Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οχι 5,04 αλλά 7 εκατομμύρια...

...είναι οι άνεργοι, δηλώνει εκπρόσωπος υπουργείου

Τα επίσημα ανακοινωθέντα για 5,04 εκατομμύρια ανέργων στη Γερμανία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας του Σβερίνου, πρωτεύουσας του ανατολικογερμανικού κρατιδίου του Μεκλεμβούργου - Πρώσο Πομεναρίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, οι άνεργοι σε όλη τη Γερμανία ανέρχονται σε 7 εκατομμύρια.

Ο υπουργός Εργασίας του κρατιδίου Χέλμουτ Χόλτερ σημείωσε ότι με τους αριθμούς των ανέργων του Γενάρη δεν παρουσιάστηκε όλη η έκταση της ανεργίας, αφού δεκάδες χιλιάδες άνεργοι δεν εμφανίζονται στη στατιστική. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι οι απασχολούμενοι με 1 ευρώ την ώρα και όσοι μετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης.

Την ίδια εκτίμηση για το ύψος της ανεργίας έκανε και ο Κοινωνικός Σύνδεσμος της Γερμανίας που δήλωσε ότι «ο πραγματικός αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 6 με 7 εκατομμύρια».

Μπροστά σ' αυτόν τον αριθμό των ανέργων, ο διευθυντής του Γερμανικού Συνδέσμου Πρόνοιας Ούλριχ Σνάιντερ δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» (3/2) ότι το βοήθημα ανεργίας και κοινωνικής βοήθειας είναι κατά 19% μικρότερο για να επαρκεί σε προστασία από τη φτώχεια και ζήτησε την αύξησή του.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Κλέμεντ «ομολόγησε ότι συνολικά πάνω από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σοβαρά προβλήματα με την αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ο μέσος όρος ανέργων στη Δυτική Γερμανία ανέρχεται σε 9,9%, στην Ανατολική όμως φτάνει στο 20,5%. Μόνο σε τέσσερα δυτικογερμανικά κρατίδια το ποσοστό της ανεργίας είναι κάτω του 10% και συγκεκριμένα στην Εσση (9,1%), στη Βάδη - Βιρτεμβέργη (6,9%), στη Βαυαρία (8,9%) και στη Ρηνανία - Παλατινάτο (9,4%). Στην πρώην ΓΛΔ, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας έχει η Θουριγγία (19%), ενώ τα ανώτερα καταγράφονται στη Σαξονία - Ανχάλτη (22,5%) και στο Μεκλεμβούργο - Πρόσω Πομερανία (23,5%).

Η ανεργία στην πρωτεύουσα, το Βερολίνο, ανέρχεται σε 19,4%.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ