ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
«Θα αποτύχουν τα σχέδιά τους»!

Την προσπάθεια ΠΑΣΚΕ - κυβέρνησης, για ακύρωση των εκλογών  στο Συνδικάτο Αθήνας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία

Την ενέργεια της ΠΑΣΚΕ και όσων κρύβονται πίσω από αυτήν, να προσφύγει δικαστικά για την ακύρωση των εκλογών στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας , η οποία έχει στόχο να αδυνατίσει τη δράση του Συνδικάτου και να φρενάρει τους αγώνες του, καταγγέλλει με ψήφισμά του, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Η δράση του Συνδικάτου - επισημαίνεται στο ψήφισμα - για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων του κλάδου, είχε αποτέλεσμα 18.500 οικοδόμοι να συμμετέχουν στις εκλογές, από τους οποίους οι 17.060 έδωσαν και πάλι την πλειοψηφία της διοίκησης στον Πανοικοδομικό Ενωτικό Συνδυασμό. Οι οικοδόμοι - συνεχίζει - ενέκριναν την προηγούμενη δράση του Συνδικάτου, έδωσαν εντολή να συνεχίσει στην ίδια ταξική πορεία και έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

«Θεωρούμε - τονίζεται - ότι πίσω από την προσφυγή της ΠΑΣΚΕ κρύβεται η κυβέρνηση, κρύβονται οι πολυεθνικές στο χώρο των τεχνικών έργων και η ελληνική μεγαλοεργοδοσία, κρύβονται υποταγμένοι πεμπτοφαλαγγίτες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ». Για αυτούς - επισημαίνει - η δράση του Συνδικάτου στο πλευρό των εργαζομένων και ιδιαίτερα η πάλη που αναπτύσσει στα μεγάλα έργα, είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους για μετατροπή των χώρων δουλιάς σε μεσαιωνικά γκέτο.

Καταλήγοντας, τονίζει πως τα σχέδια για αναστολή της δράσης του Συνδικάτου είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και πως το Συνδικάτο θα βγει ακόμα πιο δυνατό από αυτή τη δίωξη και οι διώκτες του θα βρεθούν μπροστά στην οργή των οικοδόμων.

Φραγμός στους εκβιασμούς

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει κατασκευαστές και κυβέρνηση για τη νέα επίθεση στον τρόπο ασφάλισης 

Την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΙΚΑ θεωρεί υπεύθυνες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, για τις μαζικές προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια κατασκευαστών ενάντια στην αναδρομική ισχύ του νόμου 2434/'96, με τον οποίο κατοχυρώθηκε νομοθετικά ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ενσήμων στις οικοδομές.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο και εξέτασε όλα τα προβλήματα, που απασχολούν τον κλάδο, τα οποία είναι απόρροια της πολιτικής της κυβέρνησης και αποφάσισε την αγωνιστική αντιμετώπισή τους.

Ενα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση είναι το θέμα, που έχει προκύψει με τις δικαστικές προσφυγές των κατασκευαστών. Οι προσφυγές αυτές ανέρχονται στις 5.000 σε όλη τη χώρα και τυχόν δικαίωσή τους θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταβάλει το ΙΚΑ σαν επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών το ποσό των 50 δισ. δρχ. Να σημειώσουμε πως ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ενσήμων στις οικοδομές, άρχισε να ισχύει με υπουργική απόφαση από τη 1η Γενάρη του '93 και στη συνέχεια το '96 κατοχυρώθηκε και με το νόμο 2434/'96, που ισχυροποιούσε νομικά την υπουργική απόφαση.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΓΣ της Ομοσπονδίας η κυβέρνηση με πειρατικό τρόπο πρόσθεσε διάταξη στον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99, με την οποία μείωσε το συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές από 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο σε 1,35 ένσημα. «Και αυτό - συνεχίζει - παρά τις επισημάνσεις μας και τα αδιάψευστα στοιχεία, ότι η μείωση του συντελεστή περιορίζει την ασφάλισή μας και δίνει πρόσθετα παράνομα κέρδη στους κατασκευαστές, δυναμιτίζοντας παράλληλα τα οικονομικά του ΙΚΑ». Η ενέργεια αυτή - επισημαίνει - ενθάρρυνε τους εργοδότες, για να προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια, ενάντια στην αναδρομική ισχύ του νόμου 2434/'96.

Ζητά από το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ να μην ενδώσουν στις βρώμικες απαιτήσεις των κατασκευαστών, να υπερασπίσουν σοβαρά τα συμφέροντα του ΙΚΑ και να επαναφέρουν το συντελεστή στα 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο.

KKE
Καταργήστε την ειδική εισφορά

Στο αίτημα κατάργησης της εισφοράς που πλήττει τις συντάξεις ανάφερεται Ερώτηση του ΚΚΕ

Στο αίτημα των συνταξιούχων να καταργηθεί η ειδική εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ, που καταβάλλουν, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης προς τον υπουργό Εργασίας.

Από τους συνταξιούχους - επισημαίνουν οι βουλευτές - κρατείται ειδική εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση το άρθρο 60 του ν.2084/'92 και σε συνδυασμό με το άρθρο 25 του ν. 2556/'97. Οπως σημειώνουν πρόκειται για μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη από 120.000 δρχ. και πάνω, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό από 1% μέχρι 5% και που θα συνεχίσει να καταβάλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2001.

Η κράτηση αυτή - υπογραμμίζουν - είναι απαράδεκτη, καθώς καλούνται οι συνταξιούχοι να πληρώσουν για να καλύπτονται τα οικονομικά προβλήματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται και πρέπει να καταργηθεί. Από την άλλη πλευρά - συνεχίζουν - το όριο των 120.000 δρχ. κάτω από το οποίο δεν καταβάλλεται εισφορά, τέθηκε το '97 και από τότε και μέχρι το 2000, οι συντάξεις έχουν αυξηθεί κατά 19%. Ενα άμεσο μέτρο - προτείνεται - θα ήταν η ανάλογη αναπροσαρμογή στις 145.000 δρχ. του ορίου της σύνταξης κάτω από το οποίο δε θα καταβάλλεται εισφορά.

Οι βουλευτές, ρωτούν τον υπουργό ποια μέτρα και πότε θα πάρει η κυβέρνηση για να καταργηθεί η ειδική εισφορά με δεδομένο μάλιστα πως ο ΛΑΦΚΑ έχει αποθεματικό δεκάδων δισ. δρχ. και επίσης για να αυξηθεί το πλαφόν της σύνταξης στις 145.000 δρχ.

ΠΕΡΑΜΑ
Να λειτουργήσει επιτέλους το Κέντρο Υγείας

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος απαιτεί να γίνει πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης

Δυο χρόνια έχουν περάσει από την μέρα που τέσσερα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης εξαναγκάστηκαν, κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, του Δήμου και των εμπλεκόμενων φορέων, να εξαγγείλουν τη δημιουργία Ειδικού Κέντρου Υγείας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που θα εξασφάλιζε τόσο την άμεση αντιμετώπιση εργατικών ατυχημάτων, όσο και εκτάκτων περιστατικών της πόλης. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, όπως και τόσες άλλες, έμεινε στα χαρτιά.

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος απαιτεί την άμεση υλοποίηση αυτής της απόφασης, καθώς όπως τονίζει σε δήλωσή του: «Μια σειρά από επικίνδυνες χρήσεις χρόνια τώρα ταλανίζουν την πόλη μας. Εδώ και αρκετά χρόνια ο Δήμος Περάματος αγωνίζεται να υπάρξει στην περιοχή του δήμου μας και ιδιαίτερα δίπλα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ένα ειδικό Κέντρο Υγείας, που θα μπορεί να δίνει άμεσα λύσεις στα σοβαρά εργατικά ατυχήματα από εγκαύματα, αναπνευστικά και άλλα που θα εξασφάλιζε ακόμα και μια μικρής διάρκειας νοσηλεία. Ενα χώρο που θα βοηθά έκτακτα περιστατικά της πόλης. Ολα αυτά απαιτούσαν οικόπεδο, κτίριο, ειδικό νοσηλευτικό εξοπλισμό, ειδικότητες γιατρών. Πριν πέντε χρόνια εξασφαλίσαμε το κτίριο που μόνο σα σταθμός Α' Βοηθειών λειτουργούσε υποτυπωδώς».

Στη συνέχεια, επισημαίνει: «Πριν δυο χρόνια και μετά από πιέσεις του Δήμου για σωστή ολοκληρωμένη εργασία του κέντρου οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Οικονομικών, και Υγείας - Πρόνοιας προχώρησαν σε κοινή απόφαση για την σύσταση ειδικού κέντρου υγείας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος σε χώρο της Λιμενικής Ζώνης του ΟΛΠ, που θα λειτουργούσε ωε αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του περιφερειακού γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Παρά την απόφαση και το χρόνο που πέρασε από τότε τίποτα δεν έχει προχωρήσει ως σήμερα».

Τραυματίστηκε λιμενεργάτης

Τραυματίστηκε το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι ο λιμενεργάτης Μόσχος Μόσχου, 51 χρόνων, κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης του υπό σημαία ΗΠΑ φορτηγού πλοίου «ΤΕΚΟ TRADER» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο λιμενεργάτης υπέστη ρήξη έξω πλαγίου αριστερού ποδός. Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη για ΝΑΤ και Οίκο Ναύτου

Σύσκεψη διοργανώνουν αύριο στις 11 το πρωί τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Το θέμα της σύσκεψης είναι: «Οι εξελίξεις στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και τον Οίκο Ναύτου και η οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης» και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ
Πρώτη και με διαφορά η ΕΣΑΚ

Οι  11 από τους 13 συμβούλους του νέου ΔΣ  ανήκουν στο ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΕΣΑΚ

Πρώτη δύναμη και ιδιαίτερα ενισχυμένη βγήκε η ΕΣΑΚ από το21ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, το οποίο διεξάχθηκε στις 16 του Γενάρη και στο οποίο πήραν μέρος 57 αντιπρόσωποι από 30 σωματεία του νομού.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, σε 52 ψηφίσαντες, η ΔΕΣΚ που υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ έλαβε 39 ψήφους και εκλέγει έντεκα συμβούλους στη νέα διοίκηση. Η ΠΑΣΚΕ πήρε πέντε ψήφους και εκλέγει δύο συμβούλους. Ακόμα έξι ψήφους πήρε το κοινό ψηφοδέλτιο ΔΑΚΕ - ΑΠ, που δε συγκέντρωσε τους απαραίτητους ψήφους ανά υποψήφιο και δεν εξέλεξε κανένα σύμβουλο. Επίσης υπήρχαν και δύο άκυρα.

Το πρώτο ζήτημα που έθεσαν οι ομιλητές και που θα απασχολήσει τη νέα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, είναι το πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει την εργατική τάξη και κυρίως τους νέους.

Επίσης στο επίκεντρο του Συνεδρίου «βρέθηκαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία, όπως επισήμανε η πλειοψηφία των ομιλητών, πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία εφαρμόζει πιστά τις επιταγές των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ, της παγκόσμιας καπιταλιστικής ολοκλήρωσης», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο πρόγραμμα δράσης του Συνεδρίου εντάχθηκε και η κατεύθυνση της μαζικοποίησης των σωματείων και η δράση για την ανάπτυξη των αγώνων στο νομό, κόντρα στην αδράνεια και την αποστράτευση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ