Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε ιδιώτη και η ανέγερση ελληνικής πρεσβείας

Την προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, όπως εξάλλου υποχρεούται να κάνει η πολιτεία, σύμφωνα με το νόμο περί ανέγερσης δημοσίων κτιρίων, ζητά με ανοιχτή επιστολή του, το «Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής» (ΕΙΑ). Οπως αναφέρει η επιστολή - καταγγελία του ΕΙΑ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης μελών του Ινστιτούτου στο Βερολίνο, έγινε εκτενής παρουσίαση των αρχιτεκτονικών έργων που κατασκευάζονται. Ανάμεσά τους και μεγάλης κλίμακας δημόσια και κυβερνητικά κτίρια, καθώς και οι νέες, υπό κατασκευή, εθνικές πρεσβείες όλων των χωρών.

«Δυστυχώς», τονίζεται στην επιστολή του ΕΙΑ, «φαίνεται πως για μία ακόμη φορά η ελληνική πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία ενός τέτοιου έργου και έχει προχωρήσει στην ανάθεση της κατασκευής της σε αρχιτέκτονα, χωρίς την ευρύτερη συμμετοχή της ελληνικής αρχιτεκτονικής κοινότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Βερολίνου, κυκλοφόρησε στους παριστάμενους, σχετικό τεύχος με την πρόταση για την ελληνική πρεσβεία, την οποία είδαμε όλοι μας για πρώτη φορά».

«Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μορφή του προτεινόμενου κτιρίου φανερώνει ότι δεν είναι αποτέλεσμα ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού προβληματισμού. Ετσι εμφανίζεται η χώρα μας να μην επιθυμεί να αποκτήσει ένα αξιόλογο κτίριο στην πιο ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, ευρωπαϊκή μητρόπολη, αυτή τη στιγμή».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη», καταλήγει η ανακοίνωση. «Ενας πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (ανοιχτός ή κλειστός) πρέπει να προηγηθεί οπωσδήποτε μιας τέτοιας προσπάθειας, έστω και τώρα, έτσι ώστε να εγγυηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παιχνίδια» φωτός και χρωμάτων (2005-10-22 00:00:00.0)
«Γενέθλια» με προβλήματα (2002-11-21 00:00:00.0)
Διάλεξη για την αρχιτεκτονική (2001-08-10 00:00:00.0)
«Η Νεοκλασική Αθήνα» στο Μουσείο Μπενάκη (2000-06-25 00:00:00.0)
Οι "πληγές" των μνημείων και ο ρόλος του αρχιτέκτονα (1999-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ