ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αναζωπύρωση των αντικατοχικών επιθέσεων

Βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη

Associated Press

Βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ούτε λίγες ώρες δεν πέρασαν από τις δηλώσεις του δοτού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι ότι παρατηρείται «μείωση των επιθέσεων μετά τη διενέργεια των εκλογών της 30ής Γενάρη» και ένα νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων έπληξε μια σειρά από πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές, όπως και η καταμέτρηση των ψήφων, που, μέχρι στιγμής, φέρνει στην πρώτη θέση και με διαφορά το ενωτικό ψηφοδέλτιο των σιιτών, την Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία.

Δώδεκα Ιρακινοί στρατιώτες εκτελέστηκαν, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κιρκούκ, από αντάρτες που έστησαν ενέδρα στο λεωφορείο που τους μετέφερε. Αργά το απόγευμα, Ιρακινοί στρατιώτες έγιναν και πάλι στόχος, αυτή τη φορά νοτίως της Βαγδάτης καθ' οδόν προς τη Ντουανίγια. Στην ενέδρα των ανταρτών σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες, τραυματίστηκαν 14 και αγνοούνται 36.

Στη Μπαακούμπα νεκροί έπεφταν από πυρά ανταρτών μέσα στο αυτοκίνητό τους δύο Ιρακινοί εργολάβοι που συνεργάζονταν με τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ στο Ταλ Αφάρ όλμοι έπλητταν την εκεί αμερικανική βάση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί πολίτες και να τραυματιστούν 6.

Στη Βαγδάτη, 1 Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών βγαίνοντας από το σπίτι του. Στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με το διεθνές αεροδρόμιο, σημειώθηκαν 2 ξεχωριστές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά μίας αμερικανικής φάλαγγας και κατά μιας ιρακινής στρατιωτικής φάλαγγας. Από την πρώτη επίθεση δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα, αν και αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι αμερικανικά ελικόπτερα θεάθηκαν να μεταφέρουν θύματα. Από τη δεύτερη επίθεση σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί αστυνομικοί.

Στο Ραμάντι, κάτοικοι βρήκαν τις σορούς 2 Ιρακινών εθνοφρουρών ενώ λίγο έξω από την πόλη έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του κυβερνήτη της επαρχίας, της αλ Ανμπάρ. Ο ίδιος γλίτωσε με ελαφρά τραύματα αλλά οι σωματοφύλακές του, ανοίγοντας πυρ, τραυμάτισαν σοβαρά μια περαστική. Στη Μοσούλη, μάχες ξέσπασαν μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών στρατευμάτων, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. Σε άλλο σημείο της πόλης, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικής φάλαγγας τραυματίστηκαν τουλάχιστον 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στην πόλη Κάιμ, παγιδευμένο αυτοκίνητο έπληξε σπίτι όπου είχαν αναπτυχθεί Αμερικανοί ελεύθεροι σκοπευτές. Δεν ανακοινώθηκαν θύματα αλλά αρκετοί Ιρακινοί τραυματίστηκαν όταν οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ προς όλες τις κατευθύνσεις. Στη Βασόρα παγιδευμένο αυτοκίνητο έπληξε βρετανική στρατιωτική φάλαγγα, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα. Τραυματίστηκε ελαφρά ένας Ιρακινός περαστικός. Στη Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, αντάρτες επέδραμαν σε αστυνομικό τμήμα, όπου σκότωσαν 1 αστυνομικό και τραυμάτισαν άλλους 2. Τέλος, στην επαρχία αλ Ανμπάρ έγινε γνωστό ότι σε «επιχειρήσεις» σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Ιρακινές αστυνομικές πηγές υποστήριζαν, επίσης, ότι στο χωριό αλ Μουντιρίγια, κοντά στην πόλη Μαχμουντίγια νοτίως της Βαγδάτης, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και χωρικών. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές οι συγκρούσεις άρχισαν όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν στο χωριό προκειμένου να «τιμωρήσουν τους σουνίτες και σιίτες κατοίκους του επειδή συμμετείχαν στις εκλογές». Η ιρακινή αστυνομία μιλά για ολονύκτιες συγκρούσεις και αναφέρει 5 αντάρτες νεκρούς, 8 αντάρτες και 3 χωρικούς τραυματίες.

Στρατοδικεία και σκάνδαλα

Σε στρατοδικείο θα παραπεμφθούν, όπως ανακοινώθηκε, 7 Βρετανοί στρατιώτες, από το 3ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών, με την κατηγορία της δολοφονίας αμάχου Ιρακινού, σε επεισόδιο στο νότιο Ιράκ το Μάη του 2003. Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικοί εισαγγελείς που δικάζουν 3 Βρετανούς στρατιώτες με την κατηγορία της κακοποίησης και της σεξουαλικής ταπείνωσης Ιρακινών κρατουμένων, απέσυραν τη δεύτερη κατηγορία από τον 1 από τους 3 στρατιώτες, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία».

Την ίδια ώρα, στον ΟΗΕ ανακοινωνόταν η πρώτη έκθεση για την έρευνα που διεξάγεται με θέμα την κακοδιαχείριση του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» που επέβλεπε ο Οργανισμός στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν. Ο επικεφαλής της έρευνας, Πολ Βόλκερ, επέμεινε χτες ότι υπάρχουν «αποδείξεις κακοδιαχείρισης από τον υπεύθυνο του προγράμματος Μπένον Σεβάν», ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες. Ξεχωριστή έρευνα διεξάγεται για την ανάμειξη του ίδιου του ΓΓ Κόφι Ανάν και του γιου του Κόγιο, στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, καθώς ο Κόγιο ήταν διευθυντής εταιρίας που συνεργαζόταν με το πρόγραμμα την επίμαχη περίοδο.

ΡΩΣΙΑ
Παρρωσική κινητοποίηση στις 12 Φλεβάρη

Τις 600 έφτασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις

Associated Press

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στον κτίριο της Κρατικής Δούμας η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στην οποία έλαβε μέρος ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, οι αντιπρόεδροι της ΚΕ του ΚΚΡΟ: Ι. Μέλνικοφ, Β. Κάσιν, Σ. Ρεσούλσκι, καθώς επίσης ο Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ).

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε εισαγωγικά πως το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν στη χώρα περίπου 600 μαζικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης, στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 2 εκατομμύρια διαδηλωτές. Στην οργάνωση αυτών των κινητοποιήσεων συμμετείχαν πέρα από τα ΚΚ της Ρωσίας κι άλλα 20 κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις της Ρωσίας. Πρόσθεσε επίσης πως στις 12 Φλεβάρη η κινητοποίηση θα λάβει παρρωσικό χαρακτήρα και αναμένεται αυτή τη μέρα να διαδηλώσουν στη Ρωσία πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε πως την ευθύνη για την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, που έχει οδηγήσει την τεράστια πλειοψηφία στα όρια της εξαθλίωσης, την έχει η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Πούτιν. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημείωσε πως άλλη διέξοδος για το λαό δεν υπάρχει από τη συμμετοχή του στις λαϊκές κινητοποιήσεις, με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και τη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης εθνικών συμφερόντων.

Ο Ι. Μέλνικοφ, κάλεσε τους φοιτητές, σπουδαστές και καθηγητές να συμμετέχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις του Φλεβάρη, ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται για την εκπαίδευση, με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που να σημειωθεί ότι προωθείται στα πλαίσια της προσαρμογής της Ρωσίας στη Διακήρυξη της Μπολόνιας.

Από τη μεριά του ο Σ. Ρεσούλσκι σημείωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ έχει συγκεντρώσει 101 υπογραφές βουλευτών της Κρατικής Δούμας και έως την Παρασκευή θα καταθέσει στο Συμβούλιο του ρωσικού Κοινοβούλιο το αίτημα της συζήτησης της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης.

Τέλος, ο Β. Τιούλκιν, αναφερόμενος στην ποινή της στέρησης λόγου για ένα μήνα στο Κοινοβούλιο, που του επιβλήθηκε από την αντιδραστική πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας, σημείωσε πως αυτή η απόφαση δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης, την έλλειψη επιχειρημάτων, που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, που φανερώνει, μεταξύ άλλων και την έλλειψη του σεβασμού προς το λαό.


Ι.Π.

ΗΠΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ
Ο πλανήτης στο στόχαστρο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον απώτερο στόχο του, την εξάλειψη της «τυραννίας» απανταχού της Γης έθεσε ως βασική νέα(;) προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου.

Μία ομιλία που εστιάστηκε κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταδικάζοντας συλλήβδην κυβερνήσεις που κατά την αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζουν την τρομοκρατία», ενώ έθεσε το Ιράν στο στόχαστρο... Τίποτα το καινοφανές αφού οι στόχοι της αμερικανικής ηγεσίας έχουν αποσαφηνιστεί από καιρό. Αν και τροποποιήσεις έχουν υπάρξει... Απεμπολώντας σχετικά τη θεωρία περί «άξονος του κακού» ως παρωχημένη και εισάγοντας τη νέα θεωρία περί «εξάλειψης της τυραννίας» με τη συνήθη κατάχρηση της λέξης «ελευθερία».

Κατ' αρχάς ο Μπους απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Κογκρέσου τόνισε ότι θα συνεχίσει με συνέπεια τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη νίκη που κατά την άποψή του σημείωσε η δημοκρατία διεθνώς... Για να τεκμηριώσει την άποψή του ο Μπους ανέφερε χαρακτηριστικά τη διεξαγωγή εκλογών στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στην Ουκρανία και στο Ιράκ, καλώντας την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τη Συρία και το Ιράν να πάψουν να στηρίζουν την τρομοκρατία.

Ειδικότερα για το Ιράν ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε: «Το Ιράν εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της τρομοκρατίας. Το καθεστώς επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, καταπιέζοντας τις ελευθερίες του λαού. Εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας προκειμένου να καταστήσουμε σαφές στο καθεστώς της Τεχεράνης ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και επεξεργασίας πλουτωνίου. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει να ενισχύει την τρομοκρατία». Διαβεβαίωσε δε τους Ιρανούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό εκείνων που ζητούν την ελευθερία τους και, ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να πάψει να στηρίζει την τρομοκρατία και «να ανοίξει την πόρτα στην ελευθερία».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράκ, ο Μπους ανέφερε ότι οι εκλογές της περασμένης Κυριακής αποτελούν την έναρξη μιας νέας περιόδου για τη χώρα, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δε στοχεύει να επιβάλει το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης σε άλλες χώρες, αλλά μόνο να διαδώσει την ελευθερία. Για το ζήτημα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας από το Ιράκ. Κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε τους τρομοκράτες και θα τους έκανε να πιστέψουν ότι θα φύγουμε πριν από αυτούς από τη χώρα».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό ο Μπους επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και υπενθύμισε ότι η νέα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Τέλος, ζήτησε από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών «για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Τέλος, υπογράμμισε εκ νέου το ιδεώδες του «παγκόσμιου εκδημοκρατισμού»: «Η μοναδική δύναμη που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επέλαση της τρομοκρατίας και της τυραννίας και να αντικαταστήσει το μίσος με την ελπίδα είναι εκείνη που προέρχεται από την ελευθερία του ανθρώπου»... εννοώντας φυσικά τις ΗΠΑ!

Στο εσωτερικό μέτωπο, κάλεσε τους Αμερικανούς κάτω των 55 ετών να στραφούν στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις επειδή χωρίς αυτές το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Οπως ανέφερε, θα τους δοθεί η δυνατότητα αν το θελήσουν να αποταμιεύουν, σε προσωπικό τους λογαριασμό, ένα μέρος των παρακρατηθέντων φόρων.

Ο Μπους ζήτησε επίσης να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τους νόμους που τη διέπουν «ακατάλληλους για την οικονομία και τις αξίες της χώρας».

Λετονικός ιστορικός αναθεωρητισμός

Ενα συλλογικό έργο, με τίτλο Η Ιστορία της Λετονίας, ΧΧ αιώνας, τυπώθηκε πρόσφατα στη χώρα. Ανάμεσα στα ονόματα των συγγραφέων ξεχωρίζει αυτό του Ανατόλι Ζούντα, προεδρικού συμβούλου επί θεμάτων ιστορίας. Το βιβλίο αποτελεί κορυφαίο δείγμα του ιστορικού αναθεωρητισμού που οργιάζει τα τελευταία χρόνια. Το πόνημα αυτό γράφτηκε στα ρωσικά και χρηματοδοτήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λετονία. Και χαρακτηρίζει (κάθεστε; προτείνουμε να το κάνετε, και γρήγορα) «μικρότερο κακό» τους ναζί σε σύγκριση με την Σοβιετική Ενωση (ναι, καλά διαβάσατε). Εχει κι άλλο...

Το βιβλίο, που προορίζεται να γίνει διδακτέα ύλη στα λετονικά σχολεία, έδωσε ως δώρο στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Λετονός πρόεδρος, στους εορτασμούς για το Αουσβιτς. Στις σελίδες του, το «Αουσβιτς της Βαλτικής», το στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαλασπίλς, παρουσιάζεται ως «μνημείο» των «σοβιετικών εγκλημάτων». Και αυτό παρότι οι ναζί ήταν αυτοί που από το 1941 ως το 1945 εκτέλεσαν εκεί έως και εκατό χιλιάδες Εβραίους, Σοβιετικούς στρατιώτες και μέλη της αντιφασιστικής αντίστασης, και έκαναν πειράματα σε παιδιά. Αλλά, όπως δηλώνει η αντιπρόεδρος της χώρας Βάιρα Βίκε -Φραϊμπέργκα, «το θέμα είναι να δούμε από πολλές πλευρές τις διαστάσεις της ιστορίας της Λετονίας»...

Η ίδια προσθέτει: «φυσικά δεν μπορούμε να πείσουμε τους γηραιούς Ρώσους να αλλάξουν γνώμη» διότι, όπως με περισσή δόση καταφρόνιας δηλώνει, οι Ρώσοι βετεράνοι του πολέμου «τυλίγουν ψάρια στις εφημερίδες μας, πίνουν βότκα και τραγουδούν τραγούδια την 9η Μαΐου αναπολώντας την εποχή που ηρωικά κατέκτησαν τα κράτη της Βαλτικής».

Η κατάντια δεν αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση της Λετονίας. Αφορά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που όχι μόνο παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει αλλά ουσιαστικά ευνοεί και καθοδηγεί την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες της Βαλτικής και το ξαναγράψιμο της ιστορίας.


Μπ. Γ.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Νεκρός ο πρωθυπουργός υπό «περίεργες» συνθήκες

ΤΜΠΙΛΙΣΙ.--

Ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσε χτες ότι θα ασκήσει ο ίδιος τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, μετά τον μάλλον περίεργο θάνατο του Ζούραμπ Ζβάνια από «ατύχημα» που οφείλεται σε «διαρροή γκαζιού» στην κατοικία φίλου του και επίσης κυβερνητικού αξιωματούχου, αργά την Τετάρτη. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος, και ανακοίνωσαν ότι «δεν υποψιάζονται εγκληματική ενέργεια». Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή για το θάνατο του 41 ετών πολιτικού - που υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της παράταξης του Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, πριν αλλάξει πλευρά και αναδειχτεί σε κορυφαίο παίκτη της «Επανάστασης των Ρόδων» που τον ανέτρεψε με δυτική στήριξη στη Γεωργία - αμφισβητήθηκε από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Αλεξάντερ Σαλαμπερίτζε. Ο τελευταίος συνέδεσε το θέμα με την αναταραχή λόγω των αυτονομιστικών - αποσχιστικών κινήσεων σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία, καθώς και την εξεύρεση 200 κιλών εκρηκτικών χτες και τη βομβιστική επίθεση προχτές στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στη Χάγη ο στρατηγός Λαζάρεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σιωπηλός έφυγε χτες από το Βελιγράδι ο 56χρονος στρατηγός Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς. Πήρε το αεροπλάνο για τη Χάγη συνοδευόμενος από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ζόραν Στοΐκοβιτς, και τον Ζόραν Λόντσαρ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πριν μία βδομάδα είχε ανακοινώσει την απόφασή του να παραδοθεί εκουσίως στις αρχές της Χάγης μολονότι δήλωνε αθώος για τις κατηγορίες περί παραβίασης των εθίμων του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 που του προσάπτει το ΔΠΔ. «Για να προσφέρω και με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες στην πατρίδα» ανέφερε στην ανακοίνωση που πληροφορούσε για την απόφασή του να παραδοθεί στις αρχές της Χάγης... μετά από μεσολάβηση του Πατριάρχη Παύλου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αλλοι δύο (Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς, Σρέτεν Λούκιτς) από τους τέσσερις Σέρβους στρατηγούς που κατηγορούνται από το ΔΠΔ «για εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο» έχουν προϊδεάσει για την «εθελούσια παράδοσή τους». Ομως, αυτό ελάχιστα κατεύνασε την ΕΕ που «απειλεί» να μη δώσει στο Βελιγράδι πράσινο φως για ένταξη εάν δεν ικανοποιήσει και την τελευταία απαίτηση της Χάγης (κύρια τους Σερβοβόσνιους Ράτκο Μλάντιτς, Ράντοβαν Κάραντζιτς). Αλλωστε, ο Χαβιέ Σολάνα, αυτό ακριβώς εννοούσε χτες μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής των εισαγγελέων του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε: «Είναι ζήτημα αρχής... Η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι προϋπόθεση». Ο Σολάνα δεν έδειχνε μόνον το Βελιγράδι, αλλά το Σεράγεβο και το Ζάγκρεμπ που ζητούν επίσης θέση στην «κολυμπήθρα» της ΕΕ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
«Μυστική αποστολή» Σίλι για Ιράκ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε «μυστική» αποστολή στην Ουάσιγκτον βρέθηκε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι. Σύμφωνα με έκτακτη προδημοσίευση του περιοδικού «Der Spiegel», ο Σίλι είχε στον Λευκό Οίκο συνάντηση με το σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας Στέφεν Χάντλεϊ, κατά τη διάρκεια της οποίας «προστέθηκε» ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ο οποίος και παρέμεινε επί 25 λεπτά της ώρας.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια προδημοσίευση - το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώθηκε τελικά από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών - ο Μπους αφού «επαίνεσε» τον Σίλι ως «πιστό φίλο της Αμερικής» που επιζήτησε την επαφή με τις ΗΠΑ «και σε δύσκολους καιρούς», εννοώντας προφανώς την περίοδο της εξαιρετικής έντασης στις αμερικανογερμανικές σχέσεις εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, φέρεται ότι ζήτησε από τη γερμανική πλευρά την υποστήριξή της προς τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Ιράκ και ότι ο Σίλι υποσχέθηκε - προφανώς σε συνεννόηση ή και κατ' εντολή του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ - την εκδήλωση αυτής της υποστήριξης με την παροχή βοήθειας για τη συγκρότηση των ιρακινών υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και την αποστολή ειδικών για την υποβοήθηση στην επεξεργασία του νέου Συντάγματος της χώρας.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Λευτεριά στον Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους

Το ζήτημα της απελευθέρωσης του Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, Α` Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιθουανίας, έθεσε στην τελευταία σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο εκπρόσωπος του ΚΚ Ουκρανίας, Μπορίς Ολέινικ. Αυτό σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, όπου υπογραμμίζεται επίσης πως οι αρχές της Λιθουανίας θέτουν ως κύριο όρο για την απελευθέρωση την υποβολή αιτήματος «χάρης» από τον ίδιο. Ομως ο Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο αφού δε θεωρεί τον εαυτό του ένοχο για κανένα έγκλημα.

Το ΚΚ Ουκρανίας ζητά την άμεση απελευθέρωση του 77χρονου Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, που βρίσκεται στη φυλακή, έχοντας εκτίσει πάνω από τα μισά έτη της 12χρονης ποινής κάθειρξης και ο οποίος έχει υποστεί ήδη δύο εμφράγματα στις φυλακές και καθημερινά η υγεία του χειροτερεύει και βρίσκεται σε κίνδυνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ