ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεταίρους για νέους πολέμους ψάχνει ο Μπους

Εντονες διαβουλεύσεις και παζάρια για νέα μοιρασιά των αγορών και νέους ρόλους στο πλαίσιο της νέας τάξης, στις επαφές ΗΠΑ και ΕΕ στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Συνεταίρους για τους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζει αναζητά ο Τζορτζ Μπους στην ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκίνησε προχτές από τις Βρυξέλλες.

Είναι όμως αβέβαιο αν θα τους εξασφαλίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, γιατί οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η διαμάχη ΗΠΑ - ΕΕ για το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη φαίνεται να υπερισχύουν των μεγαλόστομων διακηρύξεων και των θερμών χειραψιών που αναμένεται να κυριαρχήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες στη διπλή ευρωατλαντική σύνοδο κορυφής (σύνοδος ΝΑΤΟ και σύνοδος ΕΕ - ΗΠΑ).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δείχνει να χρειάζεται τους Ευρωπαίους συμμάχους, είτε για προχωρήσει σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (π.χ. στο Ιράν, στη Μέση Ανατολή, Β. Κορέα) είτε για να βοηθήσουν στη στρατιωτική κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα κλίμα επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη και γεφύρωσης του διατλαντικού χάσματος που είχε φανεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η αμερικανική πλευρά ζητά περισσότερη βοήθεια, κυρίως στρατό και χρήμα, για το Ιράκ, ειδικά από τις κυβερνήσεις εκείνες που ήταν αντίθετες και μέχρι τώρα δεν έχουν «συνδράμει» όσο θα ήθελαν οι ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα όμως, δεν είναι σαφές αν η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να δώσει ορισμένα ανταλλάγματα και μερίδια από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων για το μοίρασμα των αγορών, ώστε να εξασφαλίσει την πολιτική συναίνεση και την υλική συνδρομή των «Ευρωπαίων συμμάχων». Η φραστική επίθεση φιλίας και οι όρκοι πίστης σε κοινές αξίες και αρχές δεν αρκούν στους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ηδη έχουν νομιμοποιήσει την κατοχή στο Ιράκ αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών και ανοίγοντας μάλιστα και μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία στη Βαγδάτη, ενίσχυσαν τη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να συμπλέουν και στο Μεσανατολικό.

Οι Ευρωπαίοι, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις κυρίως του Γερμανού καγκελάριου Γκ. Σρέντερ που ανέλαβε να εκφράσει συνολικά τις απαιτήσεις τους, θέλουν να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων για τους νέους πολέμους και να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της επιδεικτικής περιφρόνησής τους από την Ουάσιγκτον, όπως έγινε στο Ιράκ. Αυτό επιχειρούν να το πετύχουν μέσω του ΝΑΤΟ, το οποίο θέλουν να μετατρέψουν σε ένα χώρο που θα λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις για όλα τα θέματα, υποχρεώνοντας τους Αμερικανούς να «τους παίρνουν μαζί τους» και να αναγνωρίζουν «ζωτικά συμφέροντά» της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας τάξης. Φυσικά και δεν αμφισβητούν την αμερικανική ηγεμονία, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, αλλά θέλουν μεγαλύτερο ρόλο στο πλαίσιο της νέας τάξης.

Αυτό ακριβώς περιμένουν να «διαγνώσουν» πίσω από τις ομιλίες του Τζ. Μπους οι αρχηγοί των κυβερνήσεων, αν δηλαδή ο Αμερικανός Πρόεδρος στη δεύτερη θητεία του θα τους δίνει περισσότερο σημασία και καλύτερο ρόλο.

Μέχρι στιγμής ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει έτοιμος «να ακούσει» τα αιτήματα των «Ευρωπαίων συμμάχων», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τα υιοθετήσει.

Πάντως και στις δύο συνόδους κορυφής που θα γίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα: Ιράκ, Ιράν, Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Βαλκάνια (Κόσσοβο). Ο Τζ. Μπους θα έχει το πρωί συνάντηση με τον πιστό σύμμαχό του, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην έδρα του ΝΑΤΟ όπου θα γίνει συζήτηση για τα παραπάνω θέματα. Μετά το ΝΑΤΟ θα συναντήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Στους πρόθυμους η ελληνική κυβέρνηση

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ενταχθεί σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια διεκδίκησης ενός καλύτερου ρόλου στην περιοχή. Ηδη έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και έχει προσφέρει χρήμα (300.000 ευρώ) για την εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών στο Ιράκ. Ταυτόχρονα επιχειρεί αναβάθμιση του ρόλου στα Βαλκάνια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για το τελικό καθεστώς στο Κόσσοβο, με τις προτάσεις της να κινούνται μάλλον προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ΗΠΑ και ΕΕ δείχνουν να αγνοούν τις ελληνικές πρωτοβουλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 90λεπτη συζήτηση που θα έχει σήμερα ο Τζ. Μπους με τους ηγέτες της ΕΕ στην έδρα της Κομισιόν η σχετική εισήγηση για τα Βαλκάνια έχει ανατεθεί στην Αυστρία, αν και πληροφορίες από την κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες επέμεναν ότι θα κάνει παρέμβαση για το θέμα και ο Κ. Καραμανλής.

Υπό αμερικανική κατοχή η «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα»

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Με εμπόλεμη ζώνη μοιάζουν από την Κυριακή το απόγευμα οι Βρυξέλλες, λόγω της επίσκεψης Μπους, ο οποίος βρίσκεται στην «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», για να πάρει μέρος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Διαδηλώσεις, κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου και της πολιτικής τρομοκρατίας που εκφράζει, οδοφράγματα με συρματοπλέγματα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τεράστιος αριθμός αστυνομικών, που κατακλύζουν την πόλη, για την προστασία του πλανητάρχη, συνθέτουν την εικόνα των Βρυξελλών.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, παρά την τρομοκρατία και τους πάνοπλους αστυνομικούς, που βρίσκονται παντού, ξεκίνησαν από την Κυριακή το απόγευμα, στην πλατεία της Μπουρς, με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή του κόσμου. Χτες 3.500 διαδηλωτές, με συμμετοχή 85 συνολικά οργανώσεων, πολιτικές νεολαίες, όλων των τάσεων, κοινωνικοί φορείς, φοιτητές, εργαζόμενοι, μετανάστες, μεταξύ των οποίων και η ΚΟΒ Βελγίου του ΚΚΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου και παρέμειναν για πάνω από τρεις ώρες φωνάζοντας συνθήματα και εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και την καταδυνάστευση των λαών του κόσμου. Υπό τα άγρυπνα βλέμματα υπερβολικού αριθμού αστυνομικών, που μπορεί να ξεπερνούσαν και τους διαδηλωτές και συρματοπλέγματα να τους περιορίζουν σε εξαιρετικά μικρό χώρο, οι διαδηλωτές δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε βήμα, για να πλησιάσουν την αμερικάνικη πρεσβεία και να «ενοχλήσουν» τους συμμάχους της ΕΕ. Η «Ευρώπη των λαών» έδωσε τις πρώτες εξετάσεις της στη μαμά Αμερική και πέτυχε...

Σήμερα, το απόγευμα, που ο Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί με τους «25» της ΕΕ και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χ. Μ. Μπαρόσο, στην Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ, διοργανώνεται συγκέντρωση στο πάρκο της Cinquantenaire και πορεία προς την πλατεία Σούμαν, όπου και βρίσκονται τα κτίρια της ΕΕ, αλλά ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή δυνατότητα να πλησιάσουν...

«Εχθροί» και οι εργαζόμενοι στα όργανα της ΕΕ

Λόγω της επίσκεψης Μπους στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Κομισιόν, 2.500 εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα κτίρια υποχρεώθηκαν σε άδεια, μετά από απαίτηση των αμερικανικών αρχών, για την προστασία του «ηγέτη» τους. Παράλληλα, κλείνει η λεωφόρος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, από τις 7.30 το πρωί, έως και την απομάκρυνση του Αμερικανού Προέδρου, ενώ την Κυριακή, κατά την άφιξή του, έκλεισε και το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι που δε συμμετείχαν στην «υποδοχή»...

Νεκρή πόλη, θυμίζουν αυτές τις μέρες οι Βρυξέλλες. Οι μόνοι άνθρωποι που συναντάς, είναι αστυνομία, δημοσιογράφοι και συμμετέχοντες στη Σύνοδο. Σε όλους τους υπόλοιπους, απλά απαγορεύεται η κυκλοφορία...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέα εποχή(;) για τη... διατλαντική ενότητα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Επιχείρηση γεφύρωσης του διατλαντικού χάσματος για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, επεισόδιο πρώτο: «Καμία δύναμη στη Γη δεν πρόκειται ποτέ να μας χωρίσει» διαμηνύει ο Τζορτζ Ου. Μπους από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, χαιρετίζοντας αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε - και φυσικά έσπευσαν να υιοθετήσουν ως όρο και οι περισσότεροι αναλυτές - μία νέα εποχή στις διατλαντικές σχέσεις μετά το «χάσμα» που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ.

Η περιοδεία Μπους άρχισε χτες στις Βρυξέλλες με δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχε πρώτα με τον βασιλιά Αλβέρτο του Βελγίου και στη συνέχεια με τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχόφστατ. Ακολούθως, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ ενώ επόμενος σταθμός είναι η Γερμανία και η πόλη Μέινς για κατ' ιδίαν συνάντηση με έναν ακόμη «διαφωνούντα» του πολέμου του Ιράκ, τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στο διαταύτα, οι δηλώσεις Μπους όσον αφορά στη γεφύρωση του χάσματος που βρίσκεται «πέραν του Ιράκ» αφού...«η στέρεη φιλία μας είναι ουσιαστική για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο. Καμία προσωρινή αντιπαράθεση, καμία περαστική διαφωνία των κυβερνήσεών μας, καμία δύναμη στη Γη δε θα μπορέσει ποτέ να μας χωρίσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε για άλλη μία φορά κατάχρηση μιας λέξης. Αυτή τη φορά η λέξη «ελευθερία» την οποία αρέσκεται να χρησιμοποιεί, υπερκεράστηκε από τη λέξη «συμμαχία».

Φυσικά ο Μπους δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξή του σε μια «ισχυρή Ευρώπη», ενωμένη, δημοκρατική και σύμμαχο των ΗΠΑ εννοώντας φυσικά τη στήριξη του «οράματος του Μπους για την προώθηση της ειρήνης στον κόσμο»: «Η Αμερική υποστηρίζει μια ισχυρή Ευρώπη, καθώς χρειαζόμαστε έναν ισχυρό εταίρο στο επίπονο καθήκον της προώθησης της ελευθερίας στον κόσμο». Και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους του ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δώσουν περισσότερη στήριξη στη νέα ιρακινή κυβέρνηση, «τη νεότερη δημοκρατία του κόσμου», όπως την αποκάλεσε.

Εντούτοις οι πιο σημαντικές αναφορές και άξονες του «οράματος» είναι οι «επόμενοι στόχοι» που δεν είναι άλλοι από τη Συρία και το Ιράν, αλλά και οι αναφορές του για τη Μέση Ανατολή αφού έθεσε το θέμα «ειρήνευσης του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ως άμεση προτεραιότητα και στόχο» αλλά και τη Ρωσία και την Ουκρανία που για τον Μπους η «νέα ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη στη διατλαντική οικογένεια».

Ετσι με το Ιράκ που θα είναι «"φάρος" ελευθερίας και πηγή πραγματικής σταθερότητας στην περιοχή», η Συρία πρέπει να τερματίσει την «κατοχή στο Λίβανο» και το «καθεστώς της πρέπει να λάβει μεγαλύτερη δράση για να σταματήσει εκείνους που υποστηρίζουν τη βία και την υπονόμευση στο Ιράκ, και πρέπει να δώσει τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων που επιδιώκουν να καταστρέψουν την ελπίδα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος απέστειλε από τις Βρυξέλλες «ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ιράν», σημειώνοντας ότι «οφείλει να σταματήσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας και να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα». Προσέθεσε ότι ο ίδιος «συνεργάζεται στενά» με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες επιζητούν διπλωματική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο Μπους επισήμανε πως η Μόσχα οφείλει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της υπέρ της δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να βάλουν τη μεταρρύθμιση στο επίκεντρο του διαλόγου με τη Μόσχα: «Προκειμένου να σημειώσει η Ρωσία πρόοδο ως ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει η ρωσική κυβέρνηση να ανανεώσει τη δέσμευσή της στη δημοκρατία και την έννομη τάξη. Αναγνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δε θα γίνουν εν μία νυκτί. Θα υπενθυμίζουμε πάντα στη Ρωσία, ότι η συμμαχία μας υποστηρίζει την ελευθερία του Τύπου, μία ζωτική αντιπολίτευση, κοινή διακυβέρνηση και έννομη τάξη».

Η επίσκεψη Μπους στην Ευρώπη και η σύγκρουση συμφερόντων

Με την επίσκεψη του Τζορτζ Μπους αυτή τη βδομάδα στην Ευρώπη, θα καταφανεί, κατά ένα μέρος, αν ο ακήρυχτος αμείλικτος πόλεμος των οικονομικοπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων μεταξύ των ΗΠΑ και των κύριων δυνάμεων της ΕΕ - με κορυφαία τη Γερμανία - θα καταστεί δυνατό να κοπάσει προσωρινά ή θα εκδηλωθεί με οξύτερη μορφή. Οσα λέχθηκαν από τους Σρέντερ - Στρουκ στη συνδιάσκεψη του Μονάχου σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αφορούσαν κατά βάθος τις διαφορές σ' αυτού του είδους τα συμφέροντα. Η Κοντολίζα Ράις, με το πρόσφατο ταξίδι της στην Ευρώπη ως προπομπός του Αμερικανού Προέδρου, δεν κατάφερε να συγκαλύψει την ύπαρξή τους.

Μέρες αργότερα, ο Μπους από τη μια μεριά και ο Γερμανός καγκελάριος και ο υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ από την άλλη, επανέλαβαν αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στα επιμέρους συμφέροντά τους.

Ο Μπους π.χ. επανέλαβε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD ότι θεωρεί το ΝΑΤΟ (όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ) σαν «ζωτικό θεσμό», ότι χαίρεται να το υπενθυμίσει αυτό στον Σρέντερ και ότι ελπίζει από τις συζητήσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους να προκύψει «ένα κοινό μήνυμα στο Ιράν». Η Τεχεράνη οφείλει να παραιτηθεί από την ανάπτυξη προγράμματος πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Μπους.

Ο Γερμανός καγκελάριος, αντίθετα, διευκρίνισε ότι ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των διατλαντικών σχέσεων μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι όμως πρέπει «να διεξάγονται εκεί πολιτικές συζητήσεις και να παίρνονται αποφάσεις για τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, και το Ιράν», αφήνοντας να εννοηθεί «όχι μονομερώς» από τις ΗΠΑ.

Λεπτομερέστερος στον καθορισμό της επιδίωξης της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ σχετικά με το Ιράν υπήρξε ο Στρουκ που δήλωσε ότι μαζί «με τους Αγγλους και Γάλλους φίλους μας και την Ευρωπαϊκή Ενωση» διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να εξευρεθεί «λύση του ατομικού προγράμματος». Στο Ιράκ, είπε, χρειάστηκε «να λάβουμε γνώση ότι μερικοί εταίροι του ΝΑΤΟ είχαν αποφασίσει, ανεξάρτητα από απόφαση του ΝΑΤΟ, να διεξάγουν πόλεμο». Η ανησυχία του καγκελάριου, πρόσθεσε ο Στρουκ, είναι ότι «αυτό μπορεί να επαναληφθεί σε νέα πεδία σύγκρουσης, όπως το Ιράν».

Ωστόσο, χρειάζεται να τονιστεί ότι οι εταίροι της ΕΕ προσπαθούν με τις διαπραγματεύσεις να αποφύγουν, για δικά τους συμφέροντα, μια πολεμική σύγκρουση, αλλά θέλουν να επιβάλουν στο Ιράν τον όρο να δώσει «αντικειμενικές και δυνάμενες να ερευνηθούν εγγυήσεις» για τήρηση της συμφωνίας μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, συμφωνία που οι ατομικές δυνάμεις Αγγλία και Γαλλία διαρκώς παραβιάζουν.

Το ειδικό συμφέρον της Γερμανίας

Η προβολή της Γερμανίας σαν υπέρμαχης αυτής της λύσης σχετίζεται με τα ειδικά συμφέροντά της στο Ιράν και την περιοχή. Μετά από μια στασιμότητα, που είχε σημειωθεί έως πριν το 2000, οι γερμανοϊρανικές οικονομικές σχέσεις από εκείνο το έτος σημειώνουν αλματώδη άνοδο: Οι γερμανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων εξάγουν στο Ιράν εκατομμύρια αυτοκίνητα, κατασκευάζονται εκεί εργοστάσια με γερμανικά κεφάλαια, γίνονται μεγάλες επενδύσεις με εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης, προγραμματίζονται άλλα έργα, και αυτό που παίζει ιδιαίτερο ρόλο είναι η επιδίωξη της γερμανικής οικονομίας να εξασφαλίσει την προμήθεια από το Ιράν φυσικού αερίου. Το Ιράν υπολογίζεται ότι στο υπέδαφός του έχει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου. Είναι, συνεπώς, ευνόητο να συγκρούονται τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων με εκείνα των ΗΠΑ και απ' αυτό να προκύπτει σε ένα μεγάλο βαθμό η διαφορετική θέση τους στο θέμα Ιράν. Το Βερολίνο βλέπει να απειλούνται τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά του από τις πολεμικές απειλές της Ουάσιγκτον.

Το ενδιαφέρον της Κίνας και της Ρωσίας

Στο Ιράν επικεντρώνονται και τα ενεργειακά συμφέροντα της Κίνας. Η αλματώδης ανάπτυξη της οικονομίας της απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενεργειακού δυναμικού και πέρα από την εγχώρια παραγωγή η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας έκλεισε τα τελευταία χρόνια συμφωνίες με λατινοαμερικανικές και αφρικανικές χώρες, όπως και με το Ιράν για εισαγωγή πολύ μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η συμφωνία Κίνας - Ιράν για την προμήθεια ιρανικού φυσικού αερίου αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χαρακτηρίστηκε από Δυτικούς αναλυτές σαν «συμφωνία του αιώνα», αφού προβλέπει για 25 χρόνια την ετήσια εξαγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων φυσικού αερίου στην Κίνα. Από ειδικούς διεθνείς κύκλους αναφέρεται ότι για παρόμοια μεγάλη συμφωνία προμήθειας ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα διεξάγονται ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, η κινεζική βιομηχανία έκλεισε συμφωνία μακρόχρονης συνεργασίας με την ιρανική βιομηχανία.

Ακριβώς το Ιράν και οι γύρω περιοχές, που έχουν ανακηρυχτεί από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ σαν «ζωτικός χώρος» είναι αδιανόητο για τον Μπους και την κυβέρνησή του να «περιέλθουν στην επιρροή» ενός «κράτους του κακού» σαν την Κίνα - ένας λόγος περισσότερο να μη συμφωνεί στη «λύση» του «ιρανικού ζητήματος» με τρόπο ειρηνικό.

Σύμφωνα με τη γνώμη του Ράινερ Ρουπ, αναλυτή της «Γιούνγκε Βελτ» (29/30 Γενάρη) οι συμφωνίες Κίνας - Ιράν επέδρασαν θετικά στις σχέσεις Τεχεράνης - Μόσχας. «Η Μόσχα», γράφει ο Ρ.Ρ. «που το προηγούμενο έτος στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος για ένα διάστημα άφηνε να διαφανεί η τάση ότι τάσσεται με το μέρος των ΗΠΑ και της ΕΕ, δε θέλει πια να ρισκάρει να αντικατασταθεί στο Ιράν από την Κίνα σαν σημαντικότερη χώρα προμήθειας (στο Ιράν) τεχνολογίας. Με αυτό το υπόβαθρο θα ήταν δυνατό ο ρωσικός γίγας αερίου Gasprom να εγκαταλείψει την έως τώρα αντίστασή του για συνεργασία με την ιρανική ενεργειακή βιομηχανία».

Ο ίδιος αναλυτής υποστηρίζει ότι το Ιράν ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τη γνωστή «Συμφωνία Συνεργασίας της Σαγκάης», στην οποία μετέχουν το Τατζικιστάν, το Καζαχστάν, η Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν και στην οποία συνεργάζονται από άποψη ασφάλειας η Κίνα και η Ρωσία... Αν και προς το παρόν δεν μπορεί να γίνεται σκέψη για συμμαχία Κίνας - Ρωσίας - Ιράν, όμως - όσον αφορά στο ρόλο των ΗΠΑ - οι αναλύσεις για την απειλή αυτών των χωρών (από τις ΗΠΑ) μοιάζουν μεταξύ τους. Η διείσδυση των ΗΠΑ... στον πλούσιο σε πετρέλαια και αέριο χώρο της Κεντρικής Ασίας παρακολουθείται τόσο από τη Ρωσία και την Κίνα όσο και από το Ιράν με βαθιά δυσπιστία.

Σ' αυτό το χώρο βρίσκεται το 75% των παγκόσμιων εφεδρειών πετρελαίου και 33% των παγκόσμιων εφεδρειών αερίου.

Αυτά ας έχουμε υπόψη, όταν διαβάζουμε τις μεγαλόστομες δηλώσεις του Μπους για «ελευθερία και προστασία από τα αχρεία κράτη και την παγκόσμια τρομοκρατία». Ουσιαστικά πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ