ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
«Ρευστοποίηση» της κοινωνικής ευαισθησίας!

Νέοι τρόποι για τη μείωση των κοινωνικών δαπανών ώστε να γίνει η Ευρώπη περισσότερο ανταγωνιστική

Την αποφασιστικότητά τους για την επέκταση της συνεργασίας των επιχειρήσεων και του κράτους, στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), τη θεσμοθέτηση δηλαδή των χορηγιών και της φιλανθρωπίας στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, στο όνομα «της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων», επιβεβαίωσαν χτες υπουργοί της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνέδριο του «Εκόνομιστ» που έγινε στην Αθήνα, με θέμα: «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Κάνοντας την Ευρώπη περισσότερο ανταγωνιστική».

Η συνεργασία αυτή θα σημάνει νέα κέρδη για τις επιχειρήσεις, που θα «ρευστοποιούν» την... κοινωνική τους ευαισθησία και διευκολύνει τις κυβερνήσεις στην υλοποίηση των αντιδραστικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των κοινωνικών δαπανών, αφού το κράτος μεταθέτει την ευθύνη του για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στις πολυεθνικές.

«Στην εποχή μας η έννοια της εταιρικής ευθύνης δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση», υπογράμμισε μιλώντας στο συνέδριο ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το κέρδος δε χάνει την πρωτεύουσα σημασία που έχει για κάθε επιχείρηση». Παράλληλα, μετέφερε την απαίτηση των Ελλήνων βιομηχάνων για άμεση εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας στην Ελλάδα για να περιοριστεί, μεταξύ άλλων, «η ακαμψία της αγοράς εργασίας που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Τα αιτήματα αυτά βρήκαν εύφορο έδαφος απ' τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ετσι, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι «παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων, ιδιαίτερα σε σχέση με τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΚΕ, την ενίσχυση δηλαδή έργων κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης».

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την περίοδο αυτή πλέγμα ενεργειών ανάπτυξης του θεσμού της ΕΚΕ. Ετσι, σχεδιάζεται η εκπόνηση σχεδίου δράσης για Κοινωνικά Υπεύθυνη Διαχείριση σε νοσοκομεία, οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας κλπ. Ακόμα η θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Χορηγίας και η δημιουργία ειδικού «σήματος Κοινωνικού Χορηγού» (θα χρησιμοποιείται σε προϊόντα, συσκευασίες ή άλλο υλικό). Επίσης, ανάδειξη του θεσμού και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκπόνηση καταλόγου προγραμμάτων πρώτης προτεραιότητας για χορηγία και ετήσια βράβευση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν, όπως η υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη και πρόληψη κ.α.). Τέλος, την ανάπτυξη σταθερού δίαυλου επικοινωνίας και συνεργασίας του υπουργείου με φορείς εργοδοτών και επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, Δίκτυο ΕΚΕ κ.α.) για την προώθηση της ΕΚΕ.

Πρέπει να προσαρμόσουμε το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη στις νέες απαιτήσεις «για να είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό, αλλά να παράγει ταυτόχρονα πολύ περισσότερα αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος και εκθείασε την ΕΚΕ. Αλλωστε, ο υπουργός σε συνέντευξή του σε περιοδική έκδοση του «Εκόνομιστ», που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο, δήλωσε: «Το υπουργείο Απασχόλησης θα αιφνιδιάσει πολύ θετικά τους επόμενους μήνες με περαιτέρω πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ΕΚΕ στην Ελλάδα». Απ' το βήμα πάλι του συνεδρίου ο υπουργός επιβεβαίωσε τη σύμπλευση της κυβέρνησης με τα αιτήματα των βιομηχάνων. Οπως είπε, η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης επεξεργάζεται τρόπους ώστε «να δούμε πώς θα οδηγηθούμε (σ.σ στην Ελλάδα) στις απαραίτητες εκείνες τροποποιήσεις, στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, που θα εξαλείφουν αγκυλώσεις, που αποδείχτηκαν ξεπερασμένες από το παρελθόν και το παρόν».

Ως υπέρμαχος της ΕΚΕ εμφανίστηκε και η Α. Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος τους ΠΑΣΟΚ. Αν και, όπως εξήγησε, υπάρχει ο κίνδυνος, επειδή οι επιχειρήσεις έχουν σημαντικά οφέλη απ' τα προγράμματα της ΕΚΕ, να χρησιμοποιούν με πλαστό τρόπο αυτά τα οφέλη, χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν.

Αναφερόμενη σε αποτελέσματα πανευρωπαϊκών ερευνών, επισήμανε ότι το 70% των καταναλωτών θα άκουγαν πολύ θετικά και θα έπαιρναν υπόψη τους την κοινωνική συμπεριφορά των επιχειρήσεων και θα ήταν διατεθειμένοι ένας στους πέντε να πληρώσουν μέχρι και δυο φορές παραπάνω τα προϊόντα τα οποία αγοράζουν, εάν ήταν αποτέλεσμα δράσεων των επιχειρήσεων που είχαν κοινωνική ευαισθησία. Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι το 95% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κοινωνικά έχουν οικονομικές αποδόσεις άνω του μέσου όρου.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Πλημμελείς εξετάσεις και ανακύκλωση ράντσων

Καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο

Σε ελλιπή ιατρική εξέταση και «μεταφορά» των ράντσων οδηγεί και το πιλοτικό πρόγραμμα για τις εφημερίες των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής, που άρχισε να λειτουργεί στις 16.2.2005 και για ένα μήνα.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο, η αποσύνδεση της ψυχιατρικής εφημερίας από τη γενική εφημερία του νοσοκομείου έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άλλες ειδικότητες γιατρών (καρδιολόγοι, παθολόγοι κλπ.) για να καλύψουν τις ανάγκες των ψυχιατρικών ασθενών και έτσι οι εξετάσεις τους να είναι πλημμελείς. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τις μέρες μη γενικής εφημερίας υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια και ο ψυχίατρος, ενώ δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εισαγωγή του ασθενούς. Ετσι ο ασθενής δεν έχει αριθμό μητρώου και δεν είναι δυνατή η χορήγηση φαρμάκων από το φαρμακείο του νοσοκομείου μέχρι να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή.

Το Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου έχει στη δύναμή του 20 κρεβάτια και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 31 ασθενείς εκ των οποίων οι 11 είναι εισαγωγές με εντολή εισαγγελέα. Η «λύση» δόθηκε με τη μετατροπή μονόκλινων δωματίων - που ήταν για δύσκολα περιστατικά - σε δίκλινα, ώστε να εμφανίζονται πέντε αντί για έντεκα ράντσα!

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα, οι εφημερίες θα γίνονται δύο μέρες τη βδομάδα απ' το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, δύο απ' το «Δρομοκαΐτειο» και τρεις μέρες απ' τους ψυχιατρικούς τομείς των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Αγ. Ολγα», «Αγ. Παντελεήμων», «Σωτηρία», «Σισμανόγλειο», «Αιγινήτειο» και «Θριάσιο».

Το Σωματείο των εργαζομένων στο «Σισμανόγλειο» ζητά την αλλαγή του συστήματος των εφημεριών και την επανασύνδεση της ψυχιατρικής εφημερίας με τη γενική εφημερία του Νοσοκομείου.

Μέθοδος αύξησης της εκμετάλλευσης

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι συνεντεύξεις Τύπου, τα συνέδρια και γενικά η προπαγάνδιση της ιδέας και πρακτικής της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» (ΕΚΕ), που δεν είναι τίποτα άλλο από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων της κοινωνικής πολιτικής.

Το κράτος αποποιείται των ευθυνών του για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και μεταθέτει αυτή την υποχρέωσή του να την ασκήσουν οι πολυεθνικές με το αζημίωτο. Το όφελος για τις επιχειρήσεις είναι καταρχήν οικονομικό, αφού αυτές οι δαπάνες εκπίπτουν απ' τη φορολογία τους. Ακόμα, είναι μια άλλη μορφή διαφήμισης, όπου, με την ίδια δαπάνη, εκτός από το προϊόν τους διαφημίζεται και το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δείξουν ότι εμπράκτως ενδιαφέρονται για να διορθώσουν ή να αμβλύνουν τις συνέπειες από την κοινωνική αδικία, άρα ο καταναλωτής - εργαζόμενος πρέπει να αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν για να επιστραφούν δήθεν σ' αυτόν και πάλι τα χρήματα που έδωσε, μέσω μιας κοινωνικής προσφοράς. Ετσι, αυξάνεται ο τζίρος τους και μεγαλώνουν τα κέρδη τους.

Το κεφάλαιο με αυτή τη δραστηριότητα κάνει και ιδεολογική παρέμβαση αναμένοντας μακροπρόθεσμα οφέλη. Προσπαθεί να περάσει στο λαό ότι η κοινωνική ανισότητα και αδικία δεν οφείλεται στην ύπαρξη δύο τάξεων στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, δηλαδή των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων, αλλά ότι είναι κάτι πρόσκαιρο και επιμέρους που συμβαίνει σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς σχηματισμούς, μια και έχουμε όλοι κοινά συμφέροντα και από κοινού πρέπει να παλέψουμε για τη διαιώνιση και ενίσχυσή του.

Επιδιώκουν έτσι οι κεφαλαιοκράτες να κρύψουν την ταξικότητα του συστήματος και ιδιαίτερα των ζητημάτων στους τρεις πυλώνες που δραστηριοποιούνται (οικονομικός, κοινωνικός, περιβαλλοντικός) και να φανούν φιλεργατικοί, φιλεύσπλαχνοι, φιλάνθρωποι, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις - που τους μετονομάζουν σε συνεργάτες για να τους χτυπήσουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά δικαιώματα που απέκτησαν με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος - αλλά και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση με την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα («τομέα κοινωνικής οικονομίας» τον ονομάζει), ικανοποιεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, μειώνοντας ταυτόχρονα τις κρατικές δαπάνες. Ετσι, αφ' ενός μεν εξοικονομούνται χρήματα για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου (δάνεια, υποδομές, φοροαπαλλαγές κλπ.) αφ' ετέρου διευκολύνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς που μέχρι πρότινος ήταν κρατικοί.

Η τέτοια δράση του κεφαλαίου για την ΕΚΕ χτυπάει το συνδικαλιστικό κίνημα και γενικότερα το μαχόμενο ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα. Γιατί προσπαθεί να περάσει στους εργαζόμενους ότι η διεκδίκηση δικαιωμάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους είναι αναποτελεσματική, οπισθοδρομική αντίληψη και πρακτική και το σύγχρονο είναι να αποδέχονται και να συμβιβάζονται με τα λίγα ψίχουλα που τους δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση και να συμμετέχουν δραστήρια οι ίδιοι στα πλαίσια μιας κακώς εννοούμενης «κοινωνικής αλληλεγγύης» στο να μοιράζονται μεταξύ τους οι λαϊκές μάζες τη φτώχεια, τη μιζέρια και την εξαθλίωση. Αυτή είναι η σύγχρονη μορφή του εθελοντισμού, που αθωώνει τους εκμεταλλευτές και αυγαταίνει τα κέρδη τους, σπρώχνοντας σε μεγαλύτερη εξαθλίωση τις λαϊκές μάζες.


Της
Μαρίας ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου και κατάληψη στη συνέχεια του γραφείου του διοικητή του νοσοκομείου απάντησαν χτες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στην αδιαφορία του υπουργείου να δώσει λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στους εργαζόμενους οφείλονται τα νυχτερινά, οι Κυριακές και οι αργίες από τον περασμένο Δεκέμβρη. Την ίδια στιγμή, το πάγωμα των υπηρεσιακών συμβουλίων από τον υπουργό έχει αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταταχτούν 100 περίπου εργαζόμενοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης οι οποίοι φοίτησαν στη νοσηλευτική σχολή και έγιναν Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που η μετάταξή τους έχει εγκριθεί και από το υπουργείο Υγείας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, μετά την πίεση που άσκησαν οι εργαζόμενοι, τους υποσχέθηκε πως σε δέκα περίπου ημέρες θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, διεκδικώντας την επίλυση όλων των προβλημάτων τους, όπως Ασφαλιστικό, ανθυγιεινό κ.ά.

Καταγγελία για σκανδαλολογία

Για σκανδαλολογία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη με αφορμή τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας απ' το βήμα της Βουλής για σκάνδαλο στο γραφείο κινήσεως του Νοσοκομείο Ρόδου και για υπόθεση που ερευνάται στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Η ΠΟΕΔΗΝ με χτεσινή ανακοίνωσή της εκφράζει τη «ριζική διαφωνία της με τέτοιου είδους συμπεριφορές που ελαφρά τη καρδία διαπομπεύουν ανθρώπους και τους στιγματίζουν χωρίς την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων» και καλεί τον υπουργό «να σκύψει πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και να δώσει λύσεις».

Ωστόσο όμως, η επίκληση των προβλημάτων των εργαζομένων γίνεται με προσχηματικό τρόπο, καθώς η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αδυνατεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική αφού είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική της συναίνεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ