Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λυμαίνονται τα Ηπειρώτικα κληροδοτήματα

Συστάθηκε Επιτροπή Αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Στο έλεος έχουν αφεθεί και καταστρέφονται, χωρίς καμιά προστασία και αξιοποίηση, σημαντικά από τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα που κατά καιρούς έχουν αφήσει στην Ηπειρωτική κοινωνία πλούσιοι Ηπειρώτες. Ενώ και η διαχείρισή τους μένει ανεξέλεγκτη, εξαιτίας, επίσης, της κρατικής αδιαφορίας. Πάρα πολλά απ' αυτά τα σημαντικά για την περιοχή κληροδοτήματα τα λυμαίνεται ουσιαστικά η Εκκλησία (Μητρόπολη Ιωαννίνων κλπ.), η οποία «τα έχει βάλει στο χέρι» με λογής παρεμβάσεις τοπικών και πολιτικών παραγόντων και με αμφισβητούμενες κατά καιρούς νομοθετικές και άλλες θολές ρυθμίσεις που τις εκμεταλλεύονται «για τα καλά και συμφέροντά» - όχι, βεβαίως, του Ηπειρώτικου λαού.

Μπροστά στην πλήρη έως ύποπτη αδιαφορία του κράτους, των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών, μαζικοί φορείς, όπως η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία και άλλοι τοπικοί φορείς έχουν επανειλημμένα παρέμβει για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Μάλιστα, έχει συγκροτηθεί «Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα» (από τους Σπύρο Εργολάβο, δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων επικεφαλής της Αγωνιστικής Δημοτικής Παράταξης, Γιώργο Παπακώστα, πρόεδρο Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, Κωνσταντίνο Καραγιαννίδη, πρόεδρο Ηπειρωτικής Ενωσης, Γιάννη Κωστούλα, πρόεδρο ΣΕΔΕ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και Ελευθέριο Ζώλα, δικηγόρο) η οποία καλεί τους Ηπειρώτες σε αγώνα ώστε, σχετικά με τα κληροδοτήματα, να εφαρμοστούν οι συνταγματικές επιταγές, να γίνεται σεβαστή η βούληση των ευεργετών στη διοίκηση και τη διαχείριση των κληροδοτημάτων, όπως αυτή διατυπώνεται στις συστατικές πράξεις, να γίνεται συστηματικός οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος και να καταλογίζονται ευθύνες όπου τυχόν αναλογούν στους διαχειριστές κληροδοτημάτων.

Πρόκειται για πράγματα αυτονόητα τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή και πρέπει στο νόμο που θα ψηφιστεί για τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων να ξεκαθαρίζει η κατάσταση και να καταργηθούν τα αντισυνταγματικά διατάγματα που εκδόθηκαν σε εποχές ανώμαλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ