ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Συντονισμός πάλης για το ωράριο

Σε κλείσιμο μαγαζιών και συγκέντρωση στην Πλ. Κάνιγγος, τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί, καλεί η ΟΒΣΑ, κοινό συλλαλητήριο ΕΒΕ - εργαζομένων στα Ιωάννινα

«Η υπεράσπιση του δίκιου σου εξαρτάται από εσένα και τους συναδέλφους σου, απ' την αγωνιστική σου νεότητα. Το ωράριο αφορά όλους μας. Το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων θα συμπαρασύρει και τις βιοτεχνίες», τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας στο κάλεσμά της προς τους μικρούς ΕΒΕ να κλείσουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση στην Πλ. Κάνιγγος στις 10.30 το πρωί.

Την ίδια μέρα, που απεργούν και οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αθήνα, συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ έχουν προγραμματίσει σε διάφορες περιοχές της χώρας αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες δραστηριότητες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μετώπου πάλης ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων - πολυεθνικών για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί παγγιαννιώτικο συλλαλητήριο. «ΟΧΙ στο απελευθερωμένο - εξοντωτικό ωράριο των πολυεθνικών», υπογραμμίζουν εργατοϋπάλληλοι, έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, συνταξιούχοι και άλλοι που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στα Ιωάννινα. Η προσυγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο και θα ακολουθήσει κοινή συγκέντρωση στη Νομαρχία. «Τα μέτρα αυτά, μέτρα κατ' απαίτηση των εκπροσώπων του κεφαλαίου (ΣΕΒ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ) και τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ενισχύουν την παραπέρα συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε λίγα χέρια, τη μονοπώληση της αγοράς από μια χούφτα μεγαλοεπιχειρήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση των φορέων.

Και συνεχίζουν: «Ολοι εμείς που υπογράφουμε είμαστε αυτοί που θιγόμαστε άμεσα από την απελευθέρωση του ωραρίου. Εχουμε διδαχθεί από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας ότι κοινός μας αντίπαλος είναι οι πολυεθνικές, οι μεγαλοεπιχειρήσεις, η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των υποστηρικτών τους». Στο πλαίσιο διεκδικήσεων θέτουν: Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που αφορούν το ωράριο. Ενιαίο υποχρεωτικό ωράριο 48 ωρών για όλα τα καταστήματα, Κυριακή υποχρεωτική αργία, τρία απογεύματα κλειστά. Κατάργηση όλων των μορφών μερικής απασχόλησης. «Τη μη συμμετοχή των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) στο στημένο "κοινωνικό διάλογο" που με το προκαθορισμένο πλαίσιο της κυβέρνησης επιδιώκει να νομιμοποιήσει και με τη δική μας συμμετοχή, τις προειλημμένες αποφάσεις. Ο καλύτερος διάλογος είναι ο κοινός αγώνας και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ιωαννίνων καλεί στην προσυγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα έξω από τα γραφεία της. Μεταξύ άλλων διεκδικεί νομοθετική κατοχύρωση ενιαίου υποχρεωτικού ωραρίου για όλα τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, διάρκειας 48 ωρών τη βδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Επίσης, διασφάλιση της σταθερής εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καμιά νέα άδεια σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, ουσιαστική φορολόγηση των υπαρχόντων και κατάργηση των πρακτικών πωλήσεων που ακολουθούν.

  • Σε πλατιά σύσκεψη ΕΒΕ και των ΔΣ των Ενώσεων της περιοχής καλεί τη Δευτέρα, 7 του Φλεβάρη στις 6.30 στην αίθουσα ΕΒΕ Κορωπίου, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσογείων - Αττικής. «Είναι αναγκαίο να εντείνουμε κι εμείς τις δικές μας προσπάθειες, για ακόμη καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων της περιοχής, συντονισμό των αγωνιστικών μας αντιδράσεων και προβολή των αιτημάτων μας», αναφέρει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία και προσθέτει ότι οι μέχρι τώρα εμπειρίες των μικρών ΕΒΕ «δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και ολιγωρίας σε κανέναν για τις καταστροφικές συνέπειες που δρομολογεί η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οχι 5,04 αλλά 7 εκατομμύρια...

...είναι οι άνεργοι, δηλώνει εκπρόσωπος υπουργείου

Τα επίσημα ανακοινωθέντα για 5,04 εκατομμύρια ανέργων στη Γερμανία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας του Σβερίνου, πρωτεύουσας του ανατολικογερμανικού κρατιδίου του Μεκλεμβούργου - Πρώσο Πομεναρίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, οι άνεργοι σε όλη τη Γερμανία ανέρχονται σε 7 εκατομμύρια.

Ο υπουργός Εργασίας του κρατιδίου Χέλμουτ Χόλτερ σημείωσε ότι με τους αριθμούς των ανέργων του Γενάρη δεν παρουσιάστηκε όλη η έκταση της ανεργίας, αφού δεκάδες χιλιάδες άνεργοι δεν εμφανίζονται στη στατιστική. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι οι απασχολούμενοι με 1 ευρώ την ώρα και όσοι μετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης.

Την ίδια εκτίμηση για το ύψος της ανεργίας έκανε και ο Κοινωνικός Σύνδεσμος της Γερμανίας που δήλωσε ότι «ο πραγματικός αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 6 με 7 εκατομμύρια».

Μπροστά σ' αυτόν τον αριθμό των ανέργων, ο διευθυντής του Γερμανικού Συνδέσμου Πρόνοιας Ούλριχ Σνάιντερ δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» (3/2) ότι το βοήθημα ανεργίας και κοινωνικής βοήθειας είναι κατά 19% μικρότερο για να επαρκεί σε προστασία από τη φτώχεια και ζήτησε την αύξησή του.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Κλέμεντ «ομολόγησε ότι συνολικά πάνω από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σοβαρά προβλήματα με την αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ο μέσος όρος ανέργων στη Δυτική Γερμανία ανέρχεται σε 9,9%, στην Ανατολική όμως φτάνει στο 20,5%. Μόνο σε τέσσερα δυτικογερμανικά κρατίδια το ποσοστό της ανεργίας είναι κάτω του 10% και συγκεκριμένα στην Εσση (9,1%), στη Βάδη - Βιρτεμβέργη (6,9%), στη Βαυαρία (8,9%) και στη Ρηνανία - Παλατινάτο (9,4%). Στην πρώην ΓΛΔ, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας έχει η Θουριγγία (19%), ενώ τα ανώτερα καταγράφονται στη Σαξονία - Ανχάλτη (22,5%) και στο Μεκλεμβούργο - Πρόσω Πομερανία (23,5%).

Η ανεργία στην πρωτεύουσα, το Βερολίνο, ανέρχεται σε 19,4%.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ «LEDRA MARRIOTT»
Οργιο εργοδοτικών εκβιασμών

Σε ένα όργιο εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων επιδόθηκε η εργοδοσία του ξενοδοχείου «LEDRA MARRIOTT», πριν και κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών στο Σωματείο Εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου αυτό να περάσει στα χέρια των ανθρώπων της.

Εχοντας να αντιμετωπίσουν την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της, οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» έδωσαν με συνέπεια τη μάχη, για να παραμείνει το σωματείο όπλο στα χέρια των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ξενοδόχων, όπως έκαναν και όλο το προηγούμενο διάστημα. Κατέλαβαν τις 3 από τις 7 έδρες στο ΔΣ και εξέλεξαν 1 αντιπρόσωπο για την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και 1 για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» που απαρτίζεται από ένα εργοδοτικό συνονθύλευμα, με πρώτη και καλύτερη την ΠΑΣΚΕ, κατέλαβε τις υπόλοιπες έδρες και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο για την Ομοσπονδία και 1 για το ΕΚΑ.

Μάλιστα ήταν τέτοια η λύσσα της εργοδοσίας που ανάγκασε υποψήφιο της ΔΑΣ, μετά από πλήθος εκβιασμών που του ασκήθηκαν, να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του την ημέρα των αρχαιρεσιών. Οι δυνάμεις της ΔΑΣ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Δούλεμα

Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει η παρέα Βασιλόπουλου - Στεκουλέα, στελέχη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και της ΠΑΣΚΕ αντίστοιχα (γραμματέας και πρόεδρος), στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που έχουν και την πλειοψηφία, όταν ισχυρίζονται ότι χαιρετίζουν και στηρίζουν τον επιμέρους αγώνα των σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας; Γιατί, μόλις προχτές, απέρριψαν το αίτημα των σωματείων μελών τους να πάρουν απόφαση για 24ωρη απεργία τη Δευτέρα. Απέρριψαν το διεκδικητικό πλαίσιο για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο, κλπ. Και σαν να μη φτάνουν αυτά, καλούν τους εργαζόμενους σε «ενωτικό» αγώνα για να υπερασπίσουν το ισχύον εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας!

Τον αγώνα των σωματείων είναι δεδομένο ότι δεν τον στηρίζετε, κύριοι και κυρίες. Αυτούς που στηρίζετε σίγουρα με τις θέσεις και τη στάση σας είναι τα αφεντικά σας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ