ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΤΡΟΙ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Η Πτολεμαΐδα δεν είναι χαβούζα αποβλήτων

Καταγγέλλουν την απόφαση να ταφούν εκεί οι πλάκες αμιάντου του Θριάσιου Νοσοκομείου

Θεωρούν απαράδεκτη και καταγγέλλουν με οργή την απόφαση του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, για μεταφορά και ενταφιασμό των πλακών αμιάντου του Θριάσιου Νοσοκομείου στην Πτολεμαΐδα, οι νοσοκομειακοί γιατροί του «Μποδοσάκειου».

«Ολοι εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε με τις οικογένειές μας σ' ένα περιβάλλον από τα πιο υποβαθμισμένα της Ελλάδας, δε θα δεχτούμε να ασκείται λαϊκίστικη πολιτική σε βάρος της υγείας των παιδιών μας και της δικής μας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, πολύ περισσότερο ερήμην μας, να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις για θέματα που αφορούν την υγεία μας.

Δηλώνουμε ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους τέτοιου είδους πρακτικές, ειδικά εμάς που σε συνθήκες δύσκολες με ελάχιστο αριθμό γιατρών φροντίζουμε να διασφαλίσουμε την υγεία των κατοίκων της περιοχής», τονίζουν σε ανακοίνωση - καταγγελία οι 36 Νοσοκομειακοί γιατροί του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ότι οι πλάκες αμιάντου που υπάρχουν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, θα ξηλωθούν και θα μεταφερθούν για ταφή στο εξωτερικό.

Σε συζήτηση όμως στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα, ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι τα αμιαντούχα υλικά θα μπουν σε νάιλον και θα μεταφερθούν για ταφή σ' ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο στην Πτολεμαΐδα.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, όπως ήταν επόμενο, δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή στην κοινωνία της Πτολεμαΐδας και από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν οι γιατροί του εκεί νοσοκομείου.

Στο μεταξύ ο Ν. Κακλαμάνης επανήλθε προχτές και διαβεβαίωσε βουλευτή του νομού Κοζάνης ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στα ορυχεία Πτολεμαΐδας οι πλάκες αμιάντου από το Θριάσιο Νοσοκομείο. Πάντως παραδέχτηκε πως αρχικά η σκέψη ήταν να ενταφιαστούν πλάκες αμιάντου του Θριάσιου Νοσοκομείου στα ορυχεία Πτολεμαΐδας, αλλά η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε και η απόφαση να μεταφερθούν στο εξωτερικό είναι οριστική.

Αρχισε η 2η δίκη για τον «ΕΛΑ»

Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας ο Παύλος Σερίφης

Ο αυτεπάγγελτος από το δικαστήριο ορισμός συνηγόρων στον Κώστα Αγαπίου οδήγησε χθες στην αναβολή για αύριο της συνέχισης της εκδίκασης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της δεύτερης δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον «ΕΛΑ». Η δίκη άρχισε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις γυναικείες φυλακές στον Κορυδαλλό με την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων, που είναι οι: Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Χρήστος Τσιγαρίδας, Ειρήνη Αθανασάκη, Μιχάλης Κασσίμης και Γιάννης Σερίφης.

Οι πέντε πρώτοι κατηγορούνται για οκτώ εκρήξεις σε υπουργεία, Εφορίες και αστυνομικά τμήματα, την περίοδο 1987, υπόθεση που είχε παραλειφθεί από την κύρια δικογραφία του ΕΛΑ, καθώς τα αδικήματα είχαν θεωρηθεί παραγεγραμμένα λόγω παρέλευσης 15ετίας. Αργότερα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, κρίθηκε ότι επειδή οι στόχοι των επιθέσεων ήταν κοινωφελείς οργανισμοί η παραγραφή των αδικημάτων είναι 20ετής.

Ο Γιάννης Σερίφης κατηγορείται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου που μετέφερε αστυνομικούς των ΜΑΤ στον Περισσό, το 1994, από την οποία σκοτώθηκε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος.

Με την έναρξη της δίκης, ο Κώστας Αγαπίου είπε ότι η απόφαση είναι προκατασκευασμένη. Η διαδικασία είναι παράνομη, στηρίζεται σε ένα κατασκεύασμα που είναι νομικά αστήρικτο και λογικά αβάσιμο. Η νομιμότητα υποκύπτει σε σκοπιμότητες. Η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στη δίκη θα είναι ενεργός μη συμμετοχή και ο ορισμός συνηγόρων εκ μέρους του θα ήταν υπέρβαση των στόχων του και νομιμοποίηση μιας παράνομης διαδικασίας.

Τελικά, το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης του Κ. Αγαπίου, επιλέγοντας από τον κατάλογο των δικηγόρων τους Αγγελο Βαρούτση, Ευστάθιο Βλάντη και Παναγιώτα Γεωργίου και διέκοψε για αύριο στις 9.30 το πρωί, προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους τρεις δικηγόρους ο διορισμός τους. Αύριο, αναμένεται νέα διακοπή της δίκης, ώστε οι διορισμένοι συνήγοροι του Κ. Αγαπίου να ενημερωθούν επί του κατηγορητηρίου.

Ο Αγγελέτος Κανάς, διά του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, δήλωσε ότι θέλει η δίκη να διεξαχθεί.

Αποφυλακίστηκε ο Π. Σερίφης

Δεκτή έκανε χθες το Πενταμελές Εφετείο την αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε για λόγους υγείας ο καταδικασθείς στην υπόθεση της «17 Ν» Παύλος Σερίφης. Το δικαστήριο επέβαλε στον Παύλο Σερίφη χρηματική εγγύηση 6.000 ευρώ, του απαγορεύει την έξοδο από το νομό Αττικής και του επιβάλλει την υποχρέωση της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Πάρτι για δικηγόρους

Με κεντρικό σύνθημα «Για να ξημερώσει μια διαφορετική μέρα στο ΔΣΑ» η παράταξη «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» Αθήνας διοργανώνει πάρτι, αύριο (Τετάρτη), στο μπαρ «after dark», οδός Διδότου 31 και Ιπποκράτους. Προσκεκλημένοι είναι όλοι οι μαχόμενοι δικηγόροι, που αρνούνται τη μετατροπή του ΔΣΑ σε συνδικαλιστικό όργανο υποταγής, χειραγώγησης και συνδιαχειριστή της κρίσης που μαστίζει το δικηγορικό κλάδο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν προσκλήσεις στους χώρους των δικαστηρίων, καθώς ακόμη και στην είσοδο του μπαρ.

Ο «δαίμων του Τυπογραφείου»

Στο «Ρ» του Σαββάτου 5/2/05, στη στήλη της Επικοινωνίας και στην επιστολή που αναφέρονταν στο «Πώς λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός», ο «δαίμων του Τυπογραφείου» «έφαγε» το όνομα του επιστολογράφου μας Λευτέρη Ολύμπιου. Ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ διοργανώνει, την Κυριακή 20.2.05 ώρα 1 μμ στην Ταβέρνα «ΤΟ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ» (Λέλας Καραγιάννη και Σαμοθράκης - Κυψέλη, τηλ: 210/8678862), τη χρονιάτικη συνεστίασή της.

-- Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44 διοργανώνει εκδήλωση για τον καινούριο χρόνο, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 1 μμ στην αίθουσα «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

-- Εκδήλωση (συνεστίαση) μνήμης και τιμής για τα 62 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ που ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη 1943, διοργανώνει, την Κυριακή 27 Φλεβάρη και ώρα 5-9 μμ στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ. Προσκλήσεις: Πειραιώς 6, 4ος όροφος στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, τηλ: 210.5225.497, ανοιχτά από 21/2/05 ώρες 10-12 πμ και 607.30 μμ καθημερινά. Επίσης, από τα καταστήματα: Αργυρής και Λυκούργου Τσιρίκου (Βερανζέρου 5 στη στοά, τηλ.: 210.3835.927 εργάσιμες μέρες και ώρες). Τέλος, από την Ταμία της ΠΕΑΦΕ Ευγενία Ακριτίδου στα τηλέφωνα: 210.2580.033, 2818.180 και κιν: 6972057731.

Δε θέλουν ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Λεωφόρου Μαραθώνα στη διασταύρωση της Ραφήνας προχώρησαν την Κυριακή το πρωί κάτοικοι και φορείς δήμων της βόρειας Αττικής, αντιδρώντας στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Γραμματικό.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν στην κινητοποίηση την αγανάκτησή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να χωροθετήσει τον έναν από τους τρεις ΧΥΤΑ στην περιοχή και κατήγγειλαν ότι αυτό θα σημάνει την καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ανατολικής Αττικής Ι. Κοκκινόπουλος και Ν. Στεφανίδης, οι οποίοι επανέλαβαν τη θέση της παράταξης ότι απαιτούνται μέτρα για συνολική διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας και την ανάγκη εξεύρεσης περιοχής και έξω από τα όρια της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ