ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ KKE
ΟΧΙ σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην Πνύκα

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της κατασκευής υποσταθμού της ΔΕΗ μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας το ΚΚΕ, με Ερώτηση των βουλευτών του Λιάνας Κανέλλη και Αντώνη Σκυλλάκου προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται πως η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει στις χωματουργικές εργασίες επί της οδού Αιγινήτου 30 και Φιγαλείας, αδιαφορώντας για τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και για τους κατοίκους, αφού η εγκατάσταση γίνεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων από τα σπίτια. Επιπλέον, δεν έχει καν εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Πέραν της ΔΕΗ, που φέρει την ευθύνη γιατί προχωρεί στη συγκεκριμένη ενέργεια υποτάσσοντάς τη στη λογική της εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων της, την κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση δεδομένου ότι το έργο, όπως δηλώνει η ΔΕΗ, έχει την έγκριση της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων», σημειώνουν οι βουλευτές. Και καταλήγουν ρωτώντας «εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση παύση των έργων κατασκευής του υποσταθμού, σεβόμενη τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας».

Λόρκα και τραγούδια στο «Συρμό»

Δ. Μαραμής
Δ. Μαραμής
Μελοποιημένη ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μπαλάντες, κλασικές συνθέσεις και άλλα κομμάτια θα παρουσιάσει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, αύριο, στο «Συρμό» (Κολωνού 76 και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη). «Του σκοτεινού έρωτα» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, με τραγούδια του από τους δύο δίσκους του: από τη «Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Αρκτου» και από το βιβλίο - CD «Σονέτα του σκοτεινού έρωτα» σε ποίηση Φ. Γκ. Λόρκα (σε μετάφραση Σωτήρη Τριβιζά). Το CD, που συνοδεύει το βιβλίο, περιλαμβάνει πέντε ποιήματα του κορυφαίου Ισπανού ποιητή, μελοποιημένα από τον Δημήτρη Μαραμή. Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνεται από groovy μπαλάντες, μουσικοθεατρικές σκηνές από γνωστά μιούζικαλ και κλασικές συνθέσεις των G. Gershwin, K. Weil, A. L. Webber, R. Rogers κ.ά. Ερμηνεύουν οι τραγουδιστές: Μίνως Θεοχάρης, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Νατάσσα Μποφίλιου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Γιώργος Γιαννακάκος.

  • Σήμερα (10.30μμ), στο «Συρμό» ο Θόδωρος Θεοδωρίδης ξαναπαρουσιάζει το δίσκο του «Θέλω να πάρω τα βουνά», με «συνοδηγό» τον Αργύρη Μπακιρτζή. Ο πρώτος στίχος του ποιήματος του Καβαλιώτη καπνεργάτη και σατυρικού ποιητή Αντρίκου Βέττα (1860-1928) «Ο ερημικός βίος», έδωσε τον τίτλο στο δίσκο που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Καβάλα, καθώς όλοι σχεδόν οι συντελεστές του είναι ντόπιοι (έκδοση της «Λύρας»).
Χρέος της πολιτείας η στήριξη του βιβλίου

Ανακοίνωση του προέδρου του ΕΚΕΒΙ

Από Εκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως

Eurokinissi

Από Εκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως
Η δημόσια συζήτηση για το «ελληνικό βιβλίο σήμερα», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, με ομιλητές μεταξύ άλλων τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη και τον σύμβουλό του και αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Σπ. Λίτσα, του οποίου οι απόψεις - λ.χ. «το βιβλίο δε χρειάζεται κρατική ενίσχυση», «ο συνδικαλισμός βλάπτει το βιβλίο» - προκάλεσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις, φαίνεται να δημιούργησε κάποιους τριγμούς στη διοίκηση του ΕΚΕΒΙ.

Ενδειξη, αν όχι απόδειξη, περί αυτού είναι το χτεσινό δελτίο Τύπου του ΕΚΕΒΙ, που υπογράφει ο πρόεδρός του, συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας. Συγκεκριμένα σημειώνει για τις απόψεις του κ. Λίτσα ότι «προφανώς διατύπωνε προσωπική του άποψη, καθώς το ΔΣ που εκφράζεται διά του προέδρου του, έχει διαφορετική άποψη».

Και παρακάτω ο Δ. Νόλλας υπογραμμίζει: «Επί της ουσίας: Τα βιβλία δεν είναι ούτε προβληματικά βιομηχανικά προϊόντα, χρήζοντα επιδοτήσεων, ούτε ροδάκινα για να ταφούν σε χωματερή. Η σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, όπως άλλωστε και το θέατρο, ο χορός, η μουσική, το σινεμά και τα εικαστικά, αποτυπώνουν το σημερινό πνευματικό πρόσωπο του τόπου μας, κι αυτό έχει ανάγκη πολιτικής βούλησης και χρήματος. Προϋποθέτει πλαίσιο και η δημιουργία του ΕΚΕΒΙ από την πολιτεία αυτό το λόγο είχε, και το ΕΚΕΒΙ αυτή τη δουλιά κάνει. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας και αρκετά σοβαρή ώστε να εκχωρηθεί για χορηγία στην Intracom, π.χ., ή στην Coca Cola».

Τέλος ο Δ. Νόλλας, εμμέσως σχολιάζει και την άλλη άποψη του Σπ. Λίτσα, περί του «βλαβερού συνδικαλισμού»: «τα περί ανάγκης συνδικαλισμού ή όχι των πνευματικών ανθρώπων είναι λόγια του αέρα. Είναι λόγια για τα οποία η αγγλοσαξονική σοφία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει, επισημαίνοντας πως "οι μεταξωτές απόψεις θέλουν και επιδέξια κεφάλια"».

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΟΣΚΑΡ»
Κερδισμένος ο Ιστγουντ

Αυτό που αναμενόταν - τουλάχιστον από όσα «διέρρεαν» το προηγούμενο διάστημα για τις προθέσεις της επιτροπής των «Οσκαρ» - έγινε: Ο Κλιντ Ιστγουντ απέσπασε το «Οσκαρ» σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για την ταινία του «Million Dollar Baby», ενώ οι πρωταγωνιστές του, η Χίλαρι Σουάνκ και ο Μόργκαν Φρίμαν, κέρδισαν τα βραβεία α' γυναικείου και β' ανδρικού ρόλου, αντίστοιχα.

Το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας για τη συνολική του προσφορά στο σινεμά απονεμήθηκε - από τον Αλ Πατσίνο - στον σκηνοθέτη Σίντεϊ Λιούμετ.

Η φιλόδοξη ταινία «The Aviator» του Μάρτιν Σκορτσέζε (είχε προταθεί για μια «ντουζίνα» αγαλματάκια, μεταξύ των οποίων για σκηνοθεσία και καλύτερη ταινία) έφυγε από το θέατρο «Kodak» - όπου γίνεται η απονομή - με τα παρακάτω: Β' γυναικείος ρόλος στην Κέιτ Μπλάνσετ, καλλιτεχνική διεύθυνση, φωτογραφία (Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον), κοστούμια (Σάντι Πάουελ) και μοντάζ (στην 64χρονη Θέλμα Σουνμέικερ, σχεδόν μόνιμη μοντέρ του σκηνοθέτη).

Το βραβείο α' ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Τζέιμι Φοξ για την ταινία «Ray», που αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου μουσικού Ρέι Τσαρλς, ενώ το «Οσκαρ» ξένης ταινίας κέρδισε η ισπανική «Η θάλασσα μέσα μου» του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ. To «Οσκαρ» μουσικής κέρδισε o Πολωνός Γιαν Καζμάρεκ για το «Ψάχνοντας τη χώρα του ποτέ», ενώ η ταινία «Ημερολόγια μοτοσικλέτας» που αναφέρεται στα νεανικά χρόνια του Τσε Γκεβάρα... μόλις και μετά βίας απέσπασε «Οσκαρ» καλύτερου τραγουδιού για το «Al otro lado del rio». Το «Οσκαρ» διασκευασμένου σεναρίου πήγε στους Αλεξάντερ Πέιν και Τζιμ Τέιλορ για την ταινία «Πλαγίως» και το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου κέρδισε η ταινία «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού».

Αλλαγή προγράμματος

Λόγω τεχνικού κωλύματος αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία με «Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για το αρχαίο δράμα», στο «Τριανόν». Στη θέση της, σήμερα (9μμ), η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα επαναλάβει το πρόγραμμα «Οι κλασικοί συνθέτες στο θέατρο» με έργα των Γκριγκ, Μέντελσον, Σούμπερτ και Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη προβολή της ταινίας «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στον Ιάκωβο Καμπανέλλη είναι αφιερωμένη η τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (8/3) στις 7.30μμ, στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Γλυφάδας. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γλυφάδας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων «Ολυμπιακής Αεροπορίας», με τη συνεργασία των εκδόσεων «Κέδρος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ