ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε ιδιώτη και η ανέγερση ελληνικής πρεσβείας

Την προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, όπως εξάλλου υποχρεούται να κάνει η πολιτεία, σύμφωνα με το νόμο περί ανέγερσης δημοσίων κτιρίων, ζητά με ανοιχτή επιστολή του, το «Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής» (ΕΙΑ). Οπως αναφέρει η επιστολή - καταγγελία του ΕΙΑ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης μελών του Ινστιτούτου στο Βερολίνο, έγινε εκτενής παρουσίαση των αρχιτεκτονικών έργων που κατασκευάζονται. Ανάμεσά τους και μεγάλης κλίμακας δημόσια και κυβερνητικά κτίρια, καθώς και οι νέες, υπό κατασκευή, εθνικές πρεσβείες όλων των χωρών.

«Δυστυχώς», τονίζεται στην επιστολή του ΕΙΑ, «φαίνεται πως για μία ακόμη φορά η ελληνική πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία ενός τέτοιου έργου και έχει προχωρήσει στην ανάθεση της κατασκευής της σε αρχιτέκτονα, χωρίς την ευρύτερη συμμετοχή της ελληνικής αρχιτεκτονικής κοινότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Βερολίνου, κυκλοφόρησε στους παριστάμενους, σχετικό τεύχος με την πρόταση για την ελληνική πρεσβεία, την οποία είδαμε όλοι μας για πρώτη φορά».

«Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μορφή του προτεινόμενου κτιρίου φανερώνει ότι δεν είναι αποτέλεσμα ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού προβληματισμού. Ετσι εμφανίζεται η χώρα μας να μην επιθυμεί να αποκτήσει ένα αξιόλογο κτίριο στην πιο ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, ευρωπαϊκή μητρόπολη, αυτή τη στιγμή».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη», καταλήγει η ανακοίνωση. «Ενας πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (ανοιχτός ή κλειστός) πρέπει να προηγηθεί οπωσδήποτε μιας τέτοιας προσπάθειας, έστω και τώρα, έτσι ώστε να εγγυηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα

Με επιτυχία συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα η χειμερινή περιοδεία του ΚΘΒΕ με το έργο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ενας ήρωας με παντούφλες», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πάνου Χαρίτογλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πήβολου, μουσική σύνθεση και επιμέλεια Παύλου Ξύδη. Παίζουν: Διονύσης Καλός, Σοφία Λάππου, Φώτης Ζήκος, Γιάννης Τραμπίδης, Μελίνα Αποστολίδου, Στράτος Τρίπκος, Κυριακή Ρωμανού, κ.ά. Το Σάββατο το έργο θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, την Κυριακή στον κινηματογράφο «Αστέρια» στις Σέρρες, στις 18 Γενάρη στη Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών στην Ξάνθη, στις 20/1 στο Αμφιθέατρο Νομικής στην Κομοτηνή, στις 22/1 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, στις 25/1 στο Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου, στις 27/1 στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» στην Ορεστιάδα και στις 29/1 στο Δημοτικό Θέατρο στο Σουφλί. Το πρόγραμμα του Φλεβάρη έχει ως εξής: Δημοτικό Θέατρο «Παλλάς» στην Καβάλα (1/2), Εθνικό Θέατρο Ρόδου (5/2), Δημοτικό κινηματοθέατρο «Ορφέας» στην Κω (8/2), Αίθουσα Σίβυλλα, Πυθαγόρειο Σάμου (11/2), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων (15/2), Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας (17/2), Κινηματογράφος «Ευκαρπίδη» στην Κατερίνη (21/2) και Κλειστό γυμναστήριο Ασπροβάλτας (23/2). Μετά το τέλος της περιοδείας η παράσταση θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς.

  • Σε περιοδεία βρίσκεται και η παράσταση «Μπαμπάδες με ρούμι» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάσου Χαλκιά, σκηνικά Γιώργου Ασημακόπουλου και κοστούμια Βασιλικής Τζώρα. Η μουσική επιλογή είναι του Σταύρου Νικολαΐδη. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Γιώργος Παρτσαλάκης, Νένα Μεντή, Βάσω Γουλιελμάκη, Πηνελόπη Πιτσούλη και Γρηγορία Λύρα.
«Τζόρνταν» μετά το «Κούκου... »

Aπό το «Κούκου»
Aπό το «Κούκου»
Μέχρι το τέλος Γενάρη θα παίζεται στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» οι παραστάσεις του έργου «Κούκου...» του Φεντώ, που ανεβαίνει σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Θεώνης Βαχλιώτη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Βούρος, Τάσος Περζικιανίδης, Κλέων Γρηγοριάδης, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Ελένη Κοκκίδου, κ.ά. Στη συνέχεια, στις 7 Φλεβάρη η Κάτια Δανδουλάκη θα παρουσιάσει τον σπαρακτικό μονόλογο των Αννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι «Τζόρνταν», που αποτέλεσε μεγάλη προσωπική της επιτυχία πριν μερικά χρόνια. Οπως είχαν γράψει οι κριτικοί, είναι «ένα βαθύτατα ανθρώπινο έργο της εποχής μας και ένας ερμηνευτικός άθλος της πρωταγωνίστριας». Ο «Τζόρνταν» θα ανέβει σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου.

Θεατρική ημερίδα

Ο θεατρικός συγγραφέας Μωρίς Μαίτερλινγκ, βασικός εκπρόσωπος του συμβολισμού
Ο θεατρικός συγγραφέας Μωρίς Μαίτερλινγκ, βασικός εκπρόσωπος του συμβολισμού
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του κάθε χρόνο διοργανώνει συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη διατύπωση πορισμάτων έρευνας, τα οποία αναφέρονται σε σημαντικά ζητήματα της ελληνικής και ξένης θεατρολογίας. Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Βέλγου δραματουργού Μωρίς Μέτερλινγκ, διοργανώνεται ημερίδα που αποσκοπεί στην ολόπλευρη προσέγγιση του έργου του με ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα ζητήματα: Πρόσληψη και αποδοχή της δραματουργίας του. Επιδράσεις του έργου του στο ελληνικό θέατρο.

Η ημερίδα θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου , από τις 10π.μ. μέχρι τις 3.30μ.μ., στην Αίθουσα Γ.Δρακόπουλου (πρώην Παλαιό Αμφιθέατρο Ιατρικής), Πανεπιστημίου 30 και θα συμμετέχουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κρήτης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κλασικές γερμανικές ταινίες

Από την ταινία «Η μεγάλη ελευθερία»
Από την ταινία «Η μεγάλη ελευθερία»
Κλασικές ταινίες του γερμανικού κινηματογράφου, μερικές από τις οποίες έχουν σπάνιες προβολές στο παρελθόν, παρουσιάζει το «Ινστιτούτο Goethe » (Ομήρου 14-16).

Σήμερα προβάλλεται η «Πριγκίπισσα των στρειδιών» (1919) του Ερνστ Λούμπιτς. Στις 17 του Γενάρη, «Νοσφεράτου - Η συμφωνία του τρόμου» (1921) του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου. Στις 26 του Γενάρη, «Ο κουρασμένος θάνατος» (1921) του Φριτς Λανγκ.

Στις 2 του Φλεβάρη, «Η πορεία της μάνας Κράουζεν προς την ευτυχία» (1929) του Φιλ Γιούτσι. Στις 8 του Φλεβάρη, «Ο γαλάζιος Αγγελος» (1930) του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ. Στις 16 του Φλεβάρη, «Η λευκή κόλαση του Πιτς Παλύ» (1929/1935) των Αρνολντ Φανκ και Γκέοργκ Βέλχελμ Παμπστ. Στις 29 του Φλεβάρη, «Η μεγάλη ελευθερία» (1943/44) του Χέλμουτ Κόιτνερ.

Ολες οι προβολές ξεκινάνε στις 8 μμ.

40 χρόνια βυζαντινών ερευνών

Τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει στις 21 του Γενάρη το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, σε εκδήλωση που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με ομιλητές τους καθηγητές Νίκο Οικονομίδη και Σπύρο Βρυώνη, οι οποίοι θα αναφερθούν στη συμβολή του Ινστιτούτου στη μελέτη και προβολή του Βυζαντινού Πολιτισμού.

Το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών ιδρύθηκε το 1960 με σκοπό τη μελέτη του Βυζαντίου και την προαγωγή βοηθητικών ιστορικών επιστημών (Παλαιογραφίας, Νομισματικής, Αρχειονομίας κ.ά.). Σήμερα τα κύρια ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου είναι: Αρχειακές, Παλαιογραφικές και Διπλωματικές έρευνες, Τράπεζα Πληροφοριών Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζάντιο και Σλαβοβαλκανικός Κόσμος, Ιστορική Γεωγραφία του Ελληνικού Χώρου, Βυζάντιο και Δύση, Τεχνογνωσία - Αγροτικές (και αστικές) τεχνικές διαβίωσης και καλλιέργειας, Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών.

Παράλληλα οργανώνει διεθνή συνέδρια, εκδίδει μεγάλα συλλογικά έργα, ενημερώνει το κοινό για τα αποτελέσματα των ερευνών και παρακολουθεί τις νέες μεθόδους της έρευνας σε διεθνές επίπεδο.

Φιλολογικός «Παρνασσός»

Με κοπή της βασιλόπιτας, ξεκινά σήμερα (7μ.μ.) τις εκδηλώσεις της νέας χρονιάς, ο «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8). Μετά την προσφώνηση του προέδρου του Συλλόγου, καθηγητή Ιωάννη Μαρκαντώνη, θα μιλήσει η Μαρία Μηλίγκου - Μαρκαντώνη (επικ. καθηγήτρια Λαογραφίας) με θέμα: «Φώτα ολόφωτα και φωτισμοί». Θα ακολουθήσει πανηγυρική συναυλία με τους καλλιτέχνες της «Φιλικής Εταιρείας Επιστημόνων- Καλλιτεχνών». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Σταματόπουλος. Διεύθυνση: Αναστάσιος Πανουριάς.

Στον ίδιο χώρο αύριο (7μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Παντελή Πρεβελάκη, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του. Θα χαιρετίσει ο Ι. Μαρκαντώνης. Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Τάσος Αναγνώστου. Θα ακολουθήσει ομιλία του Μάνου Χωριανόπουλου με θέμα: «Παντελής Πρεβελάκης - ένας πολύπλευρος δημιουργός». Θα απαγγείλουν οι: Ζανέτ Κυδωνιάτη, Βασίλης Παπανίκας.

Βραβείο σε ελληνική ταινία

Ο χορός και η σχέση του ανθρώπινου σώματος με τη φύση είναι το θέμα της μικρού μήκους ταινίας «Αγκαλιάζω το δέντρο», που απέσπασε το βραβείο «Prix Agenda» στο Φεστιβάλ Ecofilm, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λιλ της Γαλλίας.

Πρόκειται για μεταφορά των χορογραφιών της ταινίας «Συμφωνία Χαρακτήρων» της Λουκίας Ρικάκη, που γυρίστηκαν στο χωριό Καρυές της Λακωνίας. Εχει ήδη προβληθεί στο 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων, που έγινε στην Αθήνα. Επίσης, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ του Καναδά, τον Απρίλιο του 2000.

Η μουσική είναι του Θανάση Ρικάκη, οι χορογραφίες του Βασίλη Μυριανθόπουλου, χορεύουν οι: Βασίλης Μυριανθόπουλος, Κωνσταντίνος Κάππας, Γιάννης Κότσιφας και Χρήστος Παπαδόπουλος.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Η Ενωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών παρουσιάζει σήμερα (8.30 μ.μ.) στη «Στοά του Βιβλίου» το ποιητικό βιβλίο του Κώστα Καρούσου «Τρεις ωδές» (β' έκδοση). Θα μιλήσουν: Β.Γιαννούδη - Αυγερινού, Γ. Αναγνωστόπουλος, Δ. Κωστίδης, Κ. Λειβαδά, Δ. Κράνης, Λ. Μάλαμας. Απαγγέλλουν οι Α. Πολυτίμου - Παπακωνσταντίνου, Δ. Πετράτος.
  • Στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104» των εκδόσεων «Καστανιώτη» (Θεμιστοκλέους 104) σήμερα (8 μ.μ.) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κώστα Εμμανουηλίδη «Ιπτάμενη πολυθρόνα». Θα μιλήσουν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κώστας Ζουράρις και ο ακαδημαϊκός Διονύσης Μετζενιώτης.
  • Στη «Στοά του Βιβλίου» στις 17 Ιανουαρίου (7.30 μ.μ.), οι εκδόσεις «Αρμός» θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Νίκου Ζωρογιαννίδη για τη Μελίνα Μερκούρη. Τίτλος του, «Μιλώντας μαζί της». Θα μιλήσει η Ελσα Παπαδημητρίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ