ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Ανάγκη συντονισμού και δράσης

H ανάγκη συμπόρευσης εργαζομένων, εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών στον αγώνα για τη διεκδίκηση μιας παιδείας προς όφελος του λαού αναδείχτηκε από τη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και συνδικαλιστών. Αντικείμενο της σύσκεψης στην οποία πήραν μέρος συνδικαλιστές από τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων, εργαζομένων ΟΤΑ, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Φαρμάκου, Ιδιωτικών Κλινικών και συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, ήταν η ανάληψη πολύμορφων πρωτοβουλιών όχι μόνο από τον κόσμο της εκπαίδευσης αλλά από όλους τους εργαζόμενους για την απόκρουση και ανατροπή στην πράξη των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ, ο Κ. Σμπόνιας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ και στην ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Και τόνισε ότι «η σύνδεση του κινήματος της παιδείας με το εργατικό κίνημα, σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε πρώτα και κύρια τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν ότι αποτελούν τμήμα του και ότι τα εργασιακά - οικονομικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που καθημερινά τους αγχώνουν και τους βασανίζουν δε θα βρουν λύση, αν ένα ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα δε ριζώσει και ενισχυθεί. Χρειάζεται να δημιουργήσουν παράλληλες μορφές συσπείρωσης και μαζικού αγώνα, σε σύνδεση με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σημαίνει ακόμα ότι πρέπει να πάρουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα της παιδείας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των διεκδικήσεων και του ενδιαφέροντός τους, γιατί μέσα από την εκπαίδευση που οικοδομείται δεν τους αφαιρούν απλά ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού, αλλά και την προοπτική τα παιδιά τους να ζήσουν σε έναν κόσμο καλύτερο, όπως τους αξίζει», τόνισε.

Το ΠΑΜΕ καλεί λοιπόν στις 28 Φλεβάρη, όσοι περισσότεροι μπορούν, να συμπορευτούν με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και τα Συντονιστικά των φοιτητών και σπουδαστών. Καλεί παράλληλα σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συντονισμό της δράσης στις 17 Μάρτη για να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και στο μεγάλο κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση προπαγανδίζει σ' όλα τα σχολεία της χώρας το αντιδραστικό «Ευρωσύνταγμα», που θωρακίζει ακόμα περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο. Το ΠΑΜΕ καλεί όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί να μην επιτρέψουν να γίνουν εκδηλώσεις, αλλά να καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Κινητοποιήσεις σε δεκάδες σχολεία

Σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά του περιβόητου «εθνικού διαλόγου» και για το δικαίωμα στη μόρφωση, βρίσκονται οι μαθητές στη Μαγνησία, όπου τελούν υπό κατάληψη 29 Γυμνάσια και Λύκεια του νομού. Οι μαθητές θέτουν ως κύρια αιτήματα την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό και διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της Παιδείας απαιτούν δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους. Δίνουν δε αγωνιστικό ραντεβού για τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη, ημέρα της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης πραγματοποιώντας συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Βόλου. Χτες, επίσης, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου διοργάνωσαν μουσική συναυλία στο χώρο του σχολείου τους, στα πλαίσια των αγωνιστικών εκδηλώσεών τους.

Σε κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων του 3ου και 6ου ΤΕΕ Λάρισας, ενώ χτες πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια των δύο σχολείων επισημαίνουν: «Τα συνεχώς οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νυχτερινά σχολεία έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Είναι γνωστό ότι οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων είναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και φοιτούν, ταυτόχρονα. Από τη μια βιώνουμε την εκμετάλλευση στη δουλιά με χαμηλούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία, μειωμένα δικαιώματα και από την άλλη αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε ένα σχολείο με πολλές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, με καθηγητές ωρομίσθιους, λιγοστές γνώσεις και πτυχία χωρίς αξία. Μια συνεχή υποβάθμιση που εκφράζεται πολύ περισσότερο και στη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών μας παραπέρα, που συνεχώς μειώνεται (τελευταία εξέλιξη με τις στρατιωτικές σχολές). Αυξάνονται έτσι τα εμπόδια στο να διεκδικούμε μια δουλιά και μια ζωή με αξιοπρέπεια, στερώντας μας την όποια προοπτική».

ΠΑΣΠίτες σε χρέη Γραμματείας

Λίγο καιρό πριν από τις φοιτητικές εκλογές και δύο στελέχη της ΠΑΣΠ πιάστηκαν στα πράσα να επιδίδονται, παράνομα, σε αδιευκρίνιστα χρέη ...Γραμματείας, μέσα στη Γραμματεία του Οικονομικού Τμήματος στην ΑΣΟΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ, την περασμένη Δευτέρα στη Γραμματεία του Οικονομικού Τμήματος, στην ΑΣΟΕΕ, πιάστηκαν από τον προϊστάμενο της Γραμματείας του Πανεπιστημίου, στις 6.00 το απόγευμα 2 στελέχη της ΠΑΣΠ (ο ένας μάλιστα ήταν φοιτητής του ΔΕΟΣ) να βρίσκονται μόνοι τους μέσα στη Γραμματεία.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί, με ανακοίνωσή της, «την παράταξη της ΠΑΣΠ και όσους της κάνουν τις πλάτες να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  • Ποιος τους έδωσε τα κλειδιά της Γραμματείας και βρίσκονταν μέσα σε ώρα που δε λειτουργεί;
  • Τι μαγείρευαν μέσα τα στελέχη της ΠΑΣΠ; Αλλαζαν βαθμολογίες; `Η, μήπως, άλλαζαν τις καταστάσεις των φοιτητών, βάζοντας τον κόσμο τους, για τη μέρα των εκλογών;».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «οι μάσκες έπεσαν» και καταγγέλλει στους φοιτητές «τα παιχνίδια που στήνονται πίσω από την πλάτη τους. Για μια ακόμη φορά, η "συμμετοχική" ΠΑΣΠ αποδεικνύει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο. Την ίδια ώρα που προωθούν και στηρίζουν με τη ΔΑΠ την πολιτική της Μπολόνια, προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να μετατρέψουν τους φοιτητές σε πιόνια, τους συλλόγους σε διαχειριστές της κρίσης στα πανεπιστήμια».

Και καταλήγει: «Οι φοιτητές δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα με το να νομιμοποιούν με την ψήφο τους στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ την τακτική τους στο φοιτητικό κίνημα. Πρέπει να αποδυναμώσουν τις παρατάξεις αυτές, να αποδυναμώσουν τη φωνή της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια. Να δώσουν ηχηρό μήνυμα στους χειροκροτητές της, ενισχύοντας την Πανσπουδαστική».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΤΣΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε στη Βουλή χτες, από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο για την «κατάργηση» του ΔΙΚΑΤΣΑ και την ενσωμάτωσή του στον Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΟΑΤΑΠ). Θυμίζουμε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η προσαρμογή της διαδικασίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών στη λογική των αποφάσεων της Μπολόνια και παρά τις τελευταίες αλλαγές που ενσωμάτωσε το υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο, ισοτιμούνται τα ελληνικά πτυχία με τα τρίχρονα υποβαθμισμένα Bachelor και ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση στο μέλλον, των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ