ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο ζενίθ η ανεργία!

«Θερίζει» η ανεργία  στους νομούς της Θεσσαλίας, όπου εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες συγκροτούν «στρατιές» ανέργων  

Σε μάστιγα που χτυπά ανελέητα χιλιάδες ανθρώπους έχει εξελιχθεί η ανεργία στη Θεσσαλία, καθώς τα ποσοστά της αυξάνονται συνεχώς, με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς. Η αιτία βρίσκεται στη βαθιά ταξική αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγική συρρίκνωση της περιοχής, αλλά και στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους, οι οποίοι προστίθενται στις στρατιές των ανέργων.

Στη Λάρισα ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 5.620 άτομα, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στους 19.020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Την ίδια ώρα για μια ακόμα φορά οι άνεργοι του νομού εισέπραξαν άρνηση μετά κοροϊδίας από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ ακόμα και για το αίτημά τους για καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας, ώστε να αντιμετωπίσουν τις άμεσες και στοιχειώδεις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην Αθήνα, αρνήθηκε την καταβολή της οικονομικής βοήθειας, με το πρόσχημα ότι «δεν αντέχει ο προϋπολογισμός του Οργανισμού», προτείνοντας μάλιστα την εφαρμογή κι άλλων προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης.

Στην πολύπαθη Μαγνησία, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 25%. Στην περιοχή του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, η καταγεγραμμένη ανεργία φτάνει το 22%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ το πρώτο εξάμηνο του 1999 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 7.089 και το δεύτερο εξάμηνο 7.949. Η αλματώδης αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στην περιοχή, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τον εμπαιγμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι με τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που επινόησε η κυβέρνηση για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας και με πραγματικό στόχο την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση της εργοδοσίας.

Στα Τρίκαλα ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και τραγικά είναι τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στο νομό αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 100%. Συγκεκριμένα οι άνεργοι που είχαν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΑΕΔ στα Τρίκαλα μέχρι στις 31 - 12 - 98 ανέρχονταν στους 5.855, ενώ μέχρι και τις 31 - 12 - 99 ο αριθμός τους έφτασε στους 10.628.

«Ακόμα και αυτό το αυξημένο ποσοστό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι άνεργοι είναι περισσότεροι» δηλώνει στο «Ρ» ο Δ. Αρμάγος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων. Αναφερόμενος στα αίτια της αύξησης του ποσοστού της ανεργίας τονίζει ότι «αυτά βρίσκονται στο χτύπημα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και στο γεγονός ότι με ευθύνη των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων δεν υπάρχει παραγωγική ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση». «Ολες οι ανακοινώσεις - συνεχίζει - και τα μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της ανεργίας είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, καθώς δεν μπορεί να έχει κανείς αυταπάτες ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας στα πλαίσια του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος. Οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται αποσκοπούν στο να κρατηθούν όμηροι οι άνεργοι και να προικοδοτηθεί η εργοδοσία». Και καταλήγοντας επισημαίνει: «Δεν μπορεί σήμερα ο κάθε άνεργος και ο κάθε εργαζόμενος που ζουν μ' αυτή την ανασφάλεια να βλέπουν την αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη λογική της ατομικής λύσης. Η προοπτική βρίσκεται στη συλλογική ενωμένη δράση όλων των εργαζομένων και των ανέργων στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην εργασία, αλλά και στην υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων».

Ανάλογο είναι το πρόβλημα της ανεργίας και στην Καρδίτσα, όπου η «βαριά βιομηχανία» του νομού, που είναι η γεωργία, συνεχώς φθίνει λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και χιλιάδες αγρότες ξεκληρίζονται από τα χωράφια τους και οδηγούνται στην ανεργία και πολλοί «παίρνουν των ομματιών τους» για την ξενιτιά να βρουν δουλιά. Μεγάλο χτύπημα για την Καρδίτσα αποτελεί και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ενωση Συνεταιρισμών - χρεοκοπεί λόγω της αντισυνεταιριστικής πολιτικής της κυβέρνησης και με ευθύνη των διοικήσεών της που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ - στην οποία μειώθηκε πολύ ο αριθμός των εργαζομένων της με απολύσεις και άλλα αντεργατικά μέτρα.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αρνείται έκτακτη ενίσχυση η κυβέρνηση

«Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε μία συνεχή λογική έκτακτων ενισχύσεων», είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Κανταρτζή

Στις 19.000 ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου χρόνου οι άνεργοι στο νομό Λάρισας και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφισή τους.

Το σοβαρό αυτό θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, ζητώντας να δοθεί και φέτος βοήθημα 200.000 δρχ. σε όλους τους άνεργους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με εισόδημα κάτω των 4 εκατομμυρίων δρχ., που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα από συλλογικές συμβάσεις και δεν έχουν περισσότερα από 125 ένσημα το 1999.

Ο υφυπουργός εργασίας Χ. Πρωτόπαπας, αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της ανεργίας στη Λάρισα είναι πολύ σημαντικό, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί «να εμπλακεί σε μία συνεχή λογική έκτακτων ενισχύσεων και επιδομάτων». Αντί γι' αυτό, κατά τον υφυπουργό, στη Λάρισα γίνεται «μία πρωτοποριακή παρέμβαση» καθώς οι άνεργοι θα ενταχθούν αρχικά σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια θα προβλεφτεί ειδικά αυξημένη επιδότηση απασχόλησης για να ενταχθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας.

Ο Α. Κανταρτζής στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα ζητήματα της μακροχρόνιας ανεργίας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πάντα με τις έκτακτες ενισχύσεις, γι' αυτό και χρειάζεται η επιδότηση των ανέργων όσο διαρκεί η ανεργία με το 80% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι τέτοιο και γι' αυτό εμφανίζεται το φαινόμενο να ζητούν οι άνεργοι διάφορων περιοχών έκτακτη ενίσχυση.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι αντί για μέτρα υπέρ των ανέργων προωθούνται μέτρα επιδότησης των επιχειρηματιών και στην ουσία πρόκειται για μεταφορά στα αφεντικά κονδυλίων του ΟΑΕΔ που ανήκουν στους εργαζόμενους.

ΙΚΑΡΙΑ
Εκμετάλλευση χωρίς όρια!

Την προστασία  των εργαζομένων στον τουρισμό - επισιτισμό ζητούν  βουλευτές του ΚΚΕ 

Στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στις τουριστικές - επισιτιστικές επιχειρήσεις στην Ικαρία αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Σταύρος Σκοπελίτης προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Οπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, η αυθαιρεσία που επικρατεί στις τουριστικές - επισιτιστικές επιχειρήσεις στην Ικαρία ξεπέρασε κάθε όριο στην κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η κατάσταση αυτή, όπως τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές, έχει δημιουργηθεί αφού: «Με την ανοχή και ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται η ανυπαρξία ελέγχου για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στον κλάδο. Δεν εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν αποδίδονται τα ένσημα που αναλογούν στις μέρες εργασίας. Δε δίνονται αποδεικτικά μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να υπάρχει πρόβλημα με τις οφειλές των εργοδοτών».

Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, λόγω ολιγάριθμου προσωπικού. «Απασχολούν αλλοδαπούς που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων. Τέλος, ούτε σε επίπεδο νομού δεν υπάρχει ελεγκτής για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων των εργαζομένων», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: «Πώς σκοπεύει να προστατέψει τους εργαζόμενους από τις άνομες ορέξεις των εργοδοτών; Προτίθεται να στήσει γραφείο - παράρτημα στην Ικαρία για τον έλεγχο και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στην Ικαρία και γενικότερα στο Νομό Σάμου;».

«Ι. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΕ»
Απεργούν οι εργαζόμενοι

Τρεις 48ωρες απεργίες κήρυξε το Συνδικάτο του κλάδου για την ανάκληση δύο απολύσεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τρεις συνεχόμενες 48ωρες απεργίες των οδηγών - πωλητών της επιχείρησης «Ι. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΕ» της Θεσσαλονίκης, που κήρυξε το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, με αίτημα την επαναπρόσληψη δύο αναίτια απολυθέντων, μελών του Συνδικάτου.

Οι απεργίες ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα λήξουν την προσεχή Δευτέρα 17 του Γενάρη. Η ομόφωνη απόφαση για την απεργία πάρθηκε σε συνέλευση των εργαζόμενων στο χώρο της επιχείρησης το μεσημέρι της Τρίτης 11 του Γενάρη. Η συγκέντρωση κατήγγειλε τις μεθόδους τρομοκρατίας των εργαζομένων που εφαρμόζει η επιχείρηση και τη θρασύτητα του κ. Λυμπερόπουλου, που ενώ στις 30/12/99 βεβαίωνε εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των απεργών και του ΕΚΘ που τον επισκέφθηκαν, ότι δεν τρομοκρατεί και δεν απειλεί με απολύσεις όσους συνδικαλίζονται, την επομένη προχώρησε στην απόλυση των Μεταξά Ανέστη και Αηδονίδη Μιλτιάδη.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου, Μ. Μπαγτζής, οι δύο οδηγοί εργάζονταν για χρόνια στην επιχείρηση χωρίς να υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα με την εργασία τους. Στις 15 του Δεκέμβρη έγιναν μέλη του Συνδικάτου και στις 31 του Δεκέμβρη απολύθηκαν! Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Επιθεώρηση Εργασίας, στις 3 του Γενάρη, συστήθηκε στον κ. Λυμπερόπουλο να επαναπροσλάβει τους 2 απολυμένους γιατί παραβιάζει το νόμο 1264/82. Εκείνος όμως αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ασκεί το διευθυντικό του δικαίωμα».

Το Συνδικάτο δηλώνει ότι αν δεν επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνδικαλιστές, οι απεργίες θα συνεχιστούν και ο αγώνας για τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στον κλάδο, θα ενταθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ