Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Απαράδεκτες οι εργασιακές συνθήκες στον οπτικοακουστικό χώρο

Καταγγέλλει απολύσεις εργαζόμενων ηθοποιών στον «Αντέννα»

«Οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον οπτικοακουστικό χώρο είναι απαράδεκτες και ιδιαιτέρως επώδυνες για τους εργαζόμενους ηθοποιούς. Οι ελάχιστες αμοιβές, οι δύσκολες - και καλλιτεχνικά αδόκιμες - συνθήκες εργασίας, οι υποχρεωτικές αποκλειστικότητες και τα άκυρα συμβόλαια περιγράφουν αυτήν την πραγματικότητα».

Με αυτή τη συνοπτική «εικόνα» για τη δουλεία, κυριολεκτικά, τις χαμηλές και παγωμένες αμοιβές και το κυριότερο, αποκλειστική εργασία, με παράλληλη απαγόρευση όποιας άλλης εργασιακής απασχόλησης, που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο στον οπτικοακουστικό τομέα, κυρίως τα μεγαλοκάναλα της «πολιτιστικής» λεγόμενης αθλιότητας, αρχίζει η χτεσινή ανακοίνωση -καταγγελία του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Την υπογράφουν ο πρόεδρος, Ανδρέας Βαρούχας και η γενική γραμματέας, Ελένη Γερασιμίδου - με την οποία αποκαλύπτονται οι μαζικές απολύσεις ηθοποιών από τον «Αντέννα».

Συγκεκριμένα, η καταγγελία του ΣΕΗ αναφέρει: «Πρόσφατα, ο τηλεοπτικός σταθμός "Αντέννα", προχώρησε σε μαζικές απολύσεις συναδέλφων -ηθοποιών, οι οποίοι εργάζονταν σε μια από τις σειρές του, τη "Λάμψη", παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους είχαν υποχρεωθεί σε πολυετή συμβόλαια, από τα οποία η παραγωγή της "Λάμψης" επιδίωκε καθηλωμένους μισθούς και αποκλειστικότητες. Οι απολύσεις αυτές και οι παράλληλες προσλήψεις ηθοποιών με πενιχρά μεροκάματα έχουν στόχο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος».

Το ΣΕΗ, απευθυνόμενο με την ανακοίνωσή του στον κλάδο, τονίζει: «Καταγγέλλουμε τον "Αντέννα" για τις μαζικές απολύσεις συναδέλφων μας και για το καθεστώς εργασιακής ομηρίας, στο οποίο έχει καταδικάσει τους ηθοποιούς.

Καταγγέλλουμε όλους τους υπουργούς Εργασίας από το 2000 έως και σήμερα που αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν τη Συλλογική Σύμβαση στον οπτικοακουστικό χώρο. Είναι, άραγε, τόσο μεγάλη η δύναμη της τηλεόρασης που εξασφαλίζει για τους "καναλάρχες" την ανοχή, αν όχι την προστασία των κυβερνώντων;

Το ΣΕΗ στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό των συναδέλφων και δε σκοπεύει να αφήσει τους ηθοποιούς ανυπεράσπιστους απέναντι στην εργοδοτική απληστία».

Και η ανακοίνωση - καταγγελία του ΣΕΗ καταλήγει: «Συνάδελφοι, ζητάμε τη συνεχή επαγρύπνηση όλων σας και την πρακτική σας συμπαράσταση. Εχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να παλέψουμε για την εργασιακή κατοχύρωση και στην τηλεόραση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ