Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κάλεσμα κυβέρνησης προς επιχειρηματίες

Eurokinissi

Πρόσκληση σε Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες να αναλάβουν την «αξιοποίηση» - στην ουσία εκμετάλλευση - των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, έκανε χτες η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, από το βήμα της ημερίδας, με θέμα «Η Μετα-Ολυμπιακή Αξιοποίηση Εγκαταστάσεων και Υποδομών» που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η υπουργός, έχοντας ως ακροατήριο υψηλόβαθμα στελέχη τεχνικών εταιριών, έκανε για μια ακόμη φορά σαφές ότι κατευθυντήρια γραμμή του «νομοσχεδίου - σκούπα» που προωθεί η κυβέρνηση, είναι η παροχή προς αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που έχει ήδη χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, σε ιδιώτες.

Το πνεύμα της ομιλίας της, μάλιστα, ήταν τέτοιο, σα να προσπαθούσε να πείσει τις παριστάμενες εταιρίες ότι μπορούν άφοβα να εμπλακούν στην υπόθεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η φράση που διάλεξε η Φ. Πετραλιά, για να κλείσει την ομιλία της: «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή - είπε - τείνει το χέρι της στην επιχειρηματικότητα, ώστε η μεταολυμπιακή αξιοποίηση να αποβεί επωφελής για τη χώρα, την επιχειρηματικότητα και τον ελληνικό λαό».

Η Φ. Πετραλιά, στην ομιλία της, επανέλαβε, όλες εκείνες τις δράσεις και δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν σε κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά, όπως προβλέπονται στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «τομή» στα ελληνικά δεδομένα.

Περιγράφοντας, δε, τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, κατέστησε σαφές: «Οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν δημόσια περιουσία. Η εκμετάλλευσή τους, όμως, θα γίνει από μεικτά ή ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα, μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης»! Και κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να γίνει κοινωνός αυτής της δραστηριότητας, συμμετέχοντας στα μεικτά επιχειρηματικά σχήματα.

Δείχνοντας, μάλιστα, πόσο καλός ...«συνομιλητής» θα είναι το δημόσιο με τους επιχειρηματίες είπε: «Κεντρική επιλογή της κυβέρνηση είναι όλες οι διαδικασίες να γίνουν με πλήρη διαφάνεια». Και πρόσθεσε πως αυτό είναι «το ελάχιστο χρέος» απέναντι «σε αυτούς που θα μοιραστούν μαζί μας ένα όραμα προόδου και θα αποφασίσουν να εμπιστευτούν και να επενδύσουν στην Ελλάδα». Συμπληρώνοντας: «Θέλουμε ο επενδυτής να γνωρίζει με σαφήνεια τι παραλαμβάνει και τι επενδύσεις μπορεί να προωθήσει» (!) και επανέλαβε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορέσουν να αρχίσουν οι επενδύσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», ο οποίος στην ομιλία του, αιτιολόγησε τις βασικές πλευρές του νομοσχεδίου και επιτέθηκε σε όσους το έχουν χαρακτηρίσει ως «πρόχειρο». Φυσικά, και αυτός, υπεραμύνθηκε των κεντρικών επιλογών, λέγοντας ότι «η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να απουσιάζει από τη μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, όμως, ήταν όταν αναφέρθηκε στο γιατί θα παραμείνουν στο Δημόσιο, λέγοντας πως η εκποίηση δε θα απέφερε σημαντικά έσοδα στο δημόσιο, όμως, μέσω της παραχώρησης, μπορεί να αποσβέσει σημαντικό μέρος των εξόδων κατασκευής. Δηλαδή, ο μόνος λόγος που δεν τα εκποιούν - δηλαδή δεν τα ξεπουλούν στους ιδιώτες και τυπικά, γιατί, ουσιαστικά το κάνουν με τη μέθοδο της παραχώρησης για πολλά χρόνια - είναι ότι τα έσοδα θα ήταν ...περιορισμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ