ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Υπεύθυνη για το έγκλημα η πολιτική του δικομματισμού

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Motion Team

Τα προβλήματα που άφησε πίσω της η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό Εβρου έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Ο κίνδυνος παραμένει για την περιοχή, αν και από την περασμένη Κυριακή η στάθμη του ποταμού Εβρου παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Μικρή αύξηση παρουσίασε χτες το πρωί η στάθμη του ποταμού Αρδα που πηγάζει από τη Βουλγαρία και χύνεται στον Εβρο. Στα χωριά Πύθιο, Ρήγιο και Πετράδες το νερό έχει μολυνθεί και έχει απαγορευτεί η χρήση του για τις επόμενες τουλάχιστον 10 ημέρες. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που πνίγηκαν στα νερά του Εβρου ακόμη δεν αποκαλύφθηκαν και οι γεωργοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμη για να στραγγίσουν τα νερά.

Χτες το βράδυ η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Εβρου - Ροδόπης έφερε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης. Κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να υιοθετήσει ως αίτημα προς διεκδίκηση την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων - σε όποιο ύψος και αν υπολογιστούν - για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Χρήστος Τρέλλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα χειμωνιάτικα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και βροχές) ανέδειξαν για μία ακόμα φορά την ανεπαρκή θωράκιση του νομού και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και εξοπλισμού της νομαρχίας και των δήμων του νομού να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η χιονόπτωση. Ολα αυτά τα προβλήματα, σημείωσε, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και τις επιλογές της ΕΕ, που δε διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν και να μελετήσουν την αξιοποίηση και διευθέτηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής. Η παράταξη επισημαίνει και τις σοβαρές ευθύνες των τοπικών δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, που συμβιβάζονται με τη λιτότητα και τις αντιλαϊκές πολιτικές, που δε βάζουν σε προτεραιότητα το πρόβλημα, δεν το αναδεικνύουν και δε διεκδικούν αγωνιστικά κονδύλια και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Και κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να διεκδικήσει την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, την αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και το σχεδιασμό ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, καθώς και τη διακρατική συνεργασία (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία) για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων των ποταμών.

Τελικά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες που έχει για την επανάληψη του εγκλήματος.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις της υπεράσπισης

Απορρίπτοντας και τις τελευταίες ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, το τριμελές Εφετείο κήρυξε χτες την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη για την υπόθεση του «ΕΛΑ». Κλήθηκαν οι πρώτοι μάρτυρες κατηγορίας, αλλά κανείς δεν παρουσιάστηκε. Ετσι το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή των Β. Ζήση, Σοφίας Κυριακίδου, Ι. Βεντούρη και Αγλαΐας Τόγκα.

Πιο πριν το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις της υπεράσπισης που αφορούσαν το απαράδεκτο της διπλής ποινικής δίωξης και της παραγραφής. Η πρώτη ένσταση απορρίφθηκε διότι, κατά την έδρα, η εισαγωγή γίνεται με βάση την αρχική δίωξη που συμπληρώθηκε από τον εισαγγελέα και δεν πρόκειται για νέα δίωξη. Ως προς τη δεύτερη ένσταση η πλειοψηφία του Τριμελούς Εφετείου έκρινε πως εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας είναι κτίσματα, μηχανήματα και λοιπά στοιχεία του πάγιου εξοπλισμού ενός καταστήματος που εξυπηρετεί αόριστο αριθμό προσώπων. Κατά την άποψη αυτή στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και τα κτίρια δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών όπως και τα αστυνομικά καταστήματα εφόσον δέχονται και εξυπηρετούν κοινό. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί μετά την εξέταση των υποθέσεων επί της ουσίας.

Ο δικαστής που μειοψήφησε είχε τη γνώμη ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι κοινής ωφέλειας. Σε αυτήν ανήκουν περιοριστικά μόνον όσες εξυπηρετούν την προμήθεια νερού, θερμότητας, ηλεκτρικού ρεύματος, κλπ. Δηλαδή, παραγωγικές εγκαταστάσεις και όχι γραφεία. Γι' αυτό έπρεπε να γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής των δικαζόμενων αδικημάτων. Οι δικηγόροι Σ. Καμπάνης και Μ. Δαλιάνη είχαν υποβάλει ένσταση παραγραφής των αδικημάτων υποστηρίζοντας ότι οι εκρήξεις δε συνέβησαν σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και επομένως παραγράφηκαν με την πάροδο 15ετίας. Τόνισαν δε, ότι οι εισαγγελείς που άσκησαν τις αρχικές διώξεις θεώρησαν πως δεν πρόκειται για εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και μόνο το Δικαστικό Συμβούλιο είχε άλλη άποψη. Οι συνήγοροι είπαν ότι το προηγούμενο δικαστήριο θεώρησε πως υπήρξε παραγραφή για παρόμοιες υποθέσεις με τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Μετά από αυτό ο κατηγορούμενος Χ. Τσιγαρίδας σχολιάζοντας τη στάση του δικαστηρίου, δήλωσε ότι «τώρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό το νομικό και πολιτικό σκάνδαλο (σ.σ. όπως έχει χαρακτηρίσει τη δίκη για τον «ΕΛΑ») συντελείται και με τη βούληση του δικαστηρίου σας». Πρόσθεσε δε, πως σε αυτή τη φαρσοκωμωδία δεν έχω καμιά διάθεση να συμπράξω. Θα παραμείνω και θα καταγγέλλω πολιτικά τις κατ' εξακολούθηση παρανομίες που διαπράττονται». Ο συνήγορός του Σ. Καμπάνης τόνισε ότι «αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι η παρουσία μας είναι περίπου διακοσμητική».

Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη, ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του «τρομονόμου» του Ε. Βλαντή, διορισμένου συνηγόρου του Κ. Αγαπίου.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΒΡΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Ζημιές σε καλλιέργειες

Ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες προκάλεσε η πλημμύρα που ακολούθησε τη δυνατή βροχή προχθές το βράδυ στο Δήμο Μόβρης στην Αχαΐα. Ο χείμαρρος Κορδελιάρης, που διασχίζει την περιοχή, κατ' επανάληψη δημιουργεί προβλήματα έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση, καθώς η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και ο μη καθαρισμός της κοίτης του όλα αυτά τα χρόνια διαιωνίζει το πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά, αγρότες της περιοχής βλέπουν τις καλλιέργειές τους (πατάτες, σιτηρά) να καταστρέφονται εξαιτίας της ανύπαρκτης αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή και στο νομό γενικότερα. Κεντρικό αίτημα των αγροτών αποτελεί η δίκαιη εκτίμηση των ζημιών και η άμεση αποζημίωσή τους.

Τέσσερις φορές ισόβια στον Γ. Μπαλτά

Τέσσερις φορές ισόβια και κάθειρξη 19 χρόνων και δύο μήνες, επέβαλε το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης στον κτηνοτρόφο Γιάννη Μπαλτά, 34 χρόνων, ο οποίος δικάστηκε για τη δολοφονία τριών μεταναστών και του αδελφού της πρώην αρραβωνιαστικιάς του. Επίσης, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε σε δις ισόβια και 9 χρόνια το συγκατηγορούμενο στην ίδια υπόθεση Δημήτρη Σαββελίδη, ενώ στο μικρότερο αδελφό του Γ. Μπαλτά, Σταύρο, επιβλήθηκε κάθειρξη 20 ετών, καθώς το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Τον περασμένο Μάη ο 34χρονος κτηνοτρόφος από το Λοφίσκο Λαγκαδά σκότωσε το Δημήτρη Κιρκινέζη και απήγαγε την αδερφή του θύματος, Θεοδώρα, με την οποία παλιότερα διατηρούσε ερωτικό δεσμό. Μετά τη σύλληψη του Μπαλτά αποκαλύφθηκε ότι αυτός με τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς του δολοφόνησαν το 1995 τους Αλβανούς μετανάστες Πετρίτ Λόσκι και Παβλίν Λεγκίσι και έθαψαν τα πτώματά τους σε περιοχή του νομού Κιλκίς. Ενα χρόνο αργότερα, το 1996, ο Μπαλτάς δολοφόνησε το νεαρό Αλβανό μετανάστη Εντουαρτ Χάκα, που τον απασχολούσε στην κτηνοτροφική του μονάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ