι οι συνεχείς καταστροφές της παραγωγής τους, για τις οποίες δεν αποζημιώθηκαν, τους οδήγησαν στις τράπεζες για να μπορέσουν με δάνεια να αγοράσουν εφόδια. «Είμαστε σε απόγνωση. Δε θέλουμε να πιέσουμε κανέναν, αλλά δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Το μόνο που μας μένει είναι ή να αυτοκτονήσουμε ή να απεργήσουμε». Με αυτόν το δραματικό τρόπο καταλήγουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι πατατοπαραγωγοί των Σερρών.

Στα δύο χωριά Ανω Βροντού και Ορεινή οι κάτοικοι είναι μονοκαλλιεργητές πατάτας, καθώς είναι η μόνη καλλιέργεια που ευδοκιμεί στην παραμεθόρια ορεινή περιοχή τους. Πέρσι η συγκομισθείσα παραγωγή στα δύο χωριά έφτασε τους 10.000 τόνους και από αυτή την ποσότητα δεν έχει πουληθεί ούτε κιλό, καθώς οι έμποροι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αγορά. Μάλιστα, η παραγωγή αντέχει ένα ακόμη μήνα και μετά θα σαπίσει. Το κόστος της παραγωγής σύμφωνα με τους έγγραφους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Γεωργίας ανέρχεται σε 27 λεπτά το κιλό και πάλι με αυτή την τιμή δεν μπορούν να πουλήσουν οι αγρότες των Σερρών. Την ίδια ώρα, ο καταναλωτής αγοράζει την πατάτα 50 και 60 λεπτά στην αγορά. Αλλά και το 2003 η τιμή πώλησης ήταν 35 λεπτά, με αποτέλεσμα από τη μικρή τιμή που εισέπραξαν οι παραγωγοί να μην μπορέσουν να εξοφλήσουν στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ