ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σε τροχιά προετοιμασιών
  • Συλλαλητήρια σε Φάρσαλα, Τύρναβο, Αγιά και αλλού στις 25 Φλεβάρη και στο νομό Λάρισας
  • Οι αγρότες θα πρέπει να παράγουν μετά το 2006 προϊόντα χωρίς να στηρίζονται στις επιδοτήσεις, δηλώνει o Αλ. Κοντός

Eurokinissi

Στη «μάχη» των προετοιμασιών για την επιτυχία της νέας πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, στις 25 Φλεβάρη, μπήκαν, πλέον, τα στελέχη και τα μέλη του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Στη Θεσσαλία, ύστερα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν για συλλαλητήρια την ημέρα της κινητοποίησης σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - θα γίνουν στις κεντρικές πλατείες των πρωτευουσών των δύο νομών - ανάλογες πάρθηκαν και στη Λάρισα. Σε χτεσινή συνεδρίασή της, η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), αποφάσισε για τις 25 Φλεβάρη συλλαλητήρια σε Φάρσαλα, Αγιά, Τύρναβο και αλλού καθώς και σειρά περιοδειών και εξορμήσεων ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΟΑΣΝΛ, καταγγέλλει πως η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη απέναντι σε χιλιάδες αγρότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είτε απορρόφησης των προϊόντων τους, είτε τα πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές, όπως είναι υπεύθυνη για την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών, την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια, την τοκογλυφία της ΑΤΕ, την παντελή έλλειψη υποδομών και στήριξης του αγρότη, τους περιορισμούς και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, για τη συνολική αρνητική πορεία στον αγροτικό τομέα.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ τονίζει: «Απέναντι σ' αυτή την πορεία συγκέντρωσης και μονοπώλησης της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο κοινό αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, με στόχο την ακύρωση της στη ζωή και στην ανατροπή στην πράξη. Ο δρόμος που χάραξε το συνεπές αγροτικό κίνημα και που εκφράζει η ΠΑΣΥ για δημιουργία μεγάλων αγροτικών παραγωγικών συνεταιρισμών που ασχολούνται από την κοινή καλλιέργεια - κοινά μηχανήματα - έως τη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων είναι αυτός που συμφέρει τους αγρότες και όλο το λαό. Ζητάμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας όπως τα θέσαμε στα ψηφίσματα των τελευταίων κινητοποιήσεών μας. Οι αγώνες μας όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα γίνουν πιο μαζικοί, πιο δυνατοί και πιο οργανωμένοι, ικανοί να επιβάλλουν με τη δύναμή τους αυτά που διεκδικούμε».

Υπενθυμίζουμε ότι στο νομό Καρδίτσας θα γίνουν, επίσης, συγκεντρώσεις των απλήρωτων ντοματοπαραγωγών στις 21 Φλεβάρη στους Σοφάδες και των απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών στις 23 του μήνα στον Παλαμά.

Αποκαλυπτικός ο Κοντός

Κι ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα διεκδικώντας το δίκιο τους, ο υφυπουργός Γεωργίας Αλ. Κοντός, επισκεπτόμενος τη Λάρισα με αφορμή τα εγκαίνια της 5ης Γεωργοκτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Εκθεσης, προκλητικά, τους κάλεσε να συμβιβαστούν και να αποδεχτούν την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Αλ. Κοντός, που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, όπως, άλλωστε και πριν από λίγες μέρες ο Ευάγ. Μπασιάκος, δήλωσε ότι οι αγρότες θα πρέπει να παράγουν μετά το 2006 προϊόντα χωρίς να στηρίζονται στις επιδοτήσεις, καλώντας τους να βαδίσουν χέρι - χέρι με το υπουργείο για το ριζικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας!!! «Παραδοσιακές καλλιέργειες - είπε - όπως ο καπνός, το βαμβάκι και τα δημητριακά οδηγούνται πιθανώς σε συρρίκνωση, όπως και ο πληθυσμός των αγροτών, ειδικά αυτών προς συνταξιοδότηση».

Οι δηλώσεις του Αλ. Κοντού έγιναν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό, αντιαγροτικό πρόσωπό της, αρνούμενη να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, δίνοντας «αυξήσεις» ντροπής ίσες με 12 ευρώ ημερησίως στους συνταξιούχους αγρότες και εμμένοντας γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτικής της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Γεωργίας στη Λάρισα, δεν έλειψαν οι «θερμές» χειραψίες με κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ που πριν από λίγο καιρό υποτίθεται ότι βρισκόταν σε κόντρα και «ήταν στα μαχαίρια»...

ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Ρύθμιση χρεών προς όφελος της ΑΤΕ

Υπόμνημα διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, απέστειλαν αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ορχομενού, στην οποία διαμαρτύρονται για την περίφημη ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, όταν αρχικά έμαθαν για την επερχόμενη ρύθμιση των χρεών τους, είπαν, «δόξα τω Θεώ», όμως στη συνέχεια, όταν είδαν στην πράξη τι σημαίνει και πώς εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος, αναφώνησαν «"βοήθα Παναγιά", αφού βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από αυτή που είμαστε πριν τη ρύθμιση».

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της περιοχής Ορχομενού, στην επιστολή τους, υπογραμμίζουν: «Το ότι χρωστάμε στην ΑΤΕ δεν οφείλεται στο ότι είμαστε κακοπληρωτές αλλά στο ιδιόμορφο επάγγελμά μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η γεωργική παραγωγή εξαρτάται κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες και ότι, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς δεν υπάρχει και η ανάλογη αύξηση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων. Ετσι κατά τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον, δανειζόμαστε για τις ανάγκες των καλλιεργειών μας και στη συνέχεια αποπληρώναμε ένα μέρος μόνο του δανείου, γιατί οι απολαβές από την πώληση δεν ήταν οι αναμενόμενες. Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς αλλά η ΑΤΕ με τις υπέρογκες απαιτήσεις της. Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πληρώσει ήδη το πολλαπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, η ΑΤΕ μάς εμφανίζει να οφείλουμε ακόμα άλλα τόσα».

Στη συνέχεια της επιστολής, αφού γίνεται αναφορά στα τερτίπια της ΑΤΕ, ώστε να εξαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός αγροτών από τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να ευνοούνται από τη ρύθμιση μόλις το 20% των οφειλετών, επισημαίνουν μία ακόμη μεθόδευση της τράπεζας:

«Σε όλες τις περιπτώσεις ο υπολογισμός από την ΑΤΕ γίνεται ως εξής: Πολλαπλασιάζει το αρχικό κεφάλαιο με τον αντίστοιχο συντελεστή και στη συνέχεια αφαιρεί τις όποιες καταβολές. Μια ουσιαστική βοήθεια θα ήταν αν πρώτα αφαιρούσε τις καταβολές και στη συνέχεια πολλαπλασίαζε. Αυτό βέβαια στη λογική τού ότι ο νόμος έγινε για να βοηθήσει τους αγρότες και όχι για να ενισχύσει την εισπρακτική πολιτική των τραπεζών».

Καταλήγοντας, οι αγρότες του Ορχομενού, ζητούν:

  • Η συνολική οφειλή να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.
  • Ο προσδιορισμός της οφειλής να γίνεται αφού πρώτα αφαιρεθούν οι καταβολές.
  • Να ανασταλεί η εφαρμογή της καταστροφικής για μας ρύθμισης από την ΑΤΕ μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
Φορολογικές δηλώσεις αγροτών

Φορολογικές δηλώσεις υποχρεώνονται να υποβάλουν φέτος οι αγρότες που έχουν στην ιδιοκτησία ακόμη και ένα μικρό ακαλλιέργητο χωράφι. Αυτό προκύπτει από τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς φέτος οι κάτοχοι κάθε είδους ακίνητης περιουσίας - και οι αγρότες - υποχρεώνονται να υποβάλουν μαζί με τη φορολογική δήλωση και το ειδικό έντυπο Ε9 που αφορά στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους. Είναι φανερό ότι σε πολλές περιπτώσεις η φτωχομεσαία αγροτιά θα επιβαρυνθεί και με τα ποσά που θα αναγκαστεί να πληρώσει σε λογιστικά γραφεία για τη συμπλήρωση των δηλώσεων που απαιτεί η κυβέρνηση. Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για τους αγρότες αρχίζουν να τρέχουν από την 1η Απρίλη 2005 και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 15 Απρίλη. Στις 15 του Απρίλη λήγει η προθεσμία και για όσους αγρότες δεν έχουν ΑΦΜ.

Νέες διώξεις στη Θεσσαλονίκη

Για τη συμμετοχή τους στο αγροτικό συλλαλητήριο στις 28 Δεκέμβρη 2004 στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης διώκονται πέντε αγρότες της περιοχής. Με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών κλήθηκαν χτες οι αγρότες που αποτελούσαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στην Αστυνομία, για να δώσουν κατάθεση μετά από εντολή της εισαγγελίας.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα σε κάθε κινητοποίηση των αγροτών στον Προμαχώνα Σερρών σχηματιζόταν δικογραφία μετά εντολή της εισαγγελίας εναντίον των μελών της συντονιστικής επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ