ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενδιαφέρον και για τις συνελεύσεις

Τρεις ένστολοι αστυνομικοί παρουσιάστηκαν θρασύτατα χτες το απόγευμα στο Θέατρο «Ακάδημος» για να παρακολουθήσουν τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας!

Η προκλητική αυτή ενέργεια της Αστυνομίας βεβαίως προσέκρουσε στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία τους διαμαρτυρήθηκαν έντονα και απαίτησαν να φύγουν από τον προθάλαμο του θεάτρου. Οι τρεις αστυνομικοί κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες άρχισαν να «μασούν τα λόγια» τους και τα αρχικά λεγόμενά τους: «εκτελούμε εντολές» μετατράπηκαν σε «δεν είμαστε για σας εδώ». Τελικά αναγκάστηκαν να φύγουν από το χώρο και να περάσουν στην απέναντι μεριά του δρόμου.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν κανονικά τη συνέλευσή τους και αποφάσισαν να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία στις 17 Μάρτη. Παράλληλα εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας να αποφασίσει την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Επίσης, στη συνέλευση αποφασίστηκε η τροποποίηση του Καταστατικού του σωματείου, προκειμένου να γράφονται σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση για τους νεκρούς εργάτες

Σήμερα στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο

Το γιαπί που έγινε τάφος για τρεις εργάτες

Motion Team

Το γιαπί που έγινε τάφος για τρεις εργάτες
Συγκέντρωση καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής, που υπηρετώντας τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου θυσιάζει καθημερινά τα παιδιά της εργατικής τάξης στο βωμό του κέρδους, οργανώνει σήμερα Τρίτη 1η Μάρτη η Τοπική Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και οργανώνεται με αφορμή το νέο έγκλημα της μεγαλοεργοδοσίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 3 εργατών κάτω από τα συντρίμμια του υπό αναπαλαίωση ιστορικού Καπνομάγαζου της Αλεξανδρούπολης. Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και σημειώνει πως ο λαός μέσα από τους φορείς του μπορεί να εμποδίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος και να επιβάλει την τιμωρία των ενόχων.

Οι τρεις εργάτες, Αθανάσιος Γατίδης 37 χρόνων, Ιωάννης Γκουδούλας 37 χρονών και Αγαθάγγελος Γιακοβίδης 54 χρόνων σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Θάφτηκαν κάτω από τόνους πέτρες, χώμα και ξύλα όταν κατέρρευσε η βορειοανατολική πλευρά της στέγης και του τοίχου του Καπνομάγαζου. Εργολάβος του έργου ήταν η κοινοπραξία Γεωργακόπουλου - Μπαρμπόπουλου.

Πριν καν ανασυρθούν τα πτώματα των νεκρών εργατών, αργά το βράδυ της Παρασκευής, η υπηρεσία ετοιμόρροπων της Νομαρχίας αποφάσισε την κατεδάφιση του κτιρίου εντός τριών ημερών. Η Εισαγγελία όμως διέταξε να μην προχωρήσει καμία τέτοιου είδους επέμβαση, μέχρι η αρμόδια ομάδα εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε να εξετάσει και να διαπιστώσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Τις ευθύνες της εργοδοσίας (αναδόχου), του Δήμου Αλεξανδρούπολης (κύριος του έργου) αλλά και της επιβλέπουσας τεχνικής υπηρεσίας καταγγέλλει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και απαιτεί την τιμωρία των ενόχων. Επίσης απαιτεί να μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, αν και ξεκαθαρίζει πως δεν τρέφει αυταπάτες ότι κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει οριστικά το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Προειδοποιεί πως τέτοια εγκλήματα θα συνεχίζονται όσο το πάνω χέρι έχει η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ, το δικό τους λαϊκό μέτωπο, για τη διεκδίκηση της δικής τους εξουσίας.

ΕΛΒΟ
Τριήμερα εκ περιτροπής

Με τον αγώνα τους μπορούν να εμποδίσουν τη νέα αντεργατική επίθεση που βάζει σε εφαρμογή η εργοδοσία με τη στήριξη της κυβέρνησης. Με τη δράση τους μπορούν να σπάσουν την απόφαση της διοίκησης για 3ήμερη εκ περιτροπής εβδομαδιαία εργασία και να εμποδίσουν τις «εθελούσιες αποχωρήσεις» - απολύσεις που προωθεί. Αυτό το μήνυμα μετέφεραν στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, τα στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ που χτες το πρωί περιόδευσαν στο εργοστάσιο.

Με πρόσχημα την έλλειψη έργου, χτες το μεσημέρι η διοίκηση της ΕΛΒΟ ανακοίνωσε πως από σήμερα Τρίτη ξεκινά η εφαρμογή της τριήμερης εργασίας. Με βάση αυτή την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, από εδώ και στο εξής θα δουλεύουν κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και θα κάθονται κάθε Παρασκευή και Δευτέρα. Παράλληλα «τρέχει» το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έχει εξαγγείλει.

Οι εργαζόμενοι, υιοθετώντας το κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, δηλώνουν αποφασισμένοι να σπάσουν στην πράξη αυτή την απόφαση, γιατί όπως και οι ίδιοι διαπιστώνουν, θα ανοίξει το δρόμο ως πιλότος, συνολικά για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Τόσο στη συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης του σωματείου όσο και με τους εργαζόμενους, στη διάρκεια των συγκεντρώσεων που έγιναν σε κάθε τμήμα της παραγωγής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αλλά και ο Σ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Σ. Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσαν πως οι εξελίξεις στην ΕΛΒΟ και η φθίνουσα πορεία της, η μείωση των θέσεων εργασίας, οι απολύσεις, η μερική απασχόληση, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

ΛΑΡΙΣΑ
Σε κινητοποιήσεις οι καθαρίστριες

Πορεία στους δρόμους της Λάρισας πραγματοποιούν σήμερα οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων του νομού, ξεκινώντας μια σειρά κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει, με βασικό αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οι καθαρίστριες αντιδρώντας στο καθεστώς ομηρίας που τους έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Ηδη σε γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να μεταβούν τη Δευτέρα 7 Μάρτη και να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ την Τρίτη 8 Μάρτη θα πραγματοποιήσουν νέα πορεία διαμαρτυρίας στη Λάρισα.

  • Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 7 και 8 Μάρτη προχωρούν οι καθαρίστριες των Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση τη Δευτέρα στην πλατεία Κλαυθμώνος.
ΞΑΝΘΗ
Συγκέντρωση στη γέφυρα του Νέστου

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γέφυρα του Νέστου, στις 7.30 σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι της ΣΕΒΑΘ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στην πολιτική διάλυσης και ξεπουλήματος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Τη σημερινή κινητοποίηση καλεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, κάτω από ένα πλαίσιο που επιχειρεί να περιορίσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο αίτημα για δανεισμό της ΣΕΒΑΘ. Επίσης καταγγέλλει την ΑΤΕ πως θέλει να αλώσει το συνεταιριστικό χώρο και ξαφνικά ανακαλύπτει πως είναι αναγκαία η υπεράσπιση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Μπροστά στο νέο παιχνίδι αποπροσανατολισμού που επιχειρείται σε βάρος των εργαζομένων η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα από όσα σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε βάρος τους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα πλαίσια της ΕΕ αλλά και από όσους υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά, από οποιαδήποτε θέση, αυτή την πολιτική.

Εργάτες και αγρότες να μην παρασυρθούν άλλο από τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που μέχρι σήμερα ήταν οι καλύτεροι «ντελάληδες» της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών εργοστασίων.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα προτείνει να μεταβιβαστούν δωρεάν οι μετοχές που κατέχει η ΑΤΕ στους αγροτοκτηνοτρόφους και στις συνεταιριστικές οργανώσεις, που είναι μέλη αυτών των εταιριών και όσες με ανάλογο αντικείμενο θέλουν να γίνουν μέλη. Αυτή η πρόταση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών αλλά και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ