ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Πλούσιες παροχές στο νέο εργοδότη

Επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και «ευκολίες» στο μέγεθος της απασχόλησης, από την κυβέρνηση

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Αυλίδας
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Αυλίδας
Ερμαια στις όποιες ορέξεις του εφοπλιστή Στ. Ηλία, άφησε η κυβέρνηση τους 350 εργαζόμενους των ναυπηγείων Αυλίδας, οι οποίοι στη σημερινή γενική συνέλευσή τους θα κληθούν να αποφασίσουν αν δέχονται τη μοναδική επιλογή που τους προσφέρουν κυβέρνηση και εργοδότης, για να μη βρεθούν στο δρόμο. Μάλιστα ο εργοδότης θα επιδοτηθεί αδρά από την κυβέρνηση για να λειτουργήσει το ναυπηγείο με το εργασιακό καθεστώς που αυτός θέλει.

Η γενική συνέλευση, των εργαζομένων θα γίνει μετά και τη συνάντηση που είχε την Κυριακή, η διοίκηση του σωματείου με το νέο εργοδότη με θέμα προσλήψεις, εργασιακές σχέσεις και οικονομικές απολαβές. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε, η καταρχήν επαναπρόσληψη μετά τις 20 Γενάρη 50 - 60 εργαζόμενων, για να αρχίσει η συντήρηση των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου. Η πρόσληψη των εργαζομένων, θα είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μισθούς σύμφωνα με τις κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας Σιδηροβιομηχανίας. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα προσληφθούν σταδιακά και μέχρι το τέλος του Μάη, όταν θα λυθεί - με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας - και το ζήτημα της επιδότησης του εργοδότη από τον ΟΑΕΔ για τις θέσεις εργασίας, που θα είναι 600.000 δραχμές ημερησίως για όλους τους εργαζόμενους. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, που προβλέπεται από τη σύμβαση πώλησης του ναυπηγείου να απασχολήσει είναι, 400 εργαζόμενοι ετησίως κατά μέσο όρο για μια πενταετία. Δηλαδή, μπορεί να απασχολήσει 300 τον ένα χρόνο και 500 τον άλλο!

Η στάση της κυβέρνησης στο όλο θέμα, άφησε ανυπεράσπιστους τους 350 εργαζόμενους στα χέρια του εργοδότη να τους προσλάβει με το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς που εκείνος θέλει, καθώς δεν είναι δεδομένη ακόμη η διάρκεια των συμβάσεων και άλλα ζητήματα εργασιακών σχέσεων. Οσον αφορά τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που δεν έχουν καταβληθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Α. Λελάκη, δεν του ασκήθηκε καμία πίεση για να τηρήσει τις συμβατικές του αυτές υποχρεώσεις μετά την αγορά του ναυπηγείου.

ΡΟΔΟΠΗ
Απαραίτητη η κατασκευή φράγματος στο Κομψάτο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα για να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου στο Νομό Ροδόπης, που αποτελεί πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του νομού, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του νομού και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του, τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην Ερώτησή τους: «Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, οι φορείς του νομού και οι τοπικές κρατικές υπηρεσίες ζητούν εδώ και πολλές δεκαετίες την κατασκευή του φράγματος Κομψάτου, που θα αξιοποιήσει τα νερά του Ξηρορέματος (Κομψάτου) - που βρίσκεται μεταξύ Ιάσμου και Πολυάνθου στη Βορειοδυτική Ροδόπη - και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης, άρδευσης και ηλεκτροδότησης, αλλά και περιβαλλοντικών προβλημάτων του νομού».

Το έργο αυτό, επισημαίνεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ, θεωρείται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σαν η μόνη εναλλακτική λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η αλόγιστη εκμετάλλευση των υπόγειων νερών (εξάντληση και υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων, υφαλμύρωση και παθογένεια παραγωγικών εδαφών, ακαταλληλότητα νερού ύδρευσης κλπ.). Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέταξε το έργο στο εθνικό σκέλος του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ως έργο πρώτης προτεραιότητας για το νομό (το ονομάζει Φράγμα Ιάσμου). Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, όμως, σε πρόσφατη σύσκεψη αγροτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για το φράγμα του Νέστου, είπε: «Το φράγμα του Νέστου κοστίζει 90 δισ., είναι πολλά τα λεφτά. Πρέπει να δώσουμε ορισμένες προτεραιότητες, για να οριοθετήσουμε τους στόχους». Επειδή και το κόστος του Φράγματος Κομψάτου είναι πολύ υψηλό, προκαλεί ανησυχία η λογική του υφυπουργού, που μιλάει για προτεραιότητες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ποιες είναι, τελικά, οι προθέσεις της κυβέρνησης, σχετικά με το Φράγμα Κομψάτου και τι μέτρα θα πάρει για την υλοποίηση του έργου αυτού.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000 ώρα 1 μ.μ, την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στη μνήμη των 50 πατριωτών αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8-1-1944 στον Υψηλάντη Βοιωτίας. Το Παράρτημα δρομολογεί πούλμαν, δωρεάν, που ξεκινά στις 10.30 πμ από το Α' Γυμνάσιο Λιβαδειάς.
Πρωτοχρονιάτικες πίτες
  • Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την ΤΡΙΤΗ 18-1-2000, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος.
  • Το ΔΣ του Συνδέσμου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝ», καλεί τα μέλη και τους φίλους του να πάρουν μέρος στη γιορταστική συγκέντρωση για το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, που θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 19 Ιανουαρίου 2000 στις 5 μμ, στο ιστορικό «Σπίτι της ΕΠΟΝ», Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι.

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, κόβουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000 και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να παραβρεθούν:

  • ΥΜΗΤΤΟΥ. Στις 11.00 πμ, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Στις 10.30 πμ. στην ταβέρνα «Το μαγικό χαλί», στην πλατεία Αγ. Γεωργίου (ΙΚΑ Ν. Κόσμου).
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.Στις 10.30 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Στις 10.30 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Σοφοκλέους 8).
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ. Στις 11 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. Στις 10 πμ, στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης(Ηρακλείου 268).
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ. Στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου, στο Χαλάνδρι(Μεσολογγίου).
  • ΠΕΙΡΑΙΑ. Το πρωί, στην αίθουσα τελετών της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ. Στις 10 πμ, στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων(28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ και ΦΙΛΩΝ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Στο Δημαρχείο Κερατσινίου.
  • ΛΑΥΡΙΟΥ. Στις 10.30 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου..
  • ΒΟΛΟΥ. Στις 6 μμ, στο κέντρο «Θεόφιλος» στην πλατεία Δημαρχείου Βόλου.
Απολογιστική Συνέλευση
  • Η ΔΕ του Παραρτήματος ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη της την ΚΥΡΙΑΚΗ 16-1-2000, στις 10 πμ, σε Απολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων του 5ου Διαμερίσματος (στην Γκράβα), Ταϋγέτου 60. Παράλληλα θα γίνει και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Το Παράρτημα ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ πραγματοποιεί την Κυριακή 16-1-2000 στις 10 πμ, τη χρονιάτικη Απολογιστική Συνέλευσή του, στα γραφείου του (Δωδεκανήσου 62).

Πιάστηκαν για κατοχή όπλων

ΛΑΡΙΣΑ.-

Για κατοχή ναρκωτικών, όπλων αλλά και για εκβιασμό συνελήφθησαν ο Λαρισαίος επιχειρηματίας Κυριάκος Στανίσης, 49 ετών και η σύζυγός του Ελένη, 41 ετών, ύστερα από σχετική καταγγελία μιας κοπέλας.

Σύμφωνα με την αστυνομία η κοπέλα κατήγγειλε ότι ο Στανίσης με διάφορες απειλές και ξυλοδαρμούς, κατάφερε να της αποσπάσει συνολικά το ποσό των 26 εκατομμυρίων δραχμών με την ψευδή υπόσχεση ότι θα της τα επιστρέψει. Επίσης, κατήγγειλε ότι της έδωσε όπλα και αργότερα αρνήθηκε να τα ξαναπάρει.

Σε έρευνα της αστυνομίας που ακολούθησε στο αυτοκίνητο, στο σπίτι και στο κατάστημα του Στανίση βρέθηκαν μεταξύ άλλων 3,7 γρ. κοκαΐνης σε βραχάκια, 0,5 γρ. κοκαΐνης σε σκόνη, ένα περίστροφο, 100,5 γρ. χασίς και πάνω από 2 εκατομμύρια δραχμές.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 10.00 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΜΑΡΙΝΑΣ Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Το γένος Ν. Σαββοπούλου

Ο σύζυγος: Φάνης. Τα παιδιά: Κώστας και Πόπη Κωνσταντινίδη, Νίκος και Μαρία Κωνσταντινίδη. Η εγγονή: Μαρίνα και ο εγγονός. Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, θυγατέρα, αδελφή και θεία

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΣΣΕ - ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

φιλόλογος - ετών 47

Κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 13-1-2000 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Του Γ' Κοιμητηρίου Αθηνών (οδός Θηβών)

Ο σύζυγος: Ελευθέριος. Τα παιδιά: Δημήτριος και Μαρία. Οι γονείς: Δημήτριος και Αργυρώ - Μαρία. Τα αδέλφια: Κώστας και Δέσποινα, Ελπίδα και Σωτήρης, Γιώργος και Τζούλια. Τα ανίψια: Κωνσταντίνος, Δημήτριος, Δημήτριος, Χριστίνα. Οι λοιποί συγγενείς.

ΣΥΛΙΜΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Φωτιά στο δάσος που θα γίνει η φυλακή

Μια ακόμη παράξενη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Σύλιμνα Αρκαδίας, η έκτη κατά σειρά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στο χώρο όπου το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να εγκαταστήσει φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και πολιτών κατά της ίδρυσης των φυλακών, η αποψίλωση της περιοχής «διευκολύνει, αφ' ενός, αυτούς που προγραμματίζουν την εγκατάσταση των φυλακών και, αφ' ετέρου, κάποιους που νομίζουν ότι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις εκτάσεις αυτές».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές αλλά και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, να προχωρήσουν σε έρευνα σε βάθος για την εύρεση και αποκάλυψη των εμπρηστών και όσων με τη στάση τους τους διευκολύνουν.

Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της νεοϊδρυθείσας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΟΑΟ)μετά την ολοκλήρωση της εκλογής των Αντιπροσώπων των Μελών, συγκαλεί το πρώτο Συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 15 του Γενάρη 2000, στις 9.30, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10).

Σχετική ανακοίνωση υπογράφεται από τους Ν. Τερζόγλου,πρόεδρο και Γ. Αντωνάκο, γενικό γραμματέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ