Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιστρατεύουν και «εθελοντές» αστυνομικούς!

Με πρόσχημα την εγκληματικότητα, σφίγγουν συνεχώς τη θηλιά στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Πρόγραμμα για «εθελοντές» αστυνομικούς, που θα περιπολούν τις νύχτες, αρχίζει να εφαρμόζεται από το Δήμο Βύρωνα

Τι θα δούμε ακόμα! Δε φτάνουν οι πάνω από 70.000 άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, οι δημοτικοί αστυνομικοί, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σταθερά με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες «σεκιουριτάδες», τώρα επιδιώκουν να στήσουν και σώμα εθελοντών αστυνομικών! Μεθοδικά, τα τελευταία χρόνια, η κρατική εξουσία κάνει «ενέσεις» αυταρχισμού στο σώμα της κοινωνίας. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ...τρομοκρατίας, εντείνονται η αστυνομοκρατία και ο αυταρχισμός και γιγαντώνονται οι δυνάμεις καταστολής.

Το νέο φρούτο, λοιπόν, λέγεται «εθελοντής αστυνομικός» και η αρχή στη χώρα μας γίνεται από το Βύρωνα, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή της πόλης. Την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς θα παρουσιάσουν το νέο θεσμό, ανακοινώνοντας ότι 150 «εθελοντές» θα αναλάβουν έργο αστυνομικού, περιπολώντας τις νύχτες στην πόλη. Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται από χρόνια - πού αλλού; - στις ΗΠΑ και χώρες της Δ. Ευρώπης. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Neighbourhood Watch» («παρακολούθηση της γειτονιάς»).

«Σκοπός του προγράμματος είναι η προσέλκυση εθελοντών, των οποίων το αντικείμενο θα αποτελεί η επαγρύπνηση κατά τις νυχτερινές ώρες για την πρόληψη εγκληματικών πράξεων που αντιμετωπίζουν ή απασχολούν τους δημότες, ώστε να διευκολύνεται το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και η προσέγγιση και η συνεχής επικοινωνία με τους πολίτες του Δήμου, ιδίως των απομακρυσμένων περιοχών για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας», αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Βύρωνα, συμπληρώνοντας ότι οι «εθελοντές» αστυνομικοί «θα περιπολούν από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί με ειδικά περιπολικά που ήδη έχει προμηθευτεί ο Δήμος Βύρωνα».

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το σοβαρότατο αυτό θέμα δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε καν με τη μορφή της απλής ενημέρωσης!

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να ενισχύσει το ήδη γεμάτο κλίμα καταστολής που παρατηρείται, σχετικά με τα μέτρα παρακολούθησης του λαού. Μετά τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς», τη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας - που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα - με την ΕΛ.ΑΣ., τις κάμερες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως μετα-ολυμπιακό δώρο για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, η κίνηση αυτή καθιστά σαφές πως νέα μέτρα έρχονται να σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στις λαϊκές ελευθερίες. Μάλιστα, η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, όταν οι ίδιοι οι πολίτες δείχνουν πως, ενισχύοντας αυτό το μέτρο, λαμβάνοντας μέρος σε αυτό, όπως επιθυμούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, θα νιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς σε μία κοινωνία όπου και οι ...τοίχοι έχουν αυτιά.

Στο πρόγραμμα «Neighbourhood Watch» έχει αναφερθεί ο «Ρ» από το 2003, με αφορμή την εφαρμογή του στο Λονδίνο και το Αμστερνταμ. Οπως αναφερόταν τότε από τη λονδρέζικη μητροπολιτική αστυνομία, σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, «η συνεργασία και η κοινή δράση των γειτόνων σημαίνει ότι δεκάδες ματιών και αυτιών είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να αντιληφθούν οτιδήποτε ύποπτο ή ανησυχητικό συμβαίνει στη γειτονιά»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήνει παρα-αστυνομικό σώμα (2011-07-06 00:00:00.0)
«Στρατιές» κατά του οργανωμένου λαϊκού κινήματος (2009-10-04 00:00:00.0)
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ρόλο κατασταλτικό; (2006-10-07 00:00:00.0)
Να σταματήσει το πρόγραμμα εθελοντικής φύλαξης (2005-03-30 00:00:00.0)
Ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο (2004-04-04 00:00:00.0)
Δικηγόρος καταγγέλλει αστυνομικούς (1996-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ