ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
Συνένοχη η δημοτική αρχή για τις καταπατήσεις

Εγκλημα χαρακτηρίζει την αδιαφορία ή ακόμα και τη σύμπραξη του Δήμου Αθήνας στην καταπάτηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της πόλης, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων.

Ως κύριους καταπατητές αναφέρει σε ανακοίνωσή της την αμερικάνικη πρεσβεία στο χώρο πίσω από αυτή, τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο στο Πεδίον του Αρεως, αλλά και τον ίδιο το Δήμο, που έχει προχωρήσει στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στο λόφο Ελικώνος, παρά την αντίθεση των κατοίκων. Ομως «απέναντι σε αυτά σχέδια θα βρουν την αντίθεση των πολιτών, που ασφυκτιούν και διεκδικούν αυτή την ανάσα ζωής για πράσινο και ελεύθερο χώρο», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή.

Η Επιτροπή ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει την απόφασή που έχει σταλεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και η οποία αφορά στο χώρο πίσω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Με την απόφαση αυτή ο χώρος παραχωρείται στην πρεσβεία, με την οποία ενοποιείται, για οικοδόμηση, παρά το χαρακτηρισμό του από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και από τη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας ως χώρου πρασίνου.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί απαράδεκτη τη στάση του Δήμου Αθήνας, ο οποίος αρνείται να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, μέσα στο Πεδίον του Αρεως, με πρόσχημα ότι δε διαθέτει συνεργεία κατεδαφίσεως. Στον προϋπολογισμό του Δήμου του 1999 υπήρχε ήδη ο κωδικός 3112 για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με κονδύλια 10 εκατομμυρίων δρχ., τα οποία παρέμειναν αναξιοποίητα. Και η Νομαρχία από την οποία η «Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως» ζήτησε να προβεί στην κατεδάφιση, απάντησε πως ο Δήμος διαθέτει τα σχετικά κονδύλια.

Ακόμα η Συντονιστική χαρακτηρίζει ως εμπαιγμό προς τους πολίτες τη διγλωσσία του Δήμου Αθήνας στο θέμα του λόφου Ελικώνος (Αλεπότρυπα Κυψέλης - Γαλατσίου). Ο μεν αντιδήμαρχος και αρμόδιος για τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης, Αγγ. Μοσχονάς, δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την 30.12.1999 πως μετά την κατασκευή των γηπέδων (εκτάσεως περίπου δέκα στρεμμάτων, που βρίσκουν αντίθετους τους κατοίκους της περιοχής) ότι η εναπομείνασα έκταση 21 στρεμμάτων θα δεντροφυτευτεί και πως η δεντροφύτευση έχει ήδη αρχίσει, (ενώ είναι γνωστό ότι καμία δεντροφύτευση δεν έχει γίνει). Στο δε Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, του 6ου Διαμερίσματος, αναφέρεται: «να συνεχιστούν οι εργασίες στα νταμάρια Αλεπότρυπας, πολυεπίπεδο αθλητικό πάρκο με όσο το δυνατόν περισσότερες υπαίθριες εγκαταστάσεις, καθώς και με δημιουργία χώρου στάθμευσης 600 θέσεων». Αυτές οι 600 θέσεις απαιτούν περίπου 21 στρέμματα! Πού θα γίνει η δεντροφύτευση; Γι' αυτά τα πράγματα η Ομάδα Προστασίας - Σωτηρίας του λόφου Ελικώνος έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διαμερισματικό Συμβούλιο της 10ης Νοέμβρη 1999 και πήρε την απάντηση ότι έτσι η περιοχή θα «αναβαθμιστεί». Η περιοχή αυτή όμως είναι μια γειτονιά κατοικίας, ήσυχη, χωρίς μεγάλη κίνηση τροχοφόρων, θορύβους ή νέφος. Η μόνη αναβάθμιση την οποία χρειάζεται είναι πράσινο και ελεύθερους χώρους, όχι γήπεδα, όχι υπερτοπικές δραστηριότητες, όχι διαμπερή κυκλοφορία!

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Πολυκατοικία σε χώρο άθλησης

«Για μια ακόμα φορά κέρδισαν άλλη μια μάχη, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οι υπουργοί είναι πολύ "μικροί" μπροστά στα συμφέροντα των εργολάβων», καταγγέλλει ο δήμος

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν από προχθές τα 8,5 στρέμματα στα Βριλήσσια. Αλλο ένα «έγκλημα» εις βάρος των πολιτών, άλλη μια εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων...
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν από προχθές τα 8,5 στρέμματα στα Βριλήσσια. Αλλο ένα «έγκλημα» εις βάρος των πολιτών, άλλη μια εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων...
Ενας ακόμα ελεύθερος χώρος πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτή τη φορά στα Βριλήσσια , θυσιάζεται στο βωμό των συμφερόντων και της ασυδοσίας του κέρδους. Πρόκειται για τα 8,5 στρέμματα, που βρισκόταν μέχρι προχθές το «Τένις Παρκ» της περιοχής, και τα οποία σήμερα - μετά από αυθαιρεσία των υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών και της Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής, που έδωσαν άδεια στον ενδιαφερόμενο κατασκευαστή να καταστρέψει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν στο χώρο - θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Το ιστορικό της αυθαιρεσίας και της παρανομίας έχει ως εξής: Στις 10 Γενάρη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, για εξάμηνη αναστολή οποιονδήποτε εργασιών στο Οικοδομικό Τετράγωνο 61, όπου βρίσκονταν οχτώ γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πισίνα, ένα αναψυκτήριο και δέντρα. Ακριβώς την επόμενη μέρα, στις 11 Γενάρη, έρχεται η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής και χορηγεί άδεια για κατεδάφιση ισόγειου κτίσματος στο ίδιο Οικοδομικό Τετράγωνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον κατασκευαστή - εργολάβο να μπει στο συγκεκριμένο χώρο και να καταστρέψει, στις 13 του μηνός, όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις!

«Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τελικά ποιος διοικεί αυτόν τον τόπο; Υπάρχει κανείς που μπορεί ή θέλει να προστατέψει τα συμφέροντα των πολιτών και να έρθει σε σύγκρουση με τους "ολίγους", οι οποίοι πάντα βρίσκονται πάνω από τους νόμους; Μέχρι πότε θα εμπαίζεται ο λαός αυτής της χώρας, ακούγοντας από τη μια βαρύγδουπες δηλώσεις για προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη θα αντικρίζει τους εκφραστές των μεγάλων συμφερόντων να κινούνται μονίμως υπεράνω νόμων και υπουργικών αποφάσεων;». Αυτά είναι τα τρία ερωτήματα που απευθύνει ο Δήμος Βριλησσίων μετά τις προκλητικές αποφάσεις για την περιοχή.

Και η ανακοίνωση του δήμου καταλήγει: Τα παιδιά της περιοχής είναι πλέον αναγκασμένα να παίζουν στους δρόμους και στα μπαλκόνια κι αυτό εξαιτίας των διαπλεκομένων που «για μια ακόμα φορά κέρδισαν άλλη μια μάχη, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οι υπουργοί είναι πολύ "μικροί" μπροστά στα συμφέροντα των εργολάβων».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Ζητά λουκέτο για ρυπογόνα εργοστάσια

Να κλείσουν εδώ και τώρα τα δύο επικίνδυνα εργοστάσια που ρυπαίνουν την περιοχή - πρόκειται για το «Μάνος ΑΕ» που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς και το «Ολιβα ΑΕ» στην οδό Πειραιώς και Β. Παύλου - θα ζητήσει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου, στο ανοιχτό ΔΣ που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ισόγειο του δημαρχείου. Παράλληλα το ΔΣ θα καλέσει τους δημότες του αγωνιστικά να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μην υποβαθμίζεται από κανέναν και για οποιονδήποτε λόγο η ποιότητα της ζωής τους.

Συγκεκριμένα τα δύο αυτά εργοστάσια, που λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκαλούν εδώ και χρόνια μια ανυπόφορη κατάσταση στο συγκεκριμένο δήμο, από τον Οκτώβρη έως και τον Μάιο που βρίσκονται σε λειτουργία. Κι αυτό γιατί και τα δύο εργοστάσια παράγουν βαμβακέλαιο και χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη τον βαμβακόσπορο, που σε συνδυασμό με την ανυπαρξία προστατευτικών μέτρων, πνίγουν την πόλη με μια βαριά μυρωδιά, επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων. Είναι ενδεικτικό πως η έκθεση του υγειονομικού ελέγχου της Νομαρχίας για το ένα εργοστάσιο, το «Μάνος ΑΕ», διαπιστώνει την «ύπαρξη ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος της δημόσιας υγείας, που οφείλονται στην ύπαρξη χιλιάδων εντόμων από τον βαμβακόσπορο που κατακλύζουν το περιβάλλον».

Το ΔΣ Μοσχάτου αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Ταξιάρχης Παπαντώνης καταγγέλλουν πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν προβεί σε ενέργειες που δεν έχουν αποδώσει κανένα αποτέλεσμα. Εχουν απευθυνθεί προς τη Νομαρχία Αθηνών, τη Διεύθυνση ορυκτού πλούτου και βιομηχανίας του νότιου τομέα, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΠΕΡΠΑ, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, καθώς και στον «Συνήγορο του Πολίτη». Εχουν γίνει, όλο αυτό το διάστημα, διαδοχικές επισκέψεις της Δημοτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στα δύο εργοστάσια, επισκέψεις που αντιμετωπίστηκαν από τις διοικήσεις με χλευασμό, ενώ όλες οι προσφυγές, αγωγές, καταγγελίες και επιστολές διαμαρτυρίας έπεσαν στο κενό. Αξίζει, ίσως, να σημειωθεί ότι οι παραβιάσεις των δύο εταιριών δε σταματούν εδώ. Συνεχίζονται και εις βάρος των εργαζομένων σ' αυτά - όλοι αλλοδαποί εργάτες - που δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και χωρίς να τηρείται καμία απολύτως εργασιακή σύμβαση.

Ολομέλεια της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Ημέρα δημόσιου απολογισμού και κριτικής των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων της, είναι για τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η ερχόμενη Τετάρτη, 19 του Γενάρη, οπότε και συνεδριάζει, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας, στην οδό Σίνα 16, η Ολομέλειά της.

Η Συμπαράταξη καλεί τα μέλη και φίλους της να παραβρεθούν και να λάβουν μέρος με τοποθετήσεις - οι γραπτές θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες - καθώς πρόκειται να γίνει και προγραμματισμός των παραπέρα δραστηριοτήτων της παράταξης.

Εκδήλωση για τον Μ. Δεκλερή

Τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μ. Δεκλερή, ο οποίος, «ως πρόεδρος του Ε' Τμήματος, επιτέλεσε σημαντικό έργο για τη διάσωση και προστασία του ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος», τιμούν οι Δήμοι Φιλοθέης και Ψυχικού. Στην εκδήλωση, που θα γίνει το Σάββατο, 22 Γενάρη, στις 7.30 το βράδυ, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, ο Μ. Δεκλερής θα μιλήσει για την «Βιώσιμη Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ζητούν μονιμοποίηση οι έκτακτοι στους δήμους

Την τακτοποίηση όλων των εκτάκτων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητά η Επιτροπή Πολιτικής Προσωπικού στους δήμους - αποτελείται από τους Συλλόγους Υπαλλήλων των Δήμων Καλλιθέας, Ταύρου, Ν. Ιωνίας, Ανω Λιοσίων, Βύρωνα, Πετρούπολης, Καματερού, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Ρέντη και Μεταμόρφωσης και από τις Επιτροπές Εκτάκτων.

Το ζήτημα θα θέσει η Επιτροπή σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, 17 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (Καρόλου 24), με αφορμή και την πρόταση νόμου του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης για τους έκτακτους στους δήμους και γενικότερα στο δημόσιο. Στο σημείο αυτό και με σχετικό δελτίο Τύπου, η Επιτροπή Πολιτικής Προσωπικού στους δήμους καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής «να βάλουν τέλος στην ομηρία και την άγρια εκμετάλλευση των εκτάκτων». «Είμαστε αποφασισμένοι - δηλώνει η Επιτροπή - να αγωνιστούμε για να καταργηθεί η ομηρία και η άγρια εκμετάλλευση των εκτάκτων εργαζομένων. Για την τακτοποίηση όλου του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για ενιαία σχέση εργασίας στους δήμους και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα από τους Οργανισμούς των δήμων».

Με τα παραπάνω αιτήματα, η Επιτροπή διοργανώνει την Τρίτη, 18 Γενάρη, στις 5.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ