ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πορεία αλληλεγγύης στον Ταϊλάν

Την άμεση απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Ταϊλάν στη Γερμανία, ζήτησαν χτες το απόγευμα, περίπου 1.000 άτομα που πραγματοποίησαν πορεία αλληλεγγύης στη Βουλή. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Φορέων και Οργανώσεων, προκειμένου να ασκήσει, για άλλη μία φορά, μεγαλύτερη πίεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, που ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Παράλληλα, με τη συγκέντρωση στα Προπύλαια και την πορεία στη Βουλή, έδειξε την αντίθεσή της στην προσπάθεια συρρίκνωσης και καταστρατήγησης πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, που προωθείται από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, διαβάστηκε η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής στην οποία αναφέρεται πως με αυτή τη μέθοδο, ο υπουργός Δικαιοσύνης κρατάει σε ομηρία έναν αγωνιστή του λαϊκού κινήματος. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται πως «αυτό που κύρια τον ενδιαφέρει είναι να μη δυσαρεστήσει τις γερμανικές αρχές, καθώς και η ευθυγράμμισή του με τη διεθνή αυθαιρεσία και «αντιτρομοκρατική» υστερία της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης». Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή όπου και φώναξαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του Ταϊλάν και μετά επέστρεψαν στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν.

Το πρωί, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Φορέων και Οργανώσεων, επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταϊλάν κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής από τον Απρίλη του 2004, αφού συνελήφθη γιατί βοήθησε συμπατριώτες του πρώην πολιτικούς κρατούμενους στα λευκά κελιά της Τουρκίας να μπουν στην Ελλάδα, για να ζητήσουν άσυλο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο - «ασπιρίνη»

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη». Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν υπό την πίεση των νοσηρών φαινομένων που ταλανίζουν το χώρο της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για 12 αποσπασματικά μέτρα, όταν είναι γνωστές οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη (δικαστικές αποφάσεις για απεργίες, δίκες αγροτών, μαθητών κλπ.).

Από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης προβληματισμούς προκαλεί ο νέος θεσμός του εφέτη-επόπτη ανακριτών, ενώ προς το παρόν ο Αν. Παπαληγούρας δεν έθιξε το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Αν. Παπαληγούρας προβλέπονται τα εξής:

  • Εισάγεται ο θεσμός του εφέτη-επόπτη ανακριτή για τα μεγάλα δικαστήρια, προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει τη λειτουργία του ανακριτικού έργου
  • Μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η δωροδοκία του δικαστή. Η ποινή που θα επιβάλλεται είναι από 5 μέχρι 10 χρόνια κάθειρξης, ενώ τώρα ισχύει η φυλάκιση από 1 μέχρι 5 χρόνια
  • Σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρείται και όποιος προσφέρει χρήματα σε δικαστικό λειτουργό
  • Αλλαγές επέρχονται και στην Επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιθεωρητών και ορίζονται επίκουροι επιθεωρητές
  • Επανέρχεται πάλι το «πόθεν έσχες» των δικαστών. Βέβαια, δεν πρόκειται για κανένα νέο μέτρο, αλλά τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης υπόσχεται να γίνεται «πραγματικός και εξαντλητικός έλεγχος», να ενισχυθεί η υπηρεσία ελέγχου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή
  • Ο δικαστής εις βάρος του οποίου διενεργείται προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση παύει να ασκεί τα καθήκοντά του. Οποιος δικαστής καθυστερήσει την έκδοση απόφασης πλέον των οκτώ μηνών θα ελέγχεται πειθαρχικά
  • Αποκλείεται η αντικατάσταση οποιουδήποτε δικαστή έχει κληρωθεί ως μέλος ποινικού δικαστηρίου σε συγκεκριμένη δικάσιμο από άλλο δικαστή, εκτός από εκείνους που έχουν κληρωθεί ως αναπληρωματικοί. Για το λόγο αυτό αυξάνεται ο αριθμός των αναπληρωτών δικαστών
  • Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα ψευδορκίας και ψευδούς καταμήνυσης
  • Θα επανελεγχθούν σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις για φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών λειτουργών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στην Τουρκία, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και το θέμα σχετικά με τη διαφθορά στην Εκκλησία και θα ανταλλάξουν απόψεις.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Διαμαρτυρία για το οικονομικό αδιέξοδο

«Απαιτούμε άμεση χρηματοδότηση του δήμου», ήταν το κεντρικό σύνθημα της χτεσινής συγκέντρωσης
«Απαιτούμε άμεση χρηματοδότηση του δήμου», ήταν το κεντρικό σύνθημα της χτεσινής συγκέντρωσης
Με κύριο αίτημα να αποδοθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι θεσμοθετημένοι υπέρ τους πόροι που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα και να καταβληθούν τα αναγκαία κονδύλια για την άσκηση των μεταφερόμενων κρατικών αρμοδιοτήτων, κάτοικοι, εργαζόμενοι και Δήμος Καματερού συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί, έξω από το Δημαρχείο της πόλης, στην οδό Φυλής.

Η συγκέντρωση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο δήμος και μετά από σχετική πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων που έκανε ομόφωνα δεκτή το δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου ήταν και χτες κλειστές. Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου αλλά και όσα δήλωσε χτες στη συγκέντρωση ο δήμαρχος, Ν. Στενός, τα οικονομικά του δήμου δε φτάνουν ούτε για την πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Οι τελευταίοι ήδη βιώνουν τις συνέπειες της κατάστασης αυτής, καθώς 119 άτομα που απασχολούνται στις εταιρίες του δήμου, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και περίπου τρεις μήνες.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συγκληθεί σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, ώστε να προσδιορίσει τους τρόπους διεκδίκησης χρημάτων από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Γ. Παπαναή, «μόνο διεκδικητικά μπορούμε να έχουμε λύσεις στα προβλήματα».

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας

Κύκλωμα μαστροπείας, «εγκέφαλος» του οποίου ήταν αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Ο αξιωματικός υπηρετούσε στο ΓΕΑ. Εδώ κι ένα χρόνο, με αγγελίες στο Διαδίκτυο, ζητούσε νεαρές κοπέλες για φωτογραφίσεις. Τις πλήρωνε με 160 ευρώ και στη συνέχεια τις φωτογράφιζε σε ημίγυμνες στάσεις. Μετά τις εκβίαζε ότι θα τις παραδώσει σε συγγενείς τους ή θα τις βάλει στο Διαδίκτυο. Δεκάδες νεαρές ενέδωσαν στους εκβιασμούς του και εκδίδονταν για 100 ευρώ. Στο γραφείο του βρέθηκε μονάδα αναπαραγωγής δίσκου (CD ROM), το περιεχόμενο του οποίου ερευνάται από τους αστυνομικούς.

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας

Ενα ακόμα κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε χτες, σε 13χρονο μαθητή από την Κεφαλλονιά. Ο μαθητής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά. Το σχολείο στο οποίο φοιτά έκλεισε χτες για ψυχολογικούς λόγους.

Πρόκειται για το πέμπτο κρούσμα που έχει διαγνωστεί σε διάστημα μιας βδομάδας. Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», νοσηλεύονται απ' το βράδυ της Τρίτης ένα βρέφος οκτώ μηνών και ένα παιδί τεσσάρων ετών. Ενας ακόμη 17χρονος, νοσηλεύεται στο Παίδων Πεντέλης, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», παραμένει απ' το περασμένο Σάββατο η 15χρονη μαθήτρια από τη Μυτιλήνη. Ωστόσο, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει έξαρση της μηνιγγίτιδας, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα.

Η μηνιγγίτιδα είναι λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που οφείλεται σε τρία είδη βακτηρίων. Τα συμπτώματα της είναι πονόλαιμος στην αρχή, υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και εμετός, με κακή διάθεση, ατονία και δυσκαμψία του αυχένα. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και για εξανθήματα, που μοιάζουν με σημάδι από κάψιμο τσιγάρου. Στις περιπτώσεις αυτές το παιδί πρέπει να οδηγείται στο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ