ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κάλεσμα κυβέρνησης προς επιχειρηματίες

Eurokinissi

Πρόσκληση σε Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες να αναλάβουν την «αξιοποίηση» - στην ουσία εκμετάλλευση - των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, έκανε χτες η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, από το βήμα της ημερίδας, με θέμα «Η Μετα-Ολυμπιακή Αξιοποίηση Εγκαταστάσεων και Υποδομών» που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η υπουργός, έχοντας ως ακροατήριο υψηλόβαθμα στελέχη τεχνικών εταιριών, έκανε για μια ακόμη φορά σαφές ότι κατευθυντήρια γραμμή του «νομοσχεδίου - σκούπα» που προωθεί η κυβέρνηση, είναι η παροχή προς αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που έχει ήδη χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, σε ιδιώτες.

Το πνεύμα της ομιλίας της, μάλιστα, ήταν τέτοιο, σα να προσπαθούσε να πείσει τις παριστάμενες εταιρίες ότι μπορούν άφοβα να εμπλακούν στην υπόθεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η φράση που διάλεξε η Φ. Πετραλιά, για να κλείσει την ομιλία της: «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή - είπε - τείνει το χέρι της στην επιχειρηματικότητα, ώστε η μεταολυμπιακή αξιοποίηση να αποβεί επωφελής για τη χώρα, την επιχειρηματικότητα και τον ελληνικό λαό».

Η Φ. Πετραλιά, στην ομιλία της, επανέλαβε, όλες εκείνες τις δράσεις και δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν σε κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά, όπως προβλέπονται στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «τομή» στα ελληνικά δεδομένα.

Περιγράφοντας, δε, τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, κατέστησε σαφές: «Οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν δημόσια περιουσία. Η εκμετάλλευσή τους, όμως, θα γίνει από μεικτά ή ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα, μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης»! Και κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να γίνει κοινωνός αυτής της δραστηριότητας, συμμετέχοντας στα μεικτά επιχειρηματικά σχήματα.

Δείχνοντας, μάλιστα, πόσο καλός ...«συνομιλητής» θα είναι το δημόσιο με τους επιχειρηματίες είπε: «Κεντρική επιλογή της κυβέρνηση είναι όλες οι διαδικασίες να γίνουν με πλήρη διαφάνεια». Και πρόσθεσε πως αυτό είναι «το ελάχιστο χρέος» απέναντι «σε αυτούς που θα μοιραστούν μαζί μας ένα όραμα προόδου και θα αποφασίσουν να εμπιστευτούν και να επενδύσουν στην Ελλάδα». Συμπληρώνοντας: «Θέλουμε ο επενδυτής να γνωρίζει με σαφήνεια τι παραλαμβάνει και τι επενδύσεις μπορεί να προωθήσει» (!) και επανέλαβε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορέσουν να αρχίσουν οι επενδύσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», ο οποίος στην ομιλία του, αιτιολόγησε τις βασικές πλευρές του νομοσχεδίου και επιτέθηκε σε όσους το έχουν χαρακτηρίσει ως «πρόχειρο». Φυσικά, και αυτός, υπεραμύνθηκε των κεντρικών επιλογών, λέγοντας ότι «η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να απουσιάζει από τη μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, όμως, ήταν όταν αναφέρθηκε στο γιατί θα παραμείνουν στο Δημόσιο, λέγοντας πως η εκποίηση δε θα απέφερε σημαντικά έσοδα στο δημόσιο, όμως, μέσω της παραχώρησης, μπορεί να αποσβέσει σημαντικό μέρος των εξόδων κατασκευής. Δηλαδή, ο μόνος λόγος που δεν τα εκποιούν - δηλαδή δεν τα ξεπουλούν στους ιδιώτες και τυπικά, γιατί, ουσιαστικά το κάνουν με τη μέθοδο της παραχώρησης για πολλά χρόνια - είναι ότι τα έσοδα θα ήταν ...περιορισμένα.


ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ
Συκοφαντίες και απειλές από τη συμβιβασμένη ηγεσία

Στην κατασυκοφάντηση και τις απειλές προς γονιούς - μέλη της Κίνησης Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού, καταφεύγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) Χρ. Αλεξίου, επιδιώκοντας τη διαγραφή από την εταιρία των γονιών που αγωνίζονται, προκειμένου να συνεχίσει τη χειραγώγηση των μελών της ΕΕΠΑΑ και τη στήριξη της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Χρ. Αλεξίου, παραμονές της αυριανής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΕΕΠΑΑ, κυκλοφόρησε πολυσέλιδη ανακοίνωση προς τα μέλη της ΕΕΠΑΑ με τίτλο «Μια διασπαστική Κίνηση χειραγώγησης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων από ομάδα γονιών». Σ' αυτήν, προκλητικά, ο πρόεδρος της ΕΕΠΑΑ αναφέρει ότι μια μικρή ομάδα γονιών, κινούμενη από πολιτικές ιδεολογίες, επιχειρεί να χειραγωγήσει την ΕΕΠΑΑ και να τη μετατρέψει σε κομματικά καθοδηγούμενο Σύλλογο Γονιών. Παράλληλα, ο Χρ. Αλεξίου, αντιπρόεδρος για χρόνια στη λεγόμενη Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, επιτίθεται ακόμα στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), κατηγορώντας την ότι απηχεί τις απόψεις ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και στρέφεται εναντίον όλου του αναπηρικού κινήματος της χώρας.

Μάλιστα, επικαλούμενος το Καταστατικό, ζητάει απ' τους γονείς να αγνοήσουν στις εκλογές τους υποψηφίους της Κίνησης και να αποβάλουν από το σώμα της ΕΕΠΑΑ τα μέλη της Κίνησης για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού.

Η ίδια η επιστολή του Χρ. Αλεξίου - γνωστού ως υποψήφιου στο Δήμο της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ - αποτελεί πολιτικό κείμενο, στήριξης μάλιστα όλων των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ψυχική υγεία, την παιδεία, την αντιμετώπιση της αναπηρίας που οδηγεί στη χειροτέρευση της ζωής των αυτιστικών παιδιών και των οικογενειών τους.

Οι γονείς - επισημαίνει η Κίνηση - οφείλουν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να εκφράζουν τη γνώμη τους και να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Ετσι, τους καλεί να καταδικάσουν την πολιτική διάσπασης και χειραγώγησης της ηγεσίας της ΕΕΠΑΑ και με την αποφασιστική τους στάση στη γενική συνέλευση να καταψηφίσουν τον απολογισμό δράσης της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΔΣ και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστές υποψήφιους της Κίνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ