Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρέος της πολιτείας η στήριξη του βιβλίου

Ανακοίνωση του προέδρου του ΕΚΕΒΙ

Από Εκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως

Eurokinissi

Από Εκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως
Η δημόσια συζήτηση για το «ελληνικό βιβλίο σήμερα», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, με ομιλητές μεταξύ άλλων τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη και τον σύμβουλό του και αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Σπ. Λίτσα, του οποίου οι απόψεις - λ.χ. «το βιβλίο δε χρειάζεται κρατική ενίσχυση», «ο συνδικαλισμός βλάπτει το βιβλίο» - προκάλεσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις, φαίνεται να δημιούργησε κάποιους τριγμούς στη διοίκηση του ΕΚΕΒΙ.

Ενδειξη, αν όχι απόδειξη, περί αυτού είναι το χτεσινό δελτίο Τύπου του ΕΚΕΒΙ, που υπογράφει ο πρόεδρός του, συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας. Συγκεκριμένα σημειώνει για τις απόψεις του κ. Λίτσα ότι «προφανώς διατύπωνε προσωπική του άποψη, καθώς το ΔΣ που εκφράζεται διά του προέδρου του, έχει διαφορετική άποψη».

Και παρακάτω ο Δ. Νόλλας υπογραμμίζει: «Επί της ουσίας: Τα βιβλία δεν είναι ούτε προβληματικά βιομηχανικά προϊόντα, χρήζοντα επιδοτήσεων, ούτε ροδάκινα για να ταφούν σε χωματερή. Η σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, όπως άλλωστε και το θέατρο, ο χορός, η μουσική, το σινεμά και τα εικαστικά, αποτυπώνουν το σημερινό πνευματικό πρόσωπο του τόπου μας, κι αυτό έχει ανάγκη πολιτικής βούλησης και χρήματος. Προϋποθέτει πλαίσιο και η δημιουργία του ΕΚΕΒΙ από την πολιτεία αυτό το λόγο είχε, και το ΕΚΕΒΙ αυτή τη δουλιά κάνει. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας και αρκετά σοβαρή ώστε να εκχωρηθεί για χορηγία στην Intracom, π.χ., ή στην Coca Cola».

Τέλος ο Δ. Νόλλας, εμμέσως σχολιάζει και την άλλη άποψη του Σπ. Λίτσα, περί του «βλαβερού συνδικαλισμού»: «τα περί ανάγκης συνδικαλισμού ή όχι των πνευματικών ανθρώπων είναι λόγια του αέρα. Είναι λόγια για τα οποία η αγγλοσαξονική σοφία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει, επισημαίνοντας πως "οι μεταξωτές απόψεις θέλουν και επιδέξια κεφάλια"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ