ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΑΪΣ - ΜΠΑΡΟΣΟ
Διαφωνίες αλλά «ενότητα σε ευρύτερους στόχους»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η πιθανότητα άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας είναι, αυτή την περίοδο, μεταξύ των μειζόνων θεμάτων αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Μολονότι χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προσπάθησαν, μετά τη συνάντησή τους, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω ζητήματα (ούτε λίγο - ούτε πολύ...) «ελάσσονος σημασίας» εν σχέσει με τους «συνολικούς στόχους» της συμμαχίας...

Η Ράις σημείωσε πολλές φορές τις προσχηματικές ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την ανατροπή «της ευαίσθητης» στρατιωτικής ισορροπίας» δυνάμεων στην Ασία, που θα επιφέρει τυχόν μελλοντική άρση του (ισχύοντος απ' το 1989) εμπάργκο όπλων της ΕΕ έναντι της Κίνας. Επικαλέστηκε - εννοείται...- τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην Κίνα τα οποία, όπως είπε, η ΕΕ θα πρέπει να «τα συνυπολογίζει και να τα ζυγίσει» προτού λάβει τη σχετική απόφαση...

Σε αρκετές περιπτώσεις ανέφερε «τα πολλά παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν πρόκειται για σημαντικά ζητήματα, έχουμε ενότητα σκοπού και ενότητα μηνύματος».

Ο Μπαρόσο διαβεβαίωσε πως η ΕΕ «θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον» και «δε θα βιαστεί να λάβει αποφάσεις», ομολογώντας πως κατά τη συνάντησή τους «δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε όλα... μολονότι τώρα υπάρχει η αντίληψη για συνεργασία»... Οπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «σήμερα τα διεθνή ζητήματα παραείναι πολύπλοκα, για να τα λύσει μόνον ένας»...

Μεταξύ των ζητημάτων διαφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ είναι και αυτά που αφορούν και τις κρατικές επιδοτήσεις και άλλες βοήθειες των αντίπαλων αεροναυπηγικών βιομηχανιών «Μπόινγκ» και «Αιρμπάς». Ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Πίτερ Μάντελσον, επί παραδείγματι, μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον σε μία προσπάθεια να βρεθεί «συμβιβαστική λύση», ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους στις 22 του μήνα στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες...

Αργότερα χτες βράδυ, η Ράις αναμενόταν να μεταβεί στο Λουξεμβούργο (προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ) για επαφές και με άλλους αξιωματούχους της ΕΕ.

Πληθαίνουν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη...

Τουλάχιστον 90 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στην Τουρκία καταγράφει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του οργανισμού «Αμυντικό Συμβούλιο Εθνικών Πόρων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στη «Γηραιά Ηπειρο» όχι μόνον διατηρούνται αλλά και πληθαίνουν, καθώς από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ως σήμερα, αυξήθηκαν κατά δυο με τρεις φορές... Η τελευταία έκθεση του «Αμυντικού Συμβουλίου Εθνικών Πόρων» («National Resources Defence Council»), που δημοσιοποιήθηκε χτες, ώρες πριν τις σημερινές συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Γαλλία, είναι διαφωτιστική:

-- Τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη δεν είναι διόλου «σουβενίρ» της λεγόμενης ψυχροπολεμικής περιόδου. Είναι αποθηκευμένα σε οκτώ αμερικανικές βάσεις έξι χωρών: Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία και Ολλανδία.

-- Τα περισσότερα πυρηνικά (πάνω από 150 βόμβες) βρίσκονται σε τρεις πυρηνικές βάσεις της Γερμανίας (εκ των οποίων οι δύο είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα).

-- Από τουλάχιστον 90 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες διαθέτουν Τουρκία και Ιταλία!

-- Ολα τα όπλα εντάσσονται στο λεγόμενο «βαρύ πυροβολικό» και είναι φυλαγμένα σε αποθήκες με ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Στην έκθεση του οργανισμού σχολιάζονται μεταξύ άλλων:

-- Ως «αόριστες και απαρχαιωμένες οι πολιτικές και στρατιωτικές δικαιολογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη».

-- Τα πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε ΗΠΑ και Βρετανία υποσκελίζουν το «μοναδικό» ρόλο που είχαν κάποτε τα όπλα στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά φαίνεται πως ακόμη και τώρα οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να τα σταματήσουν.

-- Η ανάπτυξη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη παρεμποδίζει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, κάνοντας παράλληλα τις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ κατά αναπτυσσόμενων χωρών, που επιχειρούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, να στερούνται ουσίας...

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Νέα αναβολή λόγω ασθένειας;

ΧΑΓΗ.--

Σήμερα αποφασίζουν οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία εάν θα δώσουν ως τη Δευτέρα (νέα) αναβολή στη «δίκη» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που ταλαιπωρείται αυτό το διάστημα από υψηλό πυρετό λόγω ίωσης.

Ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ζήτησε χτες απ' το δικαστήριο να μην αρχίσει την εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς (πρώην επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ) επειδή δεν αισθανόταν καλά. «Προτείνω να αρχίσω την εξέταση του μάρτυρα Βλάντισαλβ Γιοβάνοβιτς τη Δευτέρα ώστε να έχω τη δυνατότητα ανάρρωσης» είπε στους δικαστές ο Μιλόσεβιτς. Ο Πάτρικ Ρόμπινσον, προεδρεύων δικαστής, ανακοίνωσε πως η απάντηση θα δοθεί «μετά την εξέτασή του από γιατρούς του ΔΠΔ».

Ο Μπουλάτοβιτς κρατά ντοκουμέντα...

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, ο πρώην πρόεδρος της έτερης δημοκρατίας της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Μόμο Μπουλάτοβιτς, ανακοίνωνε πως έχει συγκεντρώσει «πάνω από 10.000 σελίδες ντοκουμέντων που καταστρέφουν αδιαμφισβήτητα σχεδόν σημείο προς σημείο το κατηγορητήριο του Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Μιλόσεβιτς».

Σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού ραδιοσταθμού «Β92» που μετέδωσε την είδηση, κάποια από τα ντοκουμέντα προήλθαν από την ενάγουσα εισαγγελική αρχή του ΔΠΔ, σημαντικός αριθμός ντοκουμέντων προέρχεται από το προσωπικό του αρχείο ενώ ούτε ένα δεν κατέστη δυνατόν να προέλθει από τις σημερινές αρχές του Μαυροβουνίου...

ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα

Στο μοιραίο ανθρακωρυχείο

Associated Press

Στο μοιραίο ανθρακωρυχείο
ΜΟΣΧΑ.- Τουλάχιστον δεκαεφτά ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν χθες νεκροί, ενώ άλλοι εννέα αγνοούνταν μετά από δυστύχημα σε ορυχείο της Σιβηρίας, όπου σημειώθηκε έκρηξη και διαρροή μεθανίου, ανέφεραν χθες επίσημες κρατικές πηγές. Κατά το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, την ώρα της έκρηξης στο ορυχείο της περιοχής Σιμένοβο βρίσκονταν στο υπέδαφος 30 εργαζόμενοι - 4 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

  • Καταψηφίσθηκε χθες η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει το ΚΚΡΟ στη ρωσική Δούμα, γεγονός που «ανακούφισε» την κυβέρνηση Φράντκοφ και τον Πρόεδρο Πούτιν. (Για να περάσει η πρόταση απαιτούνταν 226 ψήφοι. 112 ψήφισαν υπέρ, 20 εναντίον και 4 απείχαν - η συμπολίτευση δεν ψήφισε). Ωστόσο, τα άδεια έδρανα έστειλαν ένα όχι και πολύ «ευχάριστο» μήνυμα στο Κρεμλίνο.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μυστικές επιχειρήσεις αλά Κολομβία;

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η κυβέρνηση του Προέδρου Χάμιντ Καρζάι διέψευσε εκ νέου χθες τις αναφορές περί «αεροψεκασμών» από αεροσκάφη «χωρίς διακριτικά» των καλλιεργειών παπαρούνας στην επαρχία Χελμάντ, επιχειρώντας να «αποτρέψει» το ξέσπασμα μιας «κρίσης» στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Οι ισχυρισμοί περί ψεκασμών, δήλωσε ο κυβερνητικός υπουργός Μοχάμεντ Νταούντ, αποτελεί «προπαγάνδα» με σκοπό «να προκληθεί αναστάτωση». Η δεδηλωμένη πρόθεση του αμερικανικού Πενταγώνου να προχωρήσει σε εκστρατεία καταστροφής της καλλιέργειας της πρώτης ύλης για την παρασκευή οπίου και ηρωίνης στη χώρα - που αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτή των συγκεκριμένων αγορών ναρκωτικών του κόσμου - προσέκρουσε σε «βέτο» νωρίτερα φέτος και τα σχετικά σχέδια «ανεστάλησαν».

Σε διάψευση των πληροφοριών περί αεροψεκασμών, προχώρησε και η αμερικανική πρεσβεία.

Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι, τόσο στη Χελμάντ, όσο και στη Νανγκαρχάρ εμμένουν στις δηλώσεις τους ότι δείγματα του εδάφους και φυτών, που εξετάστηκαν εργαστηριακά αποδεικνύουν ότι υπήρξε ψεκασμός, και αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150 κάτοικοι των δύο περιοχών υποφέρουν από δερματικές ασθένειες και προβλήματα του αναπνευστικού, ενώ αρκετά ζώα ψόφησαν - εγείροντας υποψίες ότι οι ΗΠΑ προβαίνουν μυστικά στην επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ