ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με συμφωνικά και λαϊκά

Συμφωνικά και λαϊκά έργα του Μίκη Θεοδωράκη θ' ακουστούν στις τέσσερις συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συνεργασία διαφορετικών μουσικών φορέων και ερμηνευτών, για τα 80χρονα του συνθέτη. Αύριο (8.30μ.μ.), ο μπασοβαρύτονος Χριστόφορος Σταμπόγλης, με τη συνοδεία του πιανίστα Σταύρου Λάντσια, θα παρουσιάσει δεκαεννέα τραγούδια του συνθέτη. Στις 12/2 η Μαρία Φαραντούρη, πλαισιωμένη από την Ορχήστρα των Χρωμάτων θα ερμηνεύσει πασίγνωστα κομμάτια από παλιότερους και νεότερους κύκλους του. Η συναυλία, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη, θα ξεκινήσει με τη συμφωνική (σουίτα μπαλέτου) «Ελληνική Αποκριά». Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά την επέτειο του συνθέτη με δύο συναυλίες, που όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της Βύρων Φιδετζής «αποτελούν προανάκρουσμα στις πρώτες Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, που η ΚΟΑ υλοποιεί το Μάιο». Στην πρώτη συναυλία (11/2) η ΚΟΑ, με μαέστρο τον Ηλία Βουδούρη και σολίστ τη μεσόφωνο Μαίρη - Ελεν Νέζη θα παρουσιάσει τα συμφωνικά έργα του συνθέτη: «Οιδίπους Τύραννος», «Το Πανηγύρι της Αση-γωνιάς», «Ερως και Θάνατος» και «Πρώτη Συμφωνία». Στη δεύτερη (14/2) το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση άγνωστα έργα του μουσικής δωματίου.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη συμφωνική μουσική και στη σχέση της με τον αγώνα της γενιάς του για «την καινούρια, ανθρώπινη κοινωνία». «Σ' έναν κινηματογράφο της Τρίπολης πρωτοάκουσα την "9η Συμφωνία" του Μπετόβεν και άλλαξε τη ζωή μου», είπε τονίζοντας πως στη μουσική «αφιερώθηκα ψυχή τε και σώματι». Καθώς τα συμφωνικά του έργα που θα παρουσιαστούν γράφτηκαν από το 1946 - 1958, συνέδεσε τη δημιουργία τους με την πάλη «για την καινούρια κοινωνία για την οποία παλεύαμε», μίλησε για τα χρόνια της εξορίας και τις συνθήκες που έγραψε τα έργα, αλλά και για το σήμερα, που είναι «το έδαφος στείρο, με λύματα κάθε είδους και δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια έργα».

«Ορθιοι» στο «ποτάμι»

Βασίλης Λέκκας
Βασίλης Λέκκας
O Βασίλης Λέκκας, ο εκφραστικός ερμηνευτής που μας έχει «ταξιδέψει» σε μαγευτικά «τοπία», θα βρίσκεται από σήμερα (9.30μμ) - και τις επόμενες Τρίτες (15 και 22/2) - στη σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ.: 210 2610444). Μαζί του η Κλαούντια Ντελμέρ.

Ο καλλιτέχνης, που ευτύχησε να τραγουδήσει δημιουργίες σπουδαίων συνθετών και άξιων νεότερων, κόντρα στις συνταγές της εμπορευματοποίησης, στο τριπλό άλμπουμ «Ορθιοι», ερμηνεύει καινούρια και παλαιότερα τραγούδια, καταξιωμένων και νεότερων τραγουδοποιών. Οι δύο δίσκοι περιλαμβάνουν 29 αγαπημένα τραγούδια μνήμης των: Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Ζαμπέτα και μεταγενέστερα των Σπάθα, Τρανταλίδη, Πανούση, Οικονόμου, ενώ υπάρχουν και καινούρια κομμάτια των Χ. Παπαδόπουλου, Ν. Πιτλόγλου και Δ. Πάνα. Ο τρίτος, μικρής διάρκειας, δίσκος «Ουράνιο Τόξο» περιλαμβάνει ένα τραγούδι και έξι ορχηστρικές εκδοχές του Νίκου Πιτλόγλου. Μαζί με τα τραγούδια του νέου δίσκου του, ο Β. Λέκκας θα παρουσιάσει και ένα πρόγραμμα - επιλογές από την 25χρονη ερμηνευτική πορεία του.

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Το Μέγαρο τους έκλεισε την... πόρτα

Για μια εκδήλωση ζήτησε προκαταβολή 16.600 ευρώ συν 18% ΦΠΑ

Τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο αντιμετώπισης από τη διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής εκφράζει ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, εκπροσωπώντας τα πλέον αντιπροσωπευτικά Επτανησιακά Πολιτιστικά Σωματεία της Αθήνας (Ενωση Ζακυνθίων «Ο Αγ. Διονύσιος», Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακήσιων Σωματείων, Ενωση Απανταχού Ιθακησίων, Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Σωματείων, Ενωση Απανταχού Παξιών, Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής).

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, ζητήθηκε από το Μέγαρο να τους παραχωρηθεί στις 22/5/2005 μια αίθουσα δωρεάν για να γιορτάσουν τα 141 χρόνια από την ενσωμάτωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, με ελεύθερη είσοδο. Στην επιστολή είχε καταστεί σαφές ότι «τα σωματεία μας συντηρούνται από το μεράκι και την ανιδιοτελή προσφορά των μελών τους, χωρίς καμιά δυστυχώς χρηματική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού ή από αλλού...».

Οι αρμόδιοι του Μεγάρου ζήτησαν να προκαταβάλουν 16.600,00 ευρώ + 18% ΦΠΑ, για την παραχώρηση αίθουσας.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, «το ποσόν αυτό αντιστοιχεί με διετή προϋπολογισμό όλων των σωματείων, οπότε με οργή και αγανάκτηση το απορρίψαμε. Οσες φορές το ζητήσαμε βρήκαμε πόρτες κλειστές. Πιστέψαμε όμως, αφελώς, ότι δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε μια αίθουσα δωρεάν για την Εθνική μας επέτειο».

Μελωδικό ραντεβού

Δ. Παπίου
Δ. Παπίου
Η Δήμητρα Παπίου ξεκινά αύριο (9 μ.μ.) το μελωδικό «Ραντεβού της Τετάρτης», στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210-3480.000). Ενα λαϊκό ρεσιτάλ, που φέρει τη σφραγίδα του Σταμάτη Κραουνάκη, στη διάρκεια του οποίου κάθε Τετάρτη η Δ. Παπίου θα ξεδιπλώνει τριάντα ένα λαϊκά τραγούδια. Τριάντα ένα «βήματα», που οδήγησαν στη δημιουργία ενός μουσικού μονολόγου ψυχής μιας «γυναίκας που δε θέλει πια να ζει με αναμνήσεις, μιας σύγχρονης ηρωίδας απλής, καθημερινής...». Οπως αναφέρει ο Στ. Κραουνάκης, «με τη Δήμητρα Παπίου οδηγήθηκα στην έρευνα της αναλυτικής ανάγνωσης γνήσιων λαϊκών τραγουδιών και η τριετής απρόσμενη επιτυχία της πρώτης μας απόπειρας στη φόρμα του μουσικού μονολόγου "Μια γυναίκα διηγείται" μας οδηγεί τώρα στο "Ραντεβού της Τετάρτης"». Την Δ. Παπίου συνοδεύουν οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο), Γιάννης Χριστοδουλόπουλος (πιάνο, κρουστά) και Νίκος Ασλάνης (μπουζούκι).

Παράλληλα, στην «Αθηναΐδα», κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10 μ.μ.) και Κυριακή - Δευτέρα (8.30 μ.μ.), ο Σταμάτης Κραουνάκης και η νεανική Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα - Σπείρα» παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Μπιμπερό». Επίσης, κάθε Κυριακή (12 το μεσημέρι), μια γλυκιά «Συνωμοσία των Λουκουμάδων» (βασισμένη στα «Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά» του Γιώργου Σεφέρη) σκορπίζει κέφι και χαμόγελα.

Εκθεσιακές ματιές

Εργο της Α. Γρηγόρα
Εργο της Α. Γρηγόρα
«Η άνοιξη... πάντα έρχεται» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Αννας Γρηγόρα, που εγκαινιάζεται στις 10/2 (8μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Metamorfosis» (Χρ. Σμύρνης 12, Θεσσαλονίκη). Κυρίως τοπία είναι τα νέα έργα της ζωγράφου, είτε με το βλέμμα εστιασμένο στον μικρότοπο, είτε ιδωμένα από απόσταση, λάδια σε καμβά, μικρών και μεγάλων διαστάσεων.

«Ιωάννινα: Οδοιπορικό μνήμης 1860-1940» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που παρουσιάζεται από τις 23/2 στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Αγίου Δημητρίου 159α). Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση ασπρόμαυρων φωτογραφιών «άλλων εποχών» της πρωτεύουσας της Ηπείρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ριζάρειο Ιδρυμα.

Την καινούρια της δουλιά παρουσιάζει η Αντωνία Παπατζανάκη στην έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο (8μ.μ.) στην γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Βασ. Κωνσταντίνου 44). Θα διαρκέσει έως τις 28/2.

Εγκαινιάζεται στις 10/2 (8μ.μ.) στην γκαλερί «Bernier -Eliades» (Επταχάλκου 11) έκθεση έργων του Charles Sandison. Θα διαρκέσει έως τις 31/3.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραπετσώνας διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Οι πρωτοπόροι της ελληνικής Φωτογραφίας» από τις 9-23 Φλεβάρη 2005. Τα εγκαίνια της Εκθεσης γίνονται αύριο Τετάρτη στις 8.00 π.μ. στο φουαγιέ του κινηματοθεάτρου REX.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ