ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Οι ταξικές δυνάμεις απαντούν στο διάλογο - απάτη

Συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Τη στιγμή που όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται το τελευταίο διάστημα ότι ο λεγόμενος εθνικός διάλογος για την Παιδεία είναι μια απάτη, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας ετοιμάζεται να ξανασυνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη 16/2. Από την άλλη και οι ταξικές δυνάμεις των εκπαιδευτικών ετοιμάζουν την αγωνιστική απάντησή τους. Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, την ίδια μέρα που οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών θα διαπραγματεύονται το πώς θα υλοποιηθεί η παράδοση του εκπαιδευτικού συστήματος στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει «πρόκληση» τη στάση των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, τονίζοντας: «Την ίδια ώρα που οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ θα συνδιαμορφώνουν την ατζέντα του διαλόγου- απάτη μαζί με την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ, το ΣΕΒ και τους λοιπούς εταίρους τους, αποφάσισε η ΟΛΜΕ 3ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση στήριξης των επιλογών τους στο ΥΠΕΠΘ». Και εξηγεί ότι: «Δεν έχουν πρόβλημα διχασμένης προσωπικότητας. Επιχειρούν απλά να μετατρέψουν σε συνενόχους όλους τους εκπαιδευτικούς, να τους βάλουν να διαδηλώνουν υπέρ του "διαλόγου" και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας καλεί τους εκπαιδευτικούς «να συμμετάχουν μαζικά στη συγκέντρωση στα Προπύλαια:

  • Καταγγέλλοντας το διάλογο- απάτη
  • Απαιτώντας την αποχώρηση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και κοινωνικών φορέων που δίνουν άλλοθι στην υλοποίηση των αντιδραστικών-αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ
  • Να εκφράσουν απειθαρχία και ανυπακοή στις αποφάσεις κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου συνεχίζοντας τον αγώνα με βάση το ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ».
Αγωνιστικές αποφάσεις συλλόγων

Με συνέπεια στις αγωνιστικές αποφάσεις που είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» απευθύνει στους δασκάλους κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 16/2 και έχει εξαγγείλει για την ίδια μέρα τρίωρη στάση εργασίας (3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και 3 πρώτες του απογευματινού). Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες αγωνιστικές αποφάσεις συλλόγων και ΕΛΜΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ
Αγώνας κατά των συγχωνεύσεων

Πρόταση ουσιαστικής λύσης από τη Δ' ΕΛΜΕ

Αποχή από τα μαθήματά τους πραγματοποίησαν καθηγητές και μαθητές του 28ου Λυκείου Ανω Τούμπας και του 2ου Γυμνασίου Ανω Τούμπας χτες το πρωί, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων και τη συμφωνία καθηγητών και μαθητών, απαιτώντας να μη συγχωνευτούν τα δυο ενιαία Λύκεια (28ο και 29ο) Ανω Τούμπας και τα δύο Γυμνάσια (2ο και 3ο). Αμέσως μετά, πολυάριθμη αντιπροσωπεία από μαθητές των δύο σχολείων και καθηγητές παραβρέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου θα συζητιόταν εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα, όμως τελικά εξαιρέθηκε και μετατέθηκε να συζητηθεί στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο (Πέμπτη 17/2). Στο πλευρό των αγωνιζόμενων γονέων, καθηγητών και μαθητών βρίσκεται η Δ' ΕΛΜΕ, ενώ απόφαση κατά της συγχώνευσης έχει πάρει και ο Σύλλογος Καθηγητών του 3ου Γυμνασίου.

Οι σύλλογοι των δύο σχολείων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους και να εμποδίσουν τη συγχώνευση και η Δ' ΕΛΜΕ καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος. Η αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις εδράζεται στο ότι θα αυξηθούν οι μαθητές ανά τμήμα, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην απόδοση μαθητών και καθηγητών. Ακόμα, με τη συγχώνευση θα μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των καθηγητών, με αποτέλεσμα να μειωθεί και ο αριθμός των προσλήψεων από την επομένη χρονιά.

Η Δ' ΕΛΜΕ προτείνει να ανεγερθεί το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Πυλαίας στο οικόπεδο Δορυλαίου, στο οποίο, σύμφωνα με την πράξη ίδρυσής τους, μπορούν να φοιτήσουν μαθητές από την Πυλαία, από την Ανω Τούμπα και τη Χαριλάου. Ετσι, θα δοθεί η δυνατότητα να λυθεί με εκπαιδευτικούς όρους το πρόβλημα της σχολικής στέγης των περιοχών αυτών και των τεσσάρων σχολείων. Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι για το πρόβλημα τη σχολικής στέγης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη «η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την Πολιτεία, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που αντί να χτίσουν για την πρωινή λειτουργία νέα διδακτήρια σε οικόπεδα που υπάρχουν επιβάλλουν, βάζοντας τους συλλόγους των καθηγητών και των γονιών μπροστά σε διλήμματα, συστέγαση δύο σχολείων σε ένα διδακτήριο και συγχωνεύσεις σχολείων ή τσιμεντοποιούν τους αύλειους χώρους των σχολείων».

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Να ολοκληρωθεί άμεσα το νέο κτίριο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε ημιτελή κατάσταση και εγκαταλειμμένο για πέντε χρόνια βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα επί της οδού Στρατηγού Κεφάλα και Μυστρά στην Πετρούπολη, που προορίζεται να στεγάσει το 4ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο, ενώ οι μαθητές των δυο σχολείων αναγκάζονται να στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες με απαράδεκτες συνθήκες για εκπαίδευση.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη, που επισημαίνουν ότι ο χώρος αποδόθηκε από το Δασαρχείο της περιοχής και χαρακτηρίστηκε σαν χώρος για την κατασκευή των σχολείων με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όμως τον «διεκδικούν οικοπεδοφάγοι της περιοχής προσφεύγοντας στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα το σχεδόν ολοκληρωμένο κατασκευαστικά κτίριο να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο».

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ανάστατοι και προχωρούν σε κινητοποιήσεις βλέποντας την αδιαφορία των κυβερνήσεων για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος και την απόδοσή του στους μαθητές των δυο σχολείων για να συνεχιστεί η εκπαίδευσή τους σε συνθήκες που πληρούν τις προϋποθέσεις μάθησης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σχολικού κτιρίου και ζητούν αποφασιστική παρέμβαση για να μπει φραγμός στα σχέδια των οικοπεδοφάγων και να αποδοθεί το κτίριο στους μαθητές των δυο σχολείων της Πετρούπολης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεδριάζει το Σάββατο

Μετά τις δυο δυναμικές κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη και το Γενάρη, ενάντια στο διάλογο - απάτη, ενάντια στο σχολείο που συνεχίζει να εξοντώνει κι όχι να μορφώνει τους μαθητές, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας ετοιμάζει τα επόμενα αγωνιστικά του βήματα. Οι μαθητές των δεκάδων σχολείων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό δίνουν γι' αυτό το σκοπό ραντεβού το Σάββατο 12 Φλεβάρη, στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων, στις 6 το απόγευμα, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη συνέχεια του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ