Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορεύοντας τους «Κύκνους»

Από την προηγούμενη παράσταση της Λυρικής
Από την προηγούμενη παράσταση της Λυρικής
Η «Λίμνη των Κύκνων», το σπουδαίο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, ανεβαίνει από το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής, την Κυριακή (7μ.μ.), στο θέατρο «Ολύμπια» της ΕΛΣ, σε χορογραφία του Ιγκόρ Ζελένσκι. Η παράσταση, που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της Λυρικής το περασμένο καλοκαίρι, παρουσιάζεται για πέντε βραδιές μέσα στο Μάρτη (1, 2, 23, 25, 27) καθώς και για άλλες επτά τον Μάη (12, 13, 18, 19, 20, 21, 22).

Η «Λίμνη των Κύκνων» σαν μουσική σύνθεση, αλλά και σαν χορόδραμα είναι το πιο δημοφιλές από τα κλασικά μπαλέτα. Η περίφημη δεύτερη πράξη του έργου χορεύεται συχνά από όλα τα συγκροτήματα του κόσμου, ενώ ο διπλός ρόλος της Οντέτ και της Οντίλ είναι το όνειρο κάθε μπαλαρίνας. Στην παράσταση της ΕΛΣ ερμηνεύεται διαδοχικά από την Αλίνα Στεργιανού και τη Νατάσα Σιούτα. Το ρόλο του Ζίνγκφριντ ερμηνεύουν διαδοχικά ο Γιάννης Ντοντσάκης και ο Γιώργος Βαρβαριώτης.

Το έργο, που συνέθεσε ο μεγάλος Ρώσος δημιουργός, μετά από παραγγελία του θεάτρου Μπολσόι, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα το 1877, και έμελλε να γίνει από τα δημοφιλέστερα του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Τσαϊκόφσκι όμως δεν πρόλαβε να δει το χορευτικό του αριστούργημα ν' ανθεί πάνω στη σκηνή, καθώς έφυγε από τη ζωή ένα χρόνο πριν από την παρουσίαση της δεύτερης πράξης της Λίμνης των Κύκνων στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγ. Πετρούπολης, το 1894. Τη χορογραφία είχε αναλάβει - υπό τη σκιά του ταλαντούχου μα δεσποτικού Μάριους Πετιπά - ο δεύτερος χορογράφος Λεβ Ιβανόφ. Το εκθαμβωτικό αποτέλεσμα - που μέχρι ενός σημείου επιβιώνει και αναβιώνει μέχρι σήμερα - υπήρξε αφορμή ν' αποφασιστεί η επαναπαρουσίαση ολόκληρου του τετράπρακτου μπαλέτου με πρωτότυπη χορογραφία και με νέες ματιές στα «νούμερα» της παρτιτούρας.

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικόφ. Σκηνικά: Τιτή Κυριακίδου. Χορεύουν διαδοχικά: Αλίνα Στεργιανού - Νατάσα Σιούτα, Γιάννης Ντοντσάκης - Γιώργος Βαρβαριώτης, Στράτος Παπανούσης - Θανάσης Σολωμός, Ιχαρ Σιάτσκο - Αντώνης Κορούτης. Συμμετέχουν επίσης οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το κορ ντε μπαλέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ