ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα και από την «πίσω πόρτα»

Από τις κρατικές ασφαλιστικές εταιρίες άρχισε ο χορός των αυξήσεων στα ασφάλιστρα, που κινούνται στο 8%, ανοίγοντας το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα σε ανάλογες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Παράλληλα με τις πρώτες άμεσες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, οι εταιρίες επιβάλλουν και έμμεσες αυξήσεις της τάξης του 10%. Πρόκειται για τις αυξήσεις που επιβάλλονται με τη μορφή «συμπληρωματικών καλύψεων» για φωτιά, κλοπή, θραύση κρυστάλλων και τρομοκρατική ενέργεια, στοχεύοντας σε αυξήσεις από την «πίσω πόρτα». Μάλιστα, εξακολουθούν να εφαρμόζουν την τακτική των «καπέλων» στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, δηλαδή την τακτική να αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να αποδέχονται πρόσθετες καλύψεις, πέρα από την υποχρεωτική, που είναι για πρόκληση υλικής ζημιάς ή σωματικής βλάβης, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος ασφάλισης.

Τα ποσοστά αύξησης των ασφαλίστρων, που αποφάσισαν να επιβάλουν στους κατόχους οχημάτων οι ασφαλιστικές εταιρίες, είναι πολλαπλάσια του πληθωρισμού (που φέτος αναμένεται να τρέχει με ρυθμό μεταξύ 2% και 3%). Στην ουσία, αποκαλύπτουν την κερδοσκοπική τους ασυδοσία και την αδιαφορία τους, αν έτσι ρίχνουν «λάδι στο φωτιά του πληθωρισμού», εν γνώσει τους ότι έτσι υπονομεύουν τον «εθνικό στόχο», που για την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποτελεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Επιχειρώντας να «συνετίσει» τους ιδιοκτήτες μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, που σέρνουν το χορό των τσουχτερών αυξήσεων στ' ασφάλιστρα και ανησυχώντας για την πορεία του πληθωρισμού - που αποτελεί κρίσιμο κριτήριο για την ένταξη στην ΟΝΕ - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε ν' ασχοληθεί με το όλο θέμα.

Ετσι, ενώ το θέμα αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να υπενθυμίσει - τώρα - στις εταιρίες ότι, αν δε δείξουν αυτοσυγκράτηση, κινδυνεύουν να πληρώσουν το πρόστιμο που προβλέπει γι' αυτές τις περιπτώσεις η νομοθεσία και το οποίο ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο δραχμές. Πρόστιμο, όμως, ας σημειωθεί, που ποτέ δεν έχει επιβληθεί.

Εξάλλου, χτες, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και πρόεδρος της «Interamerican» Δ. Κοντομηνάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε με νόημα ότι η Ενωση συμφώνησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να μην επιβληθούν αυξήσεις, «μέχρι να μπει η χώρα στην ΟΝΕ», δηλαδή μέχρι το Μάρτη και ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό για τα τιμολόγια ασφαλίστρων όσων εταιριών δε θα έχουν αυξηθεί μέχρι τότε.

Από την 1η Μάρτη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για τις διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι σημαντικότερες αλλαγές που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους φορολογούμενους κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης

Στο διάστημα από την πρώτη του ερχόμενου Μάρτη μέχρι και το τέλος Μάη του 2000 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις από όλους τους φορολογούμενους που απέκτησαν πάσης φύσεως εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από το σχετικό φυλλάδιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του έτους 2000.

Ειδικά φέτος, οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καταρτίστηκαν με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των φορολογούμενων. Αυτό ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, μεταξύ των οποίων και οι μισθωτοί που θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στο διάστημα από τις 3 Μάη μέχρι και τις 31 Μάη. (Αναλυτικότερα οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τις διάφορες κατηγορίες φορολογούμενων φαίνονται στο σχετικό πίνακα).

Υπενθυμίζεται ότι με το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, επήλθε σειρά αλλαγών που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους φορολογούμενους κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης. Οι βασικότερες από τις αλλαγές αυτές είναι οι εξής:

  • Οι δαπάνες ενοικίου (κύριας κατοικίας - τέκνων), ασφαλίστρων, φροντιστηρίων κλπ. εκπίπτουν η καθεμία στο σύνολό της, αν είναι μέχρι 150.000 δρχ. ενώ αν υπερβαίνουν τις 150.000 δρχ. εκπίπτει το 40% χωρίς να μπορεί αυτό το ποσό να υπερβεί τις 250.000 δρχ. αλλά ούτε και να είναι μικρότερο των 150.000 δρχ.
  • Αυξάνεται το απαλλασσόμενο ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση κύριας κατοικίας των 150 τ.μ. κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί μετά το δεύτερο που βαρύνει το φορολογούμενο.
  • Το αφορολόγητο ποσό διαμορφώνεται σε 1.900.000 δρχ. (από 1.355.000 δρχ.) για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και σε 1.600.000 δρχ. (από 1.055.000 δρχ.). Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα αφορολόγητα ποσά για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2000 διαμορφώνονται σε 2.300.000 δρχ. και 2.000.000 δρχ. αντίστοιχα.
  • Αυξάνεται σε 30.000 δρχ. η μείωση από το φόρο για το ένα παιδί που βαρύνει το φορολογούμενο, σε 35.000 δρχ. για κάθε ένα όταν τον βαρύνουν δύο παιδιά, σε 50.000 δρχ. αντίστοιχα για τρία παιδιά, σε 60.000 δρχ. για τέσσερα παιδιά και όσο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών, τόσο αυξάνεται κατά 10.000 δρχ. η μείωση για κάθε επιπλέον παιδί.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι με το νέο φορολογικό νόμο άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και γενικά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Για την ακρίβεια το περίφημο σύστημα των «αντικειμενικών» κριτηρίων, διατηρείται για τους καλλιτέχνες ή τραγουδιστές κέντρων διασκέδασης και προσωρινά για το έτος 1999 για τους δικηγόρους, ισχύει με άλλη μορφή για διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρούς, αναλυτές - προγραμματιστές κλπ.), ενώ για τους υπόλοιπους εφαρμόζεται ταυτόχρονα ο λογιστικός και ο λεγόμενος εξωλογιστικός τρόπος προσδιορισμού των κερδών τους.

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πολιορκούν με το ... ωράριο

Κρατώντας ανοιχτά, μέχρι και 70 ώρες τη βδομάδα, οι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων οδηγούν σε βίαιο αφανισμό τα μικρά καταστήματα

Η επίθεση, που έχουν εξαπολύσει οι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων, σ' όλη την έκταση της χώρας, ενάντια στους μικροκαταστηματάρχες, με την αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, έχει προσλάβει διαστάσεις ανοιχτού «πολέμου» στην Κοζάνη και έχει θέσει τους επαγγελματίες της πόλης σε συναγερμό μάχης, για να σταματήσει το ανεξέλεγκτο ωράριο των πολυκαταστημάτων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης και το ΕΒΕ, με παρέμβασή τους στον νομάρχη, Π. Μητλιάγκα, ζήτησαν να παρθούν μέτρα για να σταματήσει η λειτουργία των πολυκαταστημάτων για 70 ώρες την βδομάδα έναντι 46 ωρών των μικροκαταστημάτων, γεγονός που συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί κοινωνική αναστάτωση στην τοπική αγορά».

Ο νομάρχης, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των αντιθέσεων θέσπισε ενιαίο ωράριο λειτουργίας 52 ωρών τη βδομάδα για όλα τα καταστήματα του νομού, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Μια απόφαση που συνάντησε την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών πολυκαταστημάτων, που άρχισαν τις πιέσεις για άρση ή αλλαγή της απόφασης, με τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους. Ετσι ο εκπρόσωπος των πολυκαταστηματαρχών, κ. Βερόπουλος, ζήτησε συνάντηση με το νομάρχη, στην οποία του επισήμανε τις «συνέπειες από τη μείωση του ωραρίου». Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές, είχαν κληθεί και παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Ο κ. Βερόπουλος πρέπει να θεώρησε ότι η σύσκεψη μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, γιατί ζήτησε νέα συνάντηση με το νομάρχη, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. Πληροφορίες από τον εμπορικό κόσμο της Κοζάνης αναφέρουν ότι μάλλον «μαγειρεύεται» ενδιάμεση λύση, ενόψει της νέας συνάντησης με νέο ενιαίο ωράριο 60 ώρες την εβδομάδα. Οι γνωστές σειρήνες άρχισαν ήδη να καλούν τους τοπικούς φορείς να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και να δεχτούν αυτή τη λύση συμβιβασμού.

Η ουσία φυσικά της υπόθεσης είναι ότι ένα τέτοιο ωράριο προσθέτει 14 ώρες την εβδομάδα στη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, από ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα οι μικροί καταστηματάρχες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν άλλο προσωπικό να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, γιατί ή θα πρέπει να δουλέψουν οι ίδιοι 60 ώρες την εβδομάδα ή να κλείνουν νωρίτερα με απώλεια εισοδήματος και κάνοντας ακόμα πιο προβληματική τη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ