Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η Νεοκλασική Αθήνα» στο Μουσείο Μπενάκη

Λαϊκό σπίτι με γύπες (Δεινοκράτους 25). Περίπου 1880
Λαϊκό σπίτι με γύπες (Δεινοκράτους 25). Περίπου 1880
Εκθεση με θέμα «Η Νεοκλασική Αθήνα του Παύλου Μυλωνά, σχέδια αποτυπώσεων 1941 - 1955», φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί το χώρο και να πάρει μια γενική εικόνα της νεοκλασικής Αθήνας. Στην ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, παρουσιάζεται μια αδημοσίευτη συλλογή αρχιτεκτονικών σχεδίων της νεοκλασικής Αθήνας, που έγιναν από το 1941 έως το 1955 από τον αρχιτέκτονα, καθηγητή και ακαδημαϊκό Παύλο Μ. Μυλωνά. Πρόκειται για σχέδια αποτυπώσεων (κατόψεις, όψεις, τομές) και σκίτσα 50 κτιρίων της Αθήνας του 19ου αιώνα, όπως τα μέγαρα Δημητρίου, Νεγρεπόντη, Καλλιγά, το «Ιλίου Μέλαθρον» κλπ. Η συλλογή αυτή άρχισε να δημιουργείται στα χρόνια της Κατοχής και συνεχίστηκε με ένα μικρό διάλειμμα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50, με κύριο στόχο την ιστορική - ρυθμολογική εξέταση της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα. Τα σχέδια της έκθεσης, συνοδεύονται από τα σκίτσα αποτύπωσης και φωτογραφίες εποχής του ίδιου του αρχιτέκτονα.

Την έκθεση, της οποίας την επιστημονική επιμέλεια έχει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Ναταλία Μπούρα και Λαμπαδάριος Παππάς, ενώ παράλληλα, κυκλοφορεί δίγλωσσος κατάλογος με έγχρωμες φωτογραφίες και των 77 σχεδίων που παρουσιάζονται. Στο προλογικό του σημείωμα ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, αναφέρει: «Η έστω και γενική εικόνα της νεοκλασικής Αθήνας που διαθέτουμε σήμερα για τη διερεύνηση των αισθητικών τάσεων της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, δεν οφείλεται βέβαια σε όσα αρχιτεκτονήματα εξακολουθούν να επιβιώνουν μέσα στον ασφυκτικό κλοιό του τσιμέντου και της αδιαφορίας. Δεν οφείλεται ούτε στην καθυστερημένη παρέμβαση της πολιτείας, η οποία, την τελευταία μόλις στιγμή, αποφάσισε να περισώσει ορισμένα σύνολα σε υποβαθμισμένες άλλοτε περιοχές. Αλλά στους λίγους οξυδερκείς και ευαίσθητους που διέκριναν έγκαιρα τη σημασία των πραγμάτων και πρόλαβαν να την αποτυπώσουν με τα μολύβια τους ή με τις φωτογραφικές τους μηχανές. Η ευγνωμοσύνη του μέλλοντος για την προσφορά τους θα είναι εξασφαλισμένη».

Σπίτι Τουρκοκρατίας (Ανδριανού και Αγγ. Βλάχου)
Σπίτι Τουρκοκρατίας (Ανδριανού και Αγγ. Βλάχου)
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ακόμη κείμενα του Π. Μυλωνά, του Μάνου Μπίρη και της Μ. Καρδαμίτση - Αδάμη, η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Π. Μυλωνάς στα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, αποτυπώνει κτίρια ζωντανά, κτίρια που στην πλειοψηφία τους διατηρούν την αρχική τους χρήση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά από αυτά οι ένοικοί τους είναι σε θέση να του δώσουν προφορικές πληροφορίες και μαρτυρίες. Για το νεαρό αρχιτέκτονα, τα κτίρια αυτά δεν είναι αδειανά κελύφη, λείψανα ενός παρελθόντος που έχει οριστικά φύγει. Είναι ο χώρος που μεγάλωσε, που έζησε, που ζει ακόμη».

«Στέκεται μπροστά τους με σεβασμό, με αγάπη και ευαισθησία, χωρίς ψευδορομαντικές τάσεις φορτισμένες με επίκτητα συγκινησιακά συναισθήματα. Είναι ένας προσωπικός παρατηρητής, αμερόληπτος, που αναζητά την αλήθεια της μορφής και της κατασκευής, τόσο την ώρα που εστιάζει το φακό της φωτογραφικής του μηχανής όσο και τη στιγμή που σκιτσάρει, μετρά και αποτυπώνει. Γιατί η αλήθεια είναι και ομορφιά και τέχνη. Η αλήθεια όμως δεν είναι ούτε εύκολα αναγνωρίσιμη, ούτε εύκολα προσιτή».

Την έκθεση «Η Νεοκλασική Αθήνα του Παύλου Μυλωνά», διοργανώνει το Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο ιδρύθηκε τον Απρίλη του 1995. Στόχος του, η συγκέντρωση, αποδελτίωση, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση κάθε γραπτής, εικονογραφικής και προφορικής πληροφορίας, σχετικά με τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική, πολεοδομία και τοπιογραφία, καθώς και διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών. Χρονικά, εστιάζεται στην περίοδο που σηματοδοτείται από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους έως σήμερα. Συγκεντρώνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό και αντίγραφα ιδιωτικών ή κρατικών συλλόγων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αποδελτίωση του υλικού αποτελεί μία τράπεζα πληροφοριών προσιτή σε όλους τους ερευνητές της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. Το Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι ίσως το μοναδικό οργανωμένο αρχείο νεοελληνικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός αρχείων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και μηχανικών, αλλά και ξένων, με δραστηριότητα στην Ελλάδα.


H. MOΡTOΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ