ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορεύοντας τους «Κύκνους»

Από την προηγούμενη παράσταση της Λυρικής
Από την προηγούμενη παράσταση της Λυρικής
Η «Λίμνη των Κύκνων», το σπουδαίο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, ανεβαίνει από το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής, την Κυριακή (7μ.μ.), στο θέατρο «Ολύμπια» της ΕΛΣ, σε χορογραφία του Ιγκόρ Ζελένσκι. Η παράσταση, που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της Λυρικής το περασμένο καλοκαίρι, παρουσιάζεται για πέντε βραδιές μέσα στο Μάρτη (1, 2, 23, 25, 27) καθώς και για άλλες επτά τον Μάη (12, 13, 18, 19, 20, 21, 22).

Η «Λίμνη των Κύκνων» σαν μουσική σύνθεση, αλλά και σαν χορόδραμα είναι το πιο δημοφιλές από τα κλασικά μπαλέτα. Η περίφημη δεύτερη πράξη του έργου χορεύεται συχνά από όλα τα συγκροτήματα του κόσμου, ενώ ο διπλός ρόλος της Οντέτ και της Οντίλ είναι το όνειρο κάθε μπαλαρίνας. Στην παράσταση της ΕΛΣ ερμηνεύεται διαδοχικά από την Αλίνα Στεργιανού και τη Νατάσα Σιούτα. Το ρόλο του Ζίνγκφριντ ερμηνεύουν διαδοχικά ο Γιάννης Ντοντσάκης και ο Γιώργος Βαρβαριώτης.

Το έργο, που συνέθεσε ο μεγάλος Ρώσος δημιουργός, μετά από παραγγελία του θεάτρου Μπολσόι, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα το 1877, και έμελλε να γίνει από τα δημοφιλέστερα του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Τσαϊκόφσκι όμως δεν πρόλαβε να δει το χορευτικό του αριστούργημα ν' ανθεί πάνω στη σκηνή, καθώς έφυγε από τη ζωή ένα χρόνο πριν από την παρουσίαση της δεύτερης πράξης της Λίμνης των Κύκνων στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγ. Πετρούπολης, το 1894. Τη χορογραφία είχε αναλάβει - υπό τη σκιά του ταλαντούχου μα δεσποτικού Μάριους Πετιπά - ο δεύτερος χορογράφος Λεβ Ιβανόφ. Το εκθαμβωτικό αποτέλεσμα - που μέχρι ενός σημείου επιβιώνει και αναβιώνει μέχρι σήμερα - υπήρξε αφορμή ν' αποφασιστεί η επαναπαρουσίαση ολόκληρου του τετράπρακτου μπαλέτου με πρωτότυπη χορογραφία και με νέες ματιές στα «νούμερα» της παρτιτούρας.

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικόφ. Σκηνικά: Τιτή Κυριακίδου. Χορεύουν διαδοχικά: Αλίνα Στεργιανού - Νατάσα Σιούτα, Γιάννης Ντοντσάκης - Γιώργος Βαρβαριώτης, Στράτος Παπανούσης - Θανάσης Σολωμός, Ιχαρ Σιάτσκο - Αντώνης Κορούτης. Συμμετέχουν επίσης οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το κορ ντε μπαλέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Εκθέσεις εντός κι εκτός...
Εργο του Γ. Μελίκη
Εργο του Γ. Μελίκη
  • Με γενικό τίτλο «Ζωγραφιές» συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη), έκθεση ζωγραφικής του Γιώργη Μελίκη. Εως τις 8/3 εκτίθενται περισσότερα από 50 έργα με θέματα που έχουν σχέση με το μεγάλο κύκλο της παραδοσιακής ζωής. Η πρώτη ενότητα (1996 - 1999) έχει τίτλο «Μήλο μου κόκκινο» και είναι αφιερωμένη «στα της ζωής»: έρωτες, καημοί, χαρές, λύπες. Η δεύτερη ενότητα (2004) τιτλοφορείται «Του γάμου», ενώ η τελευταία είναι αφιερωμένη στο θάνατο. Την έκθεση επιμελείται η Κ. Κιλεσοπούλου.
  • Εγκαινιάζεται στις 2/3 (7.30μ.μ.) στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51, πλατεία Κουμουνδούρου), έκθεση έργων του Γιάννη Μίχα με τίτλο «Ανακλάσεις». Θα διαρκέσει έως τις 31/3.
  • Την πρώτη ατομική του έκθεση παρουσιάζει ο Βασίλης Σαλπιστής στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 2/3 στην αίθουσα τέχνης Καππάτος (Αγίας Ειρήνης 6 και Αθηνάς). Περιλαμβάνει εννέα ζωγραφικούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων με ακριλικά σε λινό ή μόνο μολύβι σε χαρτί πάνω σε λινό, καθώς και ένα βίντεο. Διάρκεια έως 2/4.
  • Στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής (Μητροπόλεως 1 κι Φιλελλήνων), την προσεχή θα Δευτέρα (28, 7.30μμ) θα εγκαινιαστεί από την πρόεδρο της Βουλής, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, έκθεση παιδικής ζωγραφικής, με θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα Επτάνησα (140 χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα)».
Οκτάχρονη η «Νέμεσις»

Στις 26 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του περιοδικού «Νέμεσις», το οποίο συμπληρώνει 8 χρόνια παρουσίας. Το τεύχος περιλαμβάνει αφιέρωμα στα Ιμια, με τίτλο «Με το βάρος στην ...πλάτη», μέσα από την ιστορία δύο ανθρώπων που «ένωσαν τις ζωές τους και τις πήγαν ακριβώς απέναντι από τα ...Ιμια».

Επίσης: «Ανώτατη Εκπαίδευση, άλλου τύπου: Διαβάστε και φρίξτε για το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ...Ειρήνης, που κάποιοι ...πολυπράγμονες εγκέφαλοι κρίνουν ότι πρέπει να "στηθεί" για το ...καλό μας και της παγκόσμιας ειρήνης στη Θεσσαλονίκη. Κουβέντα με τους ...εμπνευστές της ιδέας και αποκαλύψεις για τα σχέδιά τους». Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Ο "έμπορος χαλιών" στην Ευρώπη, τα "μαγειρέματα" της γείτονος και οι προθέσεις της Ενωσης, αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στο ... ευρωπαϊκό μας "μαγαζί"». ΗΠΑ: «Βήμα το βήμα πώς φτάσαμε στη συμφωνία της Οχρίδας και τι σημαίνει αυτό για τα Βαλκάνια».

Επιπλέον, στο τεύχος περιλαμβάνονται όλες οι αποκαλύψεις του περιοδικού στα 8 χρόνια της ζωής του.

Για το ρεμπέτικο στην Κοκκινιά

«Το ρεμπέτικο της κατοχής ως πολιτικό τραγούδι» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει ο εξωραϊστικός εκπολιτιστικός σύλλογος «Αγ. Τριάδας» Νίκαιας, την Κυριακή (27/2, 7μμ), στα γραφεία του (Αχιλλέως 20 Νίκαια, τηλ 210 4972205). Στην εκδήλωση θ' αναλυθεί πώς το μικρασιατικό τραγούδι φτάνει στην Κοκκινιά και μετεξελίσσεται σε ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Πώς μπαίνει στη ζωή του Ελληνα την περίοδο της Κατοχής και πώς πολλοί ρεμπέτες γράφουν συγκαλυμμένο πολιτικό τραγούδι. Επίσης, πώς μεταμορφώνεται το ρεμπέτικο τραγούδι την περίοδο του εμφυλίου και τη μεταπολεμική περίοδο, αλλά και πώς ο Ελληνας εκφράζεται μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι στις δύσκολες στιγμές της ζωής του και της χώρας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα του Συλλόγου, με 20 ενδεικτικά τραγούδια από κάθε περίοδο που θα αναλυθεί.

ΟΓΕ
Θεατρική «εξόρμηση»

«Πολιτιστική εξόρμηση» οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την Κυριακή 27 Φλεβάρη, στις 17:45μμ, στην παράσταση «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια».

Το θεατρικό έργο του Αλεσάντρο Κασόνα ανεβαίνει στο θέατρο «ΒΕΑΚΗ» (Στουρνάρη και Πατησίων). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και να προμηθευτούν εισιτήρια (τιμή 15 ευρώ), στα κεντρικά γραφεία της ΟΓΕ (Ιπποκράτους 120, τηλ. 210-36.29.469), στους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ σε Αθήνα και Πειραιά και στο ταμείο της ΟΓΕ στην είσοδο του θεάτρου ΒΕΑΚΗ.

Ξένος «εταίρος» της Ακαδημίας Αθηνών ανακηρύχτηκε ο παγκόσμιου φήμης φιλέλληνας Σέρβος καθηγητής Σιδηρών Κατασκευών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ερευνητής και σχεδιαστής γεφυρών μεγάλων ανοιγμάτων, Νικόλα Χάτζντιν, δημιουργός μεταξύ άλλων της γέφυρας πάνω από το Δούναβη στην πόλη Νόβι Σαντ, την οποία κατέστρεψαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, όπως και της σιδηροδρομικής γέφυρας πάνω από τον ποταμό Σάβα, στο Βελιγράδι.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας, που απονέμει ο κρατικός βελγικός τηλεοπτικός σταθμός «RΤΒFΗ», κέρδισε η ταινία του Περικλή Χούρσογλου «Μάτια από νύχτα», που συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μονς, στο Βέλγιο (11-18/2). To βραβείο συνοδεύεται με 10.000 ευρώ και δίνεται ως μίσθωμα για μία τηλεοπτική μετάδοση της ταινίας από το κανάλι, μέσα στους επόμενους μήνες. Στην ταινία παίζουν οι ηθοποιοί Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Καρατζογιάννης, Εκάβη Ντούμα κ.ά.

Η Στέγη των Ελληνικών Χορωδιών, μέλος της International Federation for Choral Music (IFCM), είναι φορέας που ενώνει πάνω από 120 χορωδίες του τόπου μας. Το Σάββατο (26/2, 7 μ.μ.), διοργανώνει στο θέατρο του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης συναυλία, με τίτλο «Τα νιάτα τραγουδούν». Η εκδήλωση, που αποτελεί την τρίτη μεγάλη συναυλία της Στέγης, είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Αλλωστε, το παιδί ήταν και η μεγάλη αγάπη του αξέχαστου συνθέτη - μουσικοπαιδαγωγού και πρώτου προέδρου της Στέγης, Στέφανου Βασιλειάδη. Την ευθύνη της ερμηνείας του νεανικού προγράμματος ανέλαβαν επτά παιδικές χορωδίες - μέλη της Στέγης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ