ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Σοβαρό χτύπημα από κατασκευαστές

Κατασκευαστές απαιτούν δικαστικά, 50 δισ. δρχ. από το ΙΚΑ, χτυπώντας συνολικά την ασφάλιση των οικοδόμων

Σοβαρό πλήγμα στο ΙΚΑ και στην ασφάλιση των οικοδόμων επιχειρούν να δώσουν οι κατασκευαστές, προσφεύγοντας μαζικά στα δικαστήρια κατά της αναδρομικής ισχύος του νόμου 2434/'96, με τον οποίο κατοχυρώθηκε και νομοθετικά ο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των ενσήμων στις οικοδομές. «Αέρα» στις απαιτήσεις των κατασκευαστών έχει δώσει η ίδια η κυβέρνηση που με άρθρο στο αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99 μείωσε το συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων από 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο, σε 1,35 ένσημα.

Ορισμένες πρωτόδικες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων, έχουν δικαιώσει τους κατασκευαστές, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κ. Φακαλή, στον «Ελεύθερο Τύπο», αλλά έχουν ασκηθεί από το ΙΚΑ εφέσεις. Οι προσφυγές εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 5.000 σε όλη τη χώρα και τυχόν δικαίωσή τους θα σημάνει ότι το ΙΚΑ θα πρέπει να καταβάλει συνολικά το ποσό περίπου των 50 δισ. δραχμών για επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών.

Να σημειώσουμε πως ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ενσήμων στις οικοδομές κατοχυρώθηκε με υπουργική απόφαση και άρχισε να ισχύει από την 1η Γενάρη του '93. Οι κατασκευαστές αντέδρασαν από την αρχή και προσπάθησαν να τον ανατρέψουν. Κάτω από την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος των οικοδόμων, η κυβέρνηση το '96 κατοχύρωσε και νομοθετικά τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ενσήμων. Ο νόμος προέβλεπε αναδρομική ισχύ από 1ης Γενάρη '93, για να ισχυροποιήσει νομικά την προηγούμενη υπουργική απόφαση.

Ομως, η ίδια η κυβέρνηση ήρθε πέρσι και χτύπησε τον αντικειμενικό προσδιορισμό, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς των κατασκευαστών, μειώνοντας το συντελεστή από 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο σε 1,35 ένσημα, με το τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο. Δηλαδή για σπίτι 100 τετραγωνικών, προβλέπεται καταβολή 135 ενσήμων για όλα τα συνεργεία οικοδόμων, που θα δουλέψουν στην κατασκευή του. Ωστόσο, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, ο συντελεστής θα έπρεπε σήμερα να ξεπερνά τα 1,80 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο Γ. Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, μας δήλωσε σχετικά: «Δε θα κρίνουμε αυτές καθαυτές τις αποφάσεις δικαστηρίων, θα κρίνουμε το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ, που είναι υπεύθυνοι γι' αυτές τις εξελίξεις. Η μείωση του συντελεστή από 1,5 σε 1,35 ένσημα, που έκανε ο υπουργός Εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του ΙΚΑ στην ουσία άνοιξε το δρόμο στις ορέξεις των κατασκευαστών, που επιδιώκουν την πλήρη ανατροπή του αντικειμενικού προσδιορισμού των ενσήμων. Το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ θα πρέπει να πάρουν αποφασιστικά μέτρα, ώστε να μην επιστραφούν τα 50 δισ., που ζητούν οι κατασκευαστές, να υπερασπίσουν στα σοβαρά τα συμφέροντα του ΙΚΑ στα δικαστήρια και να επαναφέρουν το συντελεστή τουλάχιστον στα 1,5 ένσημα, όπως αξιώνει η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα του κλάδου».

ΣΟΦΤΕΞ
Συνεχίζουν αγωνιστικά

Δεν παρεμβαίνει κατά των απολύσεων η κυβέρνηση, συνεχίζουν σήμερα  οι εργαζόμενοι με νέα συγκέντρωση 

«Οχι στις απολύσεις. Οχι στη διάλυση της "Σόφτεξ".» Με αυτά τα συνθήματα, χθες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου απαίτησαν την ακύρωση των απολύσεων επτά εργαζομένων, να σταματήσει η διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ και να χαρακτηριστεί άκυρη η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο της «Σόφτεξ» στο Βοτανικό και έκαναν πορεία στο υπουργείο Εργασίας, οπού συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Ο υφυπουργός αποποιήθηκε οποιωνδήποτε ευθυνών, καθώς, όπως είπε, ό,τι παρεμβάσεις μπορούσε να κάνει στη διεύθυνση του εργοστασίου τις έχει κάνει, ενώ δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή... επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι το καθ' ύλην αρμόδιο για το θέμα της «Σόφτεξ».

«Εχουμε βαρεθεί να μας κάνουν μπαλάκι από τον έναν υπουργό στον άλλον για ακόμα μία φορά. Ο υφυπουργός αρκέστηκε να μας προτείνει να πάμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και στα δικαστήρια, για να ακυρωθούν οι απολύσεις, ενώ την ίδια στιγμή μας λέει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των εργοδοτών. Οι εργοδότες δηλαδή σ' αυτή τη χώρα είναι εντελώς ασύδοτοι», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Χρήστος Κατσούλιας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη «Σόφτεξ».

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.

Η χθεσινή συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας ανά βάρδια, που έχει εξαγγείλει το σωματείο. Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίαςμ σήμερα θα γίνει εκ νέου συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ την Παρασκευή, στα πλαίσια πάλι τετράωρης στάσης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρίας και ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ, προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα στάση των εργαζομένων.

Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να λάβουν δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις, ενώ ζητεί και τη συμπαράσταση των σωματείων της Αθήνας, προκειμένου να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ολα στο τραπέζι

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχουν σήμερα οι συνταξιούχοι

Τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν τους απόμαχους της δουλιάς, εδώ και πολλά χρόνια και είναι απόρροια των αντισυνταξιουχικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, θα εκθέσει αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, στον πρωθυπουργό στην προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, συνάντηση που θα έχουν μαζί του.

Οι συνταξιούχοι έχουν ήδη καταθέσει στην κυβέρνηση υπόμνημα με τα αιτήματά τους και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ειδικότερα διεκδικούν: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και με το 80% της κάθε φορά Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυξήσεις για το 2000 σε ποσοστό 10% για συντάξεις μέχρι 150.000 δρχ., ποσοστό 8% για συντάξεις 150 - 250 χιλ. δρχ. και ποσοστό 5% για συντάξεις πάνω από 250.000 δρχ. Αύξηση της κρατικής επιδότησης στα Ταμεία και εφαρμογή της τριμερούς συμμετοχής στα έσοδα των Ταμείων. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 3 εκατομ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 δρχ. για τις συντάξεις μέχρι 250.000 δρχ., σαν επιστροφή μέρους των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στο 10%. Μειωμένο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κλπ.

Δίκαια χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου, τα αιτήματα των συνταξιούχων, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους απόμαχους της δουλιάς και καλεί τον πρωθυπουργό να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Προκλητική ενέργεια της ΠΑΣΚΕ!

Δικαστική προσφυγή για την ακύρωση των εκλογών, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί το Συνδικάτο

Να πλήξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, επιχειρεί η ΠΑΣΚΕ «θορυβημένη» από τη μεγάλη συμμετοχή των οικοδόμων στις τελευταίες αρχαιρεσίες και την παραπέρα ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σε αυτό. Ετσι, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΠΑΣΚΕ στο χώρο, Χ. Καραγιάννης, με δικαστική του προσφυγή ζητά την ακύρωση των εκλογών στο Συνδικάτο. Η εκδίκαση θα γίνει στις 27 Γενάρη.

«Δε θα τους επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και στη συνδικαλιστική της γραφειοκρατία να βάλει χέρι στο Συνδικάτο μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο και καλεί τους οικοδόμους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων τη μέρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, ο Χ. Καραγιάννης που έκανε την προσφυγή είναι εκτελεστικό όργανο, πίσω από αυτόν βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να ανατρέψει την εστία αντίστασης που λέγεται Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Είναι φανερό - συνεχίζει - ότι η ανεπανάληπτη συμμετοχή των οικοδόμων στις εκλογές τους θορύβησε, πίστευαν οι ανεγκέφαλοι ότι μπορούν να παροπλίσουν τον κλάδο και αφού με άλλα μέσα δεν το πέτυχαν, οδηγήθηκαν σε μεθόδους που το κίνημα έχει καταδικάσει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο».

Οι οικοδόμοι - υπογραμμίζει - ανέδειξαν στις εκλογές τον Πανοικοδομικό Ενωτικό Συνδυασμό ξανά σε πρώτη δύναμη και με ποσοστό 94%, αποδεικνύοντας πως απορρίπτουν το κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατική ελίτ.

«Οι βολεμένοι καρεκλοκένταυροι - επισημαίνει - τολμούν να κατηγορήσουν το Συνδικάτο για παρανομίες την περίοδο των εκλογών και το κάνουν αυτοί που με καθοδήγηση της κυβέρνησης, όταν έγινε το Συνδικάτο έφτιαξαν παρασωματεία στους Δήμους, οι ίδιοι που με το γνωστό Θέμελη ανέτρεψαν πραξικοπηματικά τη διοίκηση της ΓΣΕΕ το '85, αλλάζοντας τα μαθηματικά και βγάζοντας τους 19 συμβούλους περισσότερους από τους 26, οι ίδιοι που διατηρούν το Ταμείο εργατοπατέρων....».

Καταλήγοντας το Συνδικάτο τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρωτοτυπεί, ότι όλες οι κυβερνήσεις επιτίθονταν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με διάφορες μορφές, αλλά δεν το πτόησαν.

«ΚΑΖΗΣ»
Επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από τη Δευτέρα εργαζόμενοι στην επιχείρηση Μετάλλου «ΚΑΖΗΣ», καθώς ο εργοδότης αρνείται να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη! Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα στη συγκεκριμένη επιχείρηση, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν έρθει σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας οξυμένα οικογενειακά προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στην καθυστέρηση από την προηγούμενη βδομάδα, όμως ο εργοδότης, όχι μόνο δε δίνει τα δεδουλευμένα, αλλά και προκαλεί. Συγκεκριμένα, σε συγκέντρωση προσωπικού που έγινε προχθές, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε δέσμευση και είπε στους εργαζόμενους: «Σ' ένα μήνα, δυο μήνες, όποτε έχω θα πληρώσω»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ