Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στη Χάγη ο στρατηγός Λαζάρεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σιωπηλός έφυγε χτες από το Βελιγράδι ο 56χρονος στρατηγός Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς. Πήρε το αεροπλάνο για τη Χάγη συνοδευόμενος από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ζόραν Στοΐκοβιτς, και τον Ζόραν Λόντσαρ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πριν μία βδομάδα είχε ανακοινώσει την απόφασή του να παραδοθεί εκουσίως στις αρχές της Χάγης μολονότι δήλωνε αθώος για τις κατηγορίες περί παραβίασης των εθίμων του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 που του προσάπτει το ΔΠΔ. «Για να προσφέρω και με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες στην πατρίδα» ανέφερε στην ανακοίνωση που πληροφορούσε για την απόφασή του να παραδοθεί στις αρχές της Χάγης... μετά από μεσολάβηση του Πατριάρχη Παύλου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αλλοι δύο (Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς, Σρέτεν Λούκιτς) από τους τέσσερις Σέρβους στρατηγούς που κατηγορούνται από το ΔΠΔ «για εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο» έχουν προϊδεάσει για την «εθελούσια παράδοσή τους». Ομως, αυτό ελάχιστα κατεύνασε την ΕΕ που «απειλεί» να μη δώσει στο Βελιγράδι πράσινο φως για ένταξη εάν δεν ικανοποιήσει και την τελευταία απαίτηση της Χάγης (κύρια τους Σερβοβόσνιους Ράτκο Μλάντιτς, Ράντοβαν Κάραντζιτς). Αλλωστε, ο Χαβιέ Σολάνα, αυτό ακριβώς εννοούσε χτες μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής των εισαγγελέων του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε: «Είναι ζήτημα αρχής... Η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι προϋπόθεση». Ο Σολάνα δεν έδειχνε μόνον το Βελιγράδι, αλλά το Σεράγεβο και το Ζάγκρεμπ που ζητούν επίσης θέση στην «κολυμπήθρα» της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ